?>

'ABD ile müzakere ihtimali yok'

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra ortaya çıkan gerilimin iki taraf için intihar olduğunu ancak Washington'la nükleer müzakere ihtimalinin olmadığ��nı söyledi.

Dünya - 6 yıl önce

Ankara

Japonya'nın NHK televizyonunun haberine göre, resmi temaslar kapsamında Tokyo'da bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran ve Washington arasındaki gerilimle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.

İran'ın nükleer programı ve iki ülke arasındaki tansiyonun düşürülmesi için ABD ile müzakere ihtimalinin sorulması üzerine Zarif, "Hayır, (ABD ile) müzakere ihtimali yok. Müzakere çağrısından önce ABD uluslararası kurallara uymalıdır. Nükleer anlaşmayı kendisi ihlal etti." dedi.

"Gerilim her iki taraf için intihardır"

Zarif, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra ortaya çıkan gerilimi, "her iki taraf için intihar" şeklinde niteledi.

Japonya'nın nükleer anlaşmanın korunması konusunda herhangi bir eylemde bulunmadığını söyleyen Zarif, "ABD'nin uyguladığı yaptırımlar ekonomik terördür. Buna izin vermek de ekonomik teröre yardım etmek olacaktır. Her ülke İran'dan petrol alabilme imkanına sahip olmalıdır." diye konuştu.

Japonya ziyaretinden önce bu hafta sırasıyla Türkmenistan ve Hindistan'a resmi ziyaret gerçekleştiren Zarif'in yarın da Çin'e gitmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, İran yönetimine nükleer programı terk etmesi konusunda görüşme çağrısında bulunmuş, diğer yandan da iki ülke arasındaki yüksek gerilim dikkate alındığında askeri çatışmayı da muhtemel gördüğünün mesajını vermişti.

Nükleer anlaşmadan ayrılmalarından sonra İran ekonomisinin oldukça kötüleştiğini belirten Trump, "Yapmaları gereken şey şu: Beni arasınlar, oturup konuşalım ve adil bir anlaşma yapalım. Nükleer silaha sahip olmalarını istemiyoruz; istediğimiz çok bir şey değil. Bu, onları yeniden iyi bir pozisyona getirebilir. İran'a zarar vermek istemiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

İran lideri Ali Hamaney de Trump'ın müzakere çağrısını, "ABD bugünkü tavrını sürdürdükçe müzakere zehirdir. Bugünkü ABD hükümetiyle yapılacak müzakere, iki kere zehirdir." ifadeleriyle reddetmişti.

Trump daha sonra Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Eminim ki İran yakında (bizimle) konuşmak isteyecek." ifadelerini kullanmıştı.

Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Siyasi Yardımcısı Yedullah Cevani ise Trump'ın tehdit ve diplomasi mesajlarına, "ABD ile bir müzakere olmayacak ve Amerikalılar İran'a yönelik askeri bir girişime cüret edemeyecek." sözleriyle cevap vermişti.

ABD-İran gerilimi

Trump yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı.

Sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyan ABD, nisan ayında İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu "yabancı terör örgütleri" listesine almıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD'nin yaptırımlarına karşılık 8 Mayıs'ta ülkesinin nükleer faaliyetlerinin bir kısmını yeniden uygulamaya başladığını ve anlaşmanın taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini duyurmuştu.

ABD, geçen hafta İran'dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü'nü körfeze sevk etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa Parlamentosu seçimleri için Kulu'da sandık kuruldu

2019-05-15 18:32 - Gündem

Üniversitelilerden 'robotik kaynak kolu'

2019-05-13 15:52 - Teknoloji

Atlar engellilere terapi oluyor

2019-05-14 14:52 - Çevre-Hayat

34 asker hakkında gözaltı kararı

2019-05-14 12:56 - Asayiş

Uyuşturucu tacirlerine şafak operasyonu: 14 gözaltı

2019-05-10 14:02 - Asayiş

Eski Brezilya Devlet Başkanı Temer tekrar serbest kaldı

2019-05-15 04:27 - Dünya

'Wing tsun' ustalığından dizi oyunculuğuna

2019-05-14 17:32 - Çevre-Hayat

Uyuşturucu tacirlerine operasyon: 7 gözaltı

2019-05-15 19:37 - Asayiş

KidZania dezavantajlı çocukların yanında

2019-05-15 13:49 - Ekonomi

'Dünya Barış Ormanları' için gezgin oldu

2019-05-12 16:07 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Rusya: Trump'ın Gazze'ye ilişkin planı uygulandığında, Filistin Devleti'nin kurulması

15:12 - Dünya

Almanya'da Sol Parti milletvekilinin Filistin'e destek gösterisinde gözaltına alındığı ort

15:08 - Dünya

Dünyadan Gazze'deki ateşkesteki rolü için Türkiye'ye teşekkür

15:02 - Dünya

Sırbistanlı çiftçilerden, hükümetin tarım politikalarına traktörlü protesto

14:57 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Arnavutluk'un AB'ye üyelik için doğru yolda olduğunu b

14:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Bolu Dağı Tüneli İstanbul yönü, 31 Ekim'e kadar günde 5 saat kapatılacak

15:22 - Gündem

OPEC'in ham petrol üretimi eylülde günlük 524 bin varil arttı

15:17 - Ekonomi

Rusya: Trump'ın Gazze'ye ilişkin planı uygulandığında, Filistin Devleti'nin kurulması

15:12 - Dünya

Almanya'da Sol Parti milletvekilinin Filistin'e destek gösterisinde gözaltına alındığı ort

15:08 - Dünya

Dünyadan Gazze'deki ateşkesteki rolü için Türkiye'ye teşekkür

15:02 - Dünya