?>

ABD'den Rusya'ya 60 gün mühlet

ABD, Rusya'ya INF Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için 60 gün süre verdiğini açıkladı.

Dünya - 7 yıl önce

BRÜKSEL ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya'ya, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için 60 gün süre verdiklerini belirterek, "ABD için anlaşmada kalmanın bir anlamı kalmamıştır." dedi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ilk gün oturumlarının ardından basın toplantısı düzenleyen Pompeo, Rusya'nın INF'den doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğini dile getirerek, buna karşı durulması gerektiğini söyledi.

Pompeo, "Rusya anlaşmayı ihlal etse de mümkün olduğunca sabırlı davrandık ve yükümlülükleri yerine getirmesi konusunda ikna etmeye çalıştık." diye konuştu.

Moskova yönetiminin çok sayıda orta-menzilli "SSC-8 füzesi" geliştirdiğini ve INF anlaşmasını "esaslı biçimde" ihlal ettiğini belirten Pompeo, "Rusya, silahların denetlenmesi yükümlülüğü konusunda hile yapıyor, yeni füzelerinin menzili Avrupa'ya doğrudan tehdit." değerlendirmesinde bulundu.

Pompeo, "Rusya'nın adımları ABD'nin ve müttefiklerin güvenliğini ciddi biçimde tehlikeye atmaktadır. Rusya'nın ihlalleri dolayısıyla ABD için anlaşmada kalmanın bir anlamı kalmamıştır" dedi.

Rusya'ya 60 gün süre...

Pompeo, Rusya'nın INF anlaşmasına uymak için 60 günü bulunduğu uyarısı yaparak, NATO müttefiklerinin tamamının bu konuda birlik içinde olduğunu ifade etti.

Bu 60 gün içinde ABD'nin anlaşma kapsamında hiçbir füze sistemi üretmeyeceğini, test etmeyeceğini ve konuşlandırmayacağını belirten Pompeo, anlaşmadan ayrılmak için 6 aylık ihtar süresinin 60 gün sonra başlayacağını bildirdi.

Moskova'ya "kanunsuz davranıyorsun" mesajı...

Pompeo, Moskova yönetimini "kanunsuz davranmakla" suçlayarak, Rusya'nın ürettiği ve anlaşmayı ihlal ettiği belirtilen füze sisteminin varlığının Kasım 2017'ye kadar kabul edilmediğini söyledi.

ABD'nin kendi güvenliğini göz ardı eden herhangi bir uluslararası anlaşmayı desteklemeyeceğinin altını çizen Pompeo, "Rusya'nın fikir değiştirip füze sistemini imha etmesini memnuniyetle karşılarız. 60 gün içinde bu şansları var." diye konuştu.

Pompeo, "Anlaşmada iki taraf var ama sadece biri uyuyor. Buna bir anlaşma denemez." diyerek, Rusya'nın "hukuksuz" politikalarının, müttefikler ve ABD tarafından "tolere edilmeyeceği" uyarısında bulundu.

INF anlaşması...

ABD Başkanı Donald Trump, geçen ay yaptığı açıklamada, INF Anlaşması'ndan çekilme kararı aldığını açıklamıştı.

Trump, Rusya'nın yıllardır yasaklanan silahları ürettiği ve bulundurduğunu, böylece anlaşmayı ihlal ettiğini savunmuştu. Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Bolton, Moskova'ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ABD'nin anlaşmadan çekilme kararını bizzat iletmişti.

Anlaşma, iki ülke arasında 1987'de imzalanmıştı. Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov tarafından imzalanan anlaşma, nükleer başlık kapasitesi olan orta menzilli füzelerin üretimini ve konuşlandırılmasını karşılıklı yasaklıyordu.

Anlaşma, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ABD ile Rusya arasında devam etti. Anlaşmayla iki taraf 500 ila 5 bin kilometre arasında menzile sahip yaklaşık 2 bin 500 füzeyi kullanımdan kaldırmak zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Probiyotik kullanımı ve gaita nakline dikkat

2018-11-28 14:32 - Sağlık

HIV nedeniyle geçen yıl yaklaşık 940 bin kişi öldü

2018-11-30 20:02 - Sağlık

İşaret diliyle Kur'an okumayı öğreniyorlar

2018-12-02 20:32 - Çevre-Hayat

Otomotiv ihracatında yıl bitmeden rekor geldi

2018-12-02 20:47 - Ekonomi

Roma ile Inter berabere kaldı

2018-12-03 12:32 - Spor

'KAM'18 Kongresi ve Fuarı' sona erdi

2018-12-01 20:02 - Gündem

ABD'den Rusya'ya 60 gün mühlet

2018-12-05 02:27 - Dünya

Lösemi hastası Meryem'in pilot olma hayali gerçek oldu

2018-11-29 21:02 - Çevre-Hayat

İran'da Evanjelistlere operasyon

2018-12-01 21:02 - Dünya

Libertadores Kupası finali için yeni adres belli oldu

2018-11-30 00:47 - Spor

İlgili Haberler

İngiltere Başbakanı Starmer, Trump-Putin görüşmesi öncesi Zelenskiy ile bir araya geldi

16:52 - Dünya

Putin, ABD yönetiminin, Ukrayna krizinin çözümünde enerjik ve samimi şekilde çabaladığını söyledi

16:23 - Dünya

İsveç'te gazeteciler, Gazze'de meslektaşlarını öldüren İsrail'i protesto etti

16:18 - Dünya

Rusya'da global mesajlaşma uygulamalarından ulusal uygulamalara geçiliyor

15:53 - Dünya

Hindistan'da sel nedeniyle ilk belirlemelere göre 17 kişi öldü, 75 kişi yaralandı

15:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile telefonda görüştü

17:37 - Siyaset

BtcTurk Kripto'dan "BtcTurk'ün hacklendiği" iddialarına ilişkin açıklama

17:12 - Gündem

İngiltere Başbakanı Starmer, Trump-Putin görüşmesi öncesi Zelenskiy ile bir araya geldi

16:52 - Dünya

ABD'de üretici enflasyonu temmuzda beklentileri aştı

16:47 - Ekonomi

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları azaldı

16:37 - Ekonomi