ABD Dışişleri Bakanı, Hürmüz Boğazı'ndan gemi geçişinin engellenmesinin mutabakatı ihlal edeceğ

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçememesinin İran ile imzalanan mutabakat zaptının ihlali anlamına geleceğini ve buna karşılık vereceklerini belirtti.

Dünya - 2 ay önce

Rubio, Bahreyn'in başkenti Manama'da gazetecilere yaptığı açıklamada, katıldığı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Toplantısı'nın verimli geçtiğini belirterek, Körfez ülkelerinin endişelerini dile getirdiğini söyledi.
Körfez ülkeleriyle ülkesi arasındaki ortaklığın önemine dikkati çeken Rubio, ABD'nin bölgedeki ortakları için tehdit oluşturacak hiçbir eyleme onay vermeyeceklerini dile getirdi.
Rubio, İran ile anlaşma imzalamaya istekli olduklarına dikkati çekerek, yapılacak herhangi bir anlaşmanın ABD'nin bölgedeki ortaklarının güvenliklerini riske atmayacaklarını vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanı, Hürmüz Boğazı'ndan geçiş ücreti alınmasını hiçbir Körfez ülkesinin hiçbir şekilde desteklemediğine vurgu yaptı.
Rubio, gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçememesinin İran ile imzalanan mutabakat zaptının ihlali anlamına geldiğini, bunun sorun olacağını ve karşılık vereceklerini söyledi.
ABD'nin ev sahipliğinde Lübnan ile İsrail arasında devam eden görüşmelerin sonuçlarının iyi olduğunu belirten Rubio, bugün sürecek görüşmelerde kaydedilen ilerlemenin daha da geliştirilmesini umduğunu aktardı.
Rubio, İran'ın petrol gelirlerini herhangi bir vekil gücü silahlandırmak için kullanması durumunda anlaşmanın yapılmayacağını vurguladı.
İran'ın "radikal din adamları" tarafından yönetilen bir sisteme dayandığını söyleyen Rubio, bu durumun devam ettiğini aktardı.
Rubio, İran yönetimine işaret ederek, "Siyasi kesimlerde daha esnek ve bizimle çalışmaya daha istekli görünen bazı kişiler var. Biz de onlarla görüşmeler yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
ABD ile Umman arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu belirten Rubio, Umman'ın da Hürmüz Boğazı'ndan geçiş için ücret alınmasına karşı olduğunu ilettiğini ifade etti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk balerin Nilay Tahiroğlu, Bolşoy Sahnesi'nde Türkiye'yi temsil edecek

2026-06-23 12:19 - Magazin

Halkalı-Arnavutköy Metro Hattı bir günde 10 binden fazla yolcuya hizmet verdi

2026-06-21 12:53 - Çevre - Seyahat

Anadolu Otoyolu Kocaeli kesimi Ankara yönü üstyapı çalışmasında trafiğe kapatılacak

2026-06-21 14:02 - Çevre - Seyahat

NATO Ankara Zirvesi kapsamında kapatılacak yollar açıklandı

2026-06-25 15:22 - Çevre - Seyahat

Rusya'ya Türkiye’den gelen nektarin ve kayısı sevkiyatında zararlı tespit edildi

2026-06-23 22:36 - Özel Haber

Azerbaycan'da, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliğinin 20. Konferansı yapıldı

2026-06-24 13:47 - İslam-Hayat - Safer 1448

İtalya'da aşırı sıcaklıklar, Po Nehri'nde kuraklığa ve tarımsal üretimde olumsuzluklara yo

2026-06-25 13:03 - Dünya

Çanakkale Boğazı'ndaki savaş batıklarını koruma altına alma çalışmaları başlatıldı

2026-06-25 11:07 - Çevre-Hayat

Hz. Muhammed'in 23 senelik risaleti "Asr-ı Saadet'ten Günümüze" sergisine taşındı

2026-06-20 12:12 - İslam-Hayat - Safer 1448

Soul müziğin güçlü sesi Imany, Türkiye konserlerine İstanbul'dan başlıyor

2026-06-25 15:08 - Magazin

İlgili Haberler

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya

Rusya'dan Telegram ve Google'a 26 milyon ruble ceza

14:02 - Dünya

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Dört büyüklerin toplam borcu 85 milyar liraya ulaştı

15:22 - Ekonomi

VDK'nin yapay zeka destekli risk analiz sistemi "MİHENK" devrede

15:17 - Ekonomi

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya

Katılım sigortacılığında kurumsal yönetim ve şeffaflık güçleniyor

15:07 - Ekonomi

İnternete bağlı cihazlarda en fazla televizyon, en az oyuncak tercih edildi

15:02 - Ekonomi