?>

ABD: İsrail'in Gazze'de sivilleri koruma niyeti ve sahadaki durum arasında fark var

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "İsrail'in Gazze'de sivilleri koruma niyeti ve sahadaki durum arasında fark var." diyerek İsrail'in sivilleri korumaya önem vermesi gerektiğini söyledi.

Dünya - 1 yıl önce

New York

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Washington'daki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İsrail'in Gazze'nin güneyinde yürüttüğü "kampanyanın" üzerinden hemen hemen 1 hafta geçtiğini kaydeden Blinken, İsrail'in sivilleri korumaya ve insani yardımı artırmaya önem vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Blinken, güvenli bölgeler ve iletişimin iyileştirilmesine odaklanılması gerektiğini belirterek insanların güvenli bir şekilde nereye gidebileceğini bilmesi gerektiğini dile getirdi.

İsrail ve ABD arasında üst düzey diyaloğun devam ettiğini aktaran Blinken, "İsrail'in Gazze'de sivilleri koruma niyeti ve sahadaki durum arasında fark var." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 416'sı asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, Gazze Şeridi'ne düzenlenen kara saldırılarında 89, Lübnan sınırında ise 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 7 bin 112’si çocuk, 4 bin 885’i kadın olmak üzere 17 bin 177’ye yükseldi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 265 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusunun 8 Ekim'den bu yana Lübnan’ın güneyine yönelik saldırılarında 22 sivil hayatını kaybederken, Hizbullah ile sınırda girdiği çatışmalarda ise 93 Hizbullah mensubu öldü.

Hamas ile İsrail arasındaki esir takası mutabakatı

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmiş ve daha sonra 3 gün daha uzatılmıştı.

İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası mutabakatı çerçevesinde Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli esir serbest bırakıldı.

İsrail ordusu, 1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin hemen ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yeniden başladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bayraktar TB3 SİHA 11'inci uçuş testini başarıyla tamamladı

2023-12-07 20:48 - Teknoloji

Milli eskrimcilerin hafta sonu mesaisi yoğun geçecek

2023-12-07 14:47 - Spor

EURO 2024'te gruplar, yarın belli olacak

2023-12-01 14:58 - Spor

Rekabet Kurumu kırmızı et sektörüne yönelik inceleme başlattı

2023-12-06 11:02 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'nin orta ve güneyine düzenlediği saldırılarda 50 kişi öldürüldü

2023-12-05 11:52 - Dünya

Sivasspor Teknik Direktörü Servet Çetin, Fenerbahçe maçı için iddialı konuştu

2023-12-02 13:03 - Spor

Fenerbahçe, Beşiktaş derbisi hazırlıklarını sürdürdü

2023-12-07 14:52 - Spor

Avusturyalı Prof. Dr. Gartner'a göre Batı, İsrail'in nükleer silahlarına göz yumuyor

2023-12-07 11:17 - Dünya

AİHM'den polis müdahalesinde gözünü kaybeden gösterici için Fransa'ya soruşturma

2023-12-05 17:42 - Dünya

Başakşehir taraftarından Leo Dubois'e ödül

2023-12-03 10:12 - Spor

İlgili Haberler

Zelenskiy: Cumhurbaşkanı Erdoğan (barış için) en üst düzey toplantılara ev sahipliği yapabilir

19:23 - Dünya

Gazze'deki ABD-İsrail çifte vatandaşı esir asker, serbest bırakıldı

18:48 - Dünya

Afrika'da devlet ve özel sektör arasında işbirliği için "12. Afrika CEO Forumu" başla

18:18 - Dünya

Çin, ABD ile tarife uzlaşmasını diyaloğa yönelik önemli bir adım olarak görüyor

17:53 - Dünya

Trump: (İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmesi) Bu toplantıdan iyi şeyler çıkabileceğini düşünüy

17:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize emin adımlarla yürüyoruz

19:37 - Siyaset

Zelenskiy: Cumhurbaşkanı Erdoğan (barış için) en üst düzey toplantılara ev sahipliği yapabilir

19:23 - Dünya

Bahçeli, Kabine Toplantısı'na "ay-yıldız" motifli 102 gül gönderdi

19:12 - Gündem

Edirne'de sağanak etkili oldu

19:07 - Gündem

Gazze'deki ABD-İsrail çifte vatandaşı esir asker, serbest bırakıldı

18:48 - Dünya