?>

ABD'de Senato azil duruşmasının temel kurallarını kabul etti

ABD Başkanı Trump'ın yargılandığı Senatodaki yaklaşık 13 saat süren ilk azil duruşmasında, temel kurallar onaylandı.

Dünya - 6 yıl önce

Ankara

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell'ın hazırladığı temel kurallar taslağı, 47'ye karşı 53 oyla kabul edildi.

Senato Demokratların 'Beyaz Saray'dan belge' talebini reddetti

İlk azil duruşması yerel saatle 02.00'de son bulurken, kabul edilen temel kurallar çerçevesinde her bir tarafa açılış savunmaları için 3 gün üzerinden 24 saat zaman tanınacak. Bu süre, bugün öğleden sonra başlayacak.

Sürenin sona ermesinin ardından muhtemelen gelecek hafta senatörler soru sorma şansını elde edecek, senatörlere soruları için 16 saat verilecek.

Senatörlerin kendi parti çizgisinde oy kullanmaları dikkati çekmişti

ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı Senatodaki ilk azil duruşmasında Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray'dan belge talep eden Demokratların önergesini reddetmişti.

Demokratların Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, Ukrayna soruşturması bağlamında Beyaz Saray'dan belge talep edilmesini öngören bir değişiklik önergesini Senato Genel Kuruluna sunmuştu. Söz konusu talep, 47 "evet"e karşılık 53 oyla reddedilmiş, tüm senatörlerin kendi parti çizgisinde oy kullanmaları dikkati çekmişti.

Schumer, benzer şekilde, Dışişleri Bakanlığından kayıt ve belge istenmesiyle ilgili yeni bir talebi Genel Kurula sunmuş ancak bu talep de reddedilmişti.

Aynı şekilde Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Dairesinden kayıt ve belge talep eden bir diğer önergede de yine kabul görmemişti.

Trump'a yönelik azil süreci

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019'da "ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçesiyle Trump'a yönelik azil soruşturması başlatıldığını açıklamıştı.

Pelosi, 25 Temmuz'da Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında ABD'nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediğini ve bunun anayasaya aykırı olduğunu iddia etmişti.

Beyaz Saray ise 25 Eylül'de Trump-Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlayarak, Ukrayna'ya yardımlar ile görüşme arasında ilişki bulunmadığını savunmuştu.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde 13-21 Kasım'da kamuya açık oturumlar düzenlenmiş; Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan toplam 12 yetkili bu süreçte ifade vermişti.

Ardından İstihbarat Komitesi hazırladığı 300 sayfalık raporu 3 Aralık'ta Adalet Komitesine sunmuş, Adalet Komitesi yaptığı iki oturumun ardından 13 Aralık'ta azil maddelerini onaylayarak dosyayı Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna göndermişti.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda 18 Aralık'ta yapılan oylamada, Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlamaları kabul edilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Huzurevinde kalan sanatçı Rıza Konyalı türkülerini arkadaşları için söylüyor

2020-01-18 16:57 - Çevre-Hayat

Mısır Devrim Konseyinden İngiltere'ye Sisi kınaması

2020-01-15 20:52 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Libya'da kalıcı ateşkes konusunda ümitli

2020-01-20 11:22 - Dünya

Venezuela'da muhalif lider Guaido'nun ofisine baskın iddiası

2020-01-22 08:38 - Genel

Milli voleybolcu Meryem Boz elemelerin MVP'si seçildi

2020-01-16 02:31 - Spor

Filipinler'deki yanardağ patlamasının ardından 82 bin kişi tahliye edildi

2020-01-16 12:12 - Dünya

Bülent Ecevit'in en yakınındaki isim: Rahşan Ecevit

2020-01-18 02:59 - Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşı Pompeo ile bir araya geldi

2020-01-19 15:42 - Dünya

Senato, Demokratların 'Beyaz Saray'dan belge' talebini reddetti

2020-01-22 09:32 - Dünya

Trabzonspor'da Sörloth, Şota'nın performansını geride bıraktı

2020-01-21 15:42 - Spor

İlgili Haberler

Berlin'de polis, Filistin'e destek gösterisine sert müdahalede bulundu

09:57 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 11 kişi can verdi

09:28 - Dünya

İsrail, yarın Gazze'de saldırılara birkaç saatlik 'insani ara' kararı aldığını bildirdi

23:59 - Dünya

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisine İsrail'in müdahalesinin başladığı duyuruldu

00:08 - Dünya

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisine İsrail müdahale ediyor

23:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Berlin'de polis, Filistin'e destek gösterisine sert müdahalede bulundu

09:57 - Dünya

Ticaret Bakanlığı ekiplerinden kaçak oyuncak ve telefon operasyonu

09:48 - Ekonomi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 11 kişi can verdi

09:28 - Dünya

Kavun -Sami Mert yazdı-

08:34 - En Son Yazılar

AFAD'dan orman yangınlarına ilişkin açıklama

08:33 - Gündem