?>

ABD, İran'daki seçim sürecinin nükleer müzakerelerin seyrini etkilemeyeceğini açıkladı

ABD Dışişleri Sözcüsü Price, 18 Haziran 2021'de yapılacak İran Cumhurbaşkanlığı seçiminin Washington'un 2015'te İran ile imzalanan Ortak Kapsamlı Eylem Planı (OKEP) Anlaşması'na geri dönüşüne yönelik görüşmelerin seyrini etkilemeyeceğini söyledi.

Dünya - 4 yıl önce

Washington

Günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Ned Price, "İran'da gelecek aylarda bir seçim var. Ancak burada temel nokta şu, diplomasimizi ne hızlandırmayı ne de yavaşlatmayı planlıyoruz. Menfaatlerimizle uyumlu ve Avrupalı ortaklarımızla yakın temas halinde olacak şekilde ilerlemeyi planlıyoruz." dedi.

Sözcü, ABD'nin anlaşmaya dönmesi konusunda Viyana'da İranlı ve Avrupalı diplomatlar arasında yapılan görüşmeler dahil Washington'un çabalarının amacının İran ile daha güçlü ve daha kalıcı bir anlaşma yapmak olduğunu belirtti.

Viyana görüşmelerinin süresine ilişkin bir soruya ise Price, "Bu müzakereler, istenilen sonuca ulaşana kadar devam edecek. Burada istenilen nihai sonuç ise karşılıklı olarak anlaşmaya uymaktır." yanıtını verdi.

Price, Viyana'daki görüşmelerde ABD'li diplomatların doğrudan İranlılarla görüşmeyeceğini ifade ederek, Avusturya'nın başkentinde, biri İran'ın atması gereken adımlar, diğeri ABD'nin atması gereken adımlara odaklanacak iki çalışma grubunun müzakerelerde bulunacağını kaydetti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, 2015'te beş Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi Üyesi ve Almanya (P5+1) ile İran arasında imzalanan OKEP anlaşmasından çekildiklerini açıklamıştı.

20 Ocak'ta görevi devralan Joe Biden, İran nükleer anlaşmasına döneceklerini açıklamıştı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran nükleer anlaşması ve ABD’nin bu anlaşmaya dönmesine yönelik görüşmelerin ilk turu dün başlamıştı

ABD 2022 Olimpiyatlarını boykot konusunu ortakları ile görüşecek

ABD'nin 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarına boykot edip etmeyeceğine yönelik bir soruya yanıt veren Price, şu anda bu konuyu değerlendirdiklerini söyledi.

Price, "İncelememizin bir kısmı da dünyadaki ortak ve müttefiklerimiz ile yakın istişareler olacaktır. Dediğimiz gibi, Pekin yönetiminin insan hakları ihlalleri ve Sincan bölgesindeki soykırımına gelince ABD'nin yapacağı her şey anlamlı olur ve bunların bir etkisi olur. Ancak ortak ve müttefiklerimizle birlikte yaptığımız her şey Pekin üzerinde daha etkili olacaktır." ifadelerini kullandı.

Bu değerlendirme sürecinin ne zaman biteceğine ilişkin bir soruya ise Price, Olimpiyatların 2022'de olacağını ve bunun için yeterince zamanlarının olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erzurum'da 'kar kaplanları'nın ilkbahardaki zorlu karla mücadelesi drone ile görüntülendi

2021-03-31 23:11 - Çevre-Hayat

Ilgaz Dağı'nda kayak sezonu nisan ayına uzadı

2021-04-01 15:16 - Çevre-Hayat

Japonya'nın Suwanose Adası'ndaki Otake Yanardağı'nda patlama

2021-03-31 12:18 - Gündem

Medipol Başakşehir son 4 dakikada kazandı

2021-04-04 21:41 - Spor

Ticaret Bakanı Pekcan'dan D-8 ülkelerine dijital ekonomi ve e-ticaret gibi alanlarda iş birliği çağrısı

2021-04-05 16:53 - Ekonomi

Göztepe, yarın Kayserispor'a konuk olacak

2021-04-02 12:50 - Spor

ABD, İran'daki seçim sürecinin nükleer müzakerelerin seyrini etkilemeyeceğini açıkladı

2021-04-07 03:16 - Dünya

FETÖ'nün 'mahrem' yapılanması soruşturmasında 18 yakalama kararı verildi

2021-04-06 18:39 - Asayiş

NBA'de 6 maçtır kazanan Clippers'ı Magic durdurdu

2021-03-31 13:49 - Spor

FINA Başkanı Al-Musallam'dan Türkiye Yüzme Federasyonuna ziyaret

2021-04-05 18:46 - Spor

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, gösterilerin sürdüğü Los Angeles'a asker göndermesini savundu

18:03 - Dünya

Rusya'da Apple'a LGBT propagandası gerekçesiyle para cezası

17:48 - Dünya

ABD'de Biden döneminde, Elon Musk'ı ziyarete gelen yabancıların takip ettirildiği iddiası

17:43 - Dünya

İspanya Dışişleri Bakanı Albares, AB'nin İsrail'e karşı duyarlılığının değiştiğini savundu

17:28 - Dünya

Kuzey Kore, ABD'nin seyahat yasağı listesinde yer almamasını önemsemiyor

17:18 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, gösterilerin sürdüğü Los Angeles'a asker göndermesini savundu

18:03 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Kurban Bayramı tatili boyunca 3 bin 913 trafik kazası meydana geldi

17:58 - Gündem

Rusya'da Apple'a LGBT propagandası gerekçesiyle para cezası

17:48 - Dünya

ABD'de Biden döneminde, Elon Musk'ı ziyarete gelen yabancıların takip ettirildiği iddiası

17:43 - Dünya

İş insanı Sari'nin "İBB'den alacağı 3 milyar lira için 232 milyon lira verdiği"

17:38 - Gündem