?>

ABD'den Güney Çin Denizi çıkışı

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki adaları askerileştirmesine karşı koyacaklarını açıkladı.

Dünya - 7 yıl önce

HONOLULU

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ulusal güvenlik konferansına katılacağı Singapur'a giderken gazetecilere yaptığı açıklamada, Güney Çin Denizi'nde tartışmalı adalar çevresinde "sadece bir ülkenin" ABD gemilerinin rutin faaliyetlerinden rahatsız göründüğünü söyledi.

Tüm dünyada yaptıkları gibi Pasifik ülkeleriyle de iş birliği için çaba harcadıklarını ifade eden Mattis, "Ancak uluslararası hukukun dışında olduğuna inandığımız bir adıma karşı koyarız." diye konuştu.

ABD Savunma Bakanı, bölgedeki diğer ülkelerin adaların ve resiflerin silahlandırılmasından endişelendiğini, uluslararası sularda denizcilik faaliyetlerinin serbestçe sürdürülmesini arzu ettiğini kaydetti.

Mattis Singapur'daki temaslarından önce Hawaii'de ABD Pasifik Komutanlığında (PACOM) lider değişimi için düzenlenecek törene katılacak. PACOM'un komutanlığına Amiral Philip Davidson geçecek. Mevcut komutan Harry Harris, ABD'nin Seul büyükelçiliğine aday gösterilmişti.

Güney Çin Denizi

Kıyı ülkelerini egemenlik tartışmaları nedeniyle karşı karşıya getiren uluslararası sularda Çin ile Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan da hak iddia ediyor.

Çin, 1947'de yayımladığı 9 kesik çizgili haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı bölgenin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunuyor.

Pekin'in tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu üsleri silahlandırdığı iddiaları, bölge ülkeleri ile arasında gerginliğe sebep oluyor.

Bölgede kendi öz savunma hakkını uluslararası hukuka göre kullandığını iddia eden ve askeri tesisler inşa eden Çin'in, Nanşa (Spratly) adalar grubunda Subi Resifi (Cubiciao), Fiery Cross Resifi (Yongşudao), Mischief Resifi (Meciciao) adlı yapay adaları, Şişa (Paracel) adalar grubundaki Moody (Yongşingdao) adasında da askeri ve sivil kullanım amaçlı uçak pistleri bulunuyor.

Uluslararası kamuoyunda Paracel ve Spratly olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından Hoang sa ve Truong Sa, Çin tarafından ise Şişa ve Nanşa Çundao olarak adlandırılıyor. Adalar üzerinde Çin, Tayvan ve Vietnam da hak iddia ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ülke savunması yeni teknolojilerle donatıldı

2018-05-27 14:51 - Teknoloji

Dünyanın konuştuğu 50 dizi TV+'ta

2018-05-24 17:13 - Magazin

Örümcek ağıyla kanser tedavisi projesine ödül

2018-05-26 15:02 - Sağlık

İzocam'dan yeni cephe levhası

2018-05-28 14:14 - Ekonomi

ABD'den Güney Çin Denizi çıkışı

2018-05-30 13:32 - Dünya

Demokrasiye darbe: 27 Mayıs

2018-05-27 07:02 - Gündem

THY Uçuş Akademisi mezuniyet töreni

2018-05-24 20:10 - Genel

TDV Sri Lanka'da 5 bin Kur'an-ı Kerim dağıttı

2018-05-25 15:02 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

CHP 'Millet İçin Geliyoruz' diyecek

2018-05-25 16:32 - Siyaset

Okulları için mobil uygulama geliştirdiler

2018-05-28 16:32 - Teknoloji

İlgili Haberler

İsrail ordusu, ateşkese rağmen Gazze, Refah ve Han Yunus'a hava saldırıları düzenledi

10:32 - Dünya

IKBY Başbakanı Barzani, Süleymaniye'deki gaz sahasına yapılan saldırıyı kınadı

10:28 - Dünya

Endonezya'da 6,6 büyüklüğünde deprem

09:08 - Dünya

Dominik Cumhuriyeti, uyuşturucuyla mücadele kapsamında ABD'ye tesislerine sınırlı erişim izni verdi

04:03 - Dünya

Güney Afrika, ABD'de düzenlenecek G20 Zirvesi'ne davet edilmeme kararını üzücü buluyor

03:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Enerji ithalatı faturası ekimde yıllık bazda yüzde 3,4 azaldı

10:43 - Ekonomi

İsrail ordusu, ateşkese rağmen Gazze, Refah ve Han Yunus'a hava saldırıları düzenledi

10:32 - Dünya

IKBY Başbakanı Barzani, Süleymaniye'deki gaz sahasına yapılan saldırıyı kınadı

10:28 - Dünya

İzmir merkezli terör örgütü DEAŞ operasyonunda 26 şüpheli yakalandı

10:23 - Gündem

Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo'nun uçağı Türkiye'ye hareket etti

10:17 - Gündem