?>

ABD, İran'la nükleer anlaşmadan çekilmeyecek

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan şu aşamada çekilmeyeceğini ancak Başkan Donald Trump'ın Kongreden anlaşmayı yeniden gözden geçirmesini isteyeceğini bildirdi.

Dünya - 8 yıl önce

WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanlığında basın mensuplarına konuşan Rex Tillerson, Trump'ın bugün yapacağı İran açıklamasıyla ilgili bilgi verdi.

ABD'nin İran'la nükleer anlaşmaya şu anda bağlı kalacağını kaydeden Tillerson, buna karşın Beyaz Saray'ın "İran'ın anlaşma kurallarına uyduğunu" ifade eden bildirimi bu sefer yapmayacağını belirtti.

İlk kez onay verilmiyor

Tillerson, 2015 yılında imzalanan ve ABD yönetiminin her 3 ayda bir Kongreye "İran'ın anlaşma koşullarına uyduğunu" belirten bildirimini ilk kez yapmayacağını vurguladı. Ayrıca, Trump'ın Kongreden anlaşmayı yeniden gözden geçirip değerlendirecek bir süreç üzerinde çalışmasını isteyeceğini ifade etti.

Trump'ın konuşmasında, "İran'la nükleer anlaşmanın ABD çıkarlarına uymadığını" söyleyeceğini belirten Tillerson, İran'a hemen yeni yaptırımlar getirilmese de Kongrenin kapsamlı bir İran stratejisi için alan açmasını isteyeceklerini dile getirdi.

Seçim kampanya döneminden bu yana İran'la nükleer anlaşmanın çok kötü bir anlaşma olduğunu ve sona erdirilmesi gerektiğini savunan ABD Başkanı Trump'ın, nükleer anlaşmanın kaderini belirleyecek açıklamasını bugün yapması bekleniyor.

İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) tarafından 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma, seçim kampanyası döneminden beri Trump'ın en çok itiraz ettiği konulardan biri olarak dikkat çekiyordu.

Göreve geldikten sonra da birçok konuşmasında İran'la nükleer anlaşmayı "ABD tarihinde yapılmış en kötü anlaşmalardan biri" olarak niteleyen Trump, Tahran konusunda sert adımlar atacağı mesajını veriyordu.

Muhabir: Hakan Çopur

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazeteci Burak Orhan, Diyanet'in yeni Basın Müşaviri oldu

2017-10-12 21:15 - Medya

Manavgat’taki tur midibüsünde kazaya sebebiyet veren şoför tutuklandı

2017-10-09 14:02 - Asayiş

Çin'in dev teleskobu 2 atarca yıldız keşfetti

2017-10-10 12:43 - Genel

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar: Fındıkta asıl fiyat istikrarsızlığı konuşulmalı

2017-10-11 14:49 - Genel

Dışişleri Bakanlığı'ndan kritik "FETÖ'cüye ödül" açıklaması

2017-10-10 05:37 - Siyaset

15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasında dördüncü duruşma

2017-10-12 13:52 - Gündem

Siirt fıstığı altınla yarışıyor!

2017-10-10 20:07 - Ekonomi

Askeri araçlar Reyhanlı sınırına konuşlandırıldı

2017-10-09 13:47 - Gündem

Teröristlerin tuzakladığı patlayıcı infilak etti: 1 yaralı

2017-10-12 19:52 - Gündem

'Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde sona doğru

2017-10-11 14:32 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Haaretz: İsrail güvenlik kabinesi Batı Şeria'nın ilhakının önünü açacak bir dizi kararı onaylad

20:15 - Dünya

Suriye'nin İdlib ilinde bir hastane sel nedeniyle kullanılamaz hale geldi

20:08 - Dünya

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'den Afrika Birliği misyonu kapsamında Somali'ye asker konuşlandırma mesajı

19:05 - Dünya

İngiltere'de "Epstein" krizi Başbakanlık Genel Sekreteri McSweeney'in istifasını

18:38 - Dünya

Africa Eco Race yarışı, Senegal'de sona erdi

17:56 - Dünya

Günün Manşetleri

Haaretz: İsrail güvenlik kabinesi Batı Şeria'nın ilhakının önünü açacak bir dizi kararı onaylad

20:15 - Dünya

Suriye'nin İdlib ilinde bir hastane sel nedeniyle kullanılamaz hale geldi

20:08 - Dünya

Galatasaray, Rize'de 3 puanı 3 golle aldı

19:54 - Spor

TÜMOSAN Konyaspor ile Göztepe berabere kaldı

19:14 - Spor

Bakan Bayraktar, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı ile görüştü

19:08 - Ekonomi