?>

ABD'li uzmandan 'Obama, ABD'yi Suriye'de PKK ile ittifaka soktu' değerlendi

Hudson Enstitüsü Kıdemli Orta Doğu Uzmanı Doran, ABD'nin, Türkiye'nin tehdit algılarına saygı duyduğunu belirterek "Ancak Obama, Suriye'de bu teamülü bozdu ve YPG'yi DEAŞ ile mücadelede ana ortağı olarak seçerek ABD'yi PKK ile ittifaka soktu." dedi.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

Hudson Enstitüsü Kıdemli Orta Doğu Uzmanı Michael Doran, Hoover Enstitüsü'nde yayınlanan makalesinde, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde, Suriye'de terör örgütü YPG/PKK ile kurulan ilişkiler nedeniyle ABD-Türkiye ilişkilerinin büyük zarar gördüğünü kaydetti.

Obama döneminde ABD'nin, Suriye politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Doran, "Obama'nın, PKK'nın Suriye kolunu sahiplenmesi büyük bir siyasi skandaldı. Buna tek neden, ABD hükümetinin PKK'yı bir terör örgütü olarak tanımlaması değil. Washington, bu ilişkiyi gizlemek için YPG'yi Suriye Demokratik Güçleri (SDG) olarak yeniden isimlendirdi." ifadelerini kullandı.

Doran, Amerika'nın sahadaki çıkarlarını koruyacak bir düzende istikrarlı, kendine güvenen ve gücü yansıtabilen ülkelerle birlikte çalışması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin bu kriterleri karşılayabilen çok az sayıdaki ülkenin başında yer aldığını söyledi.

"Amerika'nın bir Erdoğan sorunu yok; Türkiye sorunu var"

ABD'nin, Türkiye ile birlikte verimli bir şekilde çalışması için Türkiye'nin PKK konusundaki duruşuna saygı duyması gerektiğine işaret eden Doran, "Amerika'nın bunu yapmakta başarısız olması, ABD-Türkiye ortaklığı için tarifsiz zarara yol açtı." ifadesini kullandı.

Doran, ABD'nin tarihsel olarak Türkiye'nin tehdit algılarına saygı duyduğunu belirterek, "Ancak Obama, Suriye’de bu teamülü bozdu ve YPG'yi, DEAŞ ile mücadelede ana ortağı olarak seçerek ABD'yi PKK ile ittifaka soktu." değerlendirmesinde bulundu.

"Ankara’dan bakıldığında, Obama'nın YPG'yi sahiplenmesi kaygı vericiydi" diyen Doran, Washington'un, Tahran ve Moskova'yla paralel bir şekilde Suriye'de PKK'ya yardım ettiğine işaret etti.

ABD'de son dönemde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan açıklamalara yönelik değerlendirmelerde bulunan Doran, "Amerika'nın bir Erdoğan sorunu yok; Türkiye sorunu var. Bu büyük ölçüde kendi yarattığı bir sorun." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli kuru üzüm fiyatını açıkladı

2020-08-27 23:25 - Ekonomi

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Rusya, Çin ve Türkiye oyunun kurallarını değiştirmek istiyor

2020-08-30 23:08 - Gündem

Şekerbank'tan kitapçı ve kırtasiyeciler için 4 ay ödemesiz dönemli kampanya

2020-09-01 13:57 - Genel

Galatasaray, ilk hazırlık maçında kazandı

2020-08-28 22:56 - Spor

Petrol Ofisi, “2020 HCM Mükemmellik Ödülleri”nde altın ödüle layık görüldü

2020-08-31 13:57 - Genel

Türkiye doğal gaz ticaret merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor

2020-09-01 19:36 - Ekonomi

Hamas, BAE'nin İsrail uçağını karşılamasını 'ihanet' olarak niteledi

2020-08-31 21:06 - Dünya

İYİ Parti, ekonomi paketi açıklayacak

2020-08-28 16:41 - Siyaset

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker: “Bisküvilik buğday ihraç edeceğiz“

2020-08-26 20:32 - Genel

Libya'da Hafter'e bağlı paralı milislere askeri destek sürüyor

2020-08-30 10:46 - Dünya

İlgili Haberler

Kremlin: NATO fiilen Rusya ile savaş halinde

14:42 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 34 artarak 64 bin 905'e çık

14:32 - Dünya

İspanya Başbakanı Sanchez, Rusya gibi İsrail'in de spor müsabakalarından çıkarılmasını istedi

14:23 - Dünya

İspanya, İsrail'in kabul edilmesi halinde Eurovision'a katılmayacağının işaretini verdi

14:17 - Dünya

BM önünde çadır eylemi yapan Filistin destekçileri, Küresel Sumud Filosu'na koruma talep ediyor

12:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Terörsüz Türkiye" mektubu Van'daki şehit ailesine ulaş

15:07 - Gündem

İstanbul'da taksiciler yeni tarife için cihazlarını istasyonlarda güncelletiyor

15:03 - Gündem

Fenerbahçe, Ertuğrul Doğan döneminde Kulüpler Birliği faaliyetlerini durdurma kararı aldı

14:58 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Bakü'nün düşman işgalinden kurtuluşunun 107. yıl dönümü mesajı

14:53 - Siyaset

2026-2028 Dönemi Bütçe Çağrısı Resmi Gazete'de

14:47 - Ekonomi