ABD'de gümrük vergisi iadesi için yargı yoluna giden şirket sayısı 1800'ü aştı

ABD Yüksek Mahkemesinin Başkan Donald Trump döneminde uygulanan gümrük vergilerini hukuka aykırı bulmasının ardından hükümetten geri ödeme almak için dava açan şirketlerin sayısının 1800'ü geçtiği belirtildi.

Ekonomi - 5 ay önce

Ankara
Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin analizine göre, söz konusu tarifeler yürürlükte kaldıkları yaklaşık 10 ayda ABD Hazinesine en az 130 milyar dolar gelir sağladı.
Yüksek Mahkemenin tarifeleri iptal kararının ardından karar öncesinde harekete geçenler de dahil en az 1800 şirket, ödedikleri vergilerin iadesi için yargı yoluna başvurdu.
????
Şirket avukatları, hükümetin ödenen tüm tarifeleri hızlı şekilde iade etmesini zorunlu kılacak mahkeme kararı için başvuruda bulunurken, Trump yönetiminin bu talebe ilk cevapını hafta sonuna kadar vermesinin beklendiği belirtildi.
Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) birimi tarafından mahkemeye sunulan belgelerde ise 10 Aralık 2025 itibarıyla en az 301 bin ithalatçının daha sonra iptal edilen tarifelere tabi tutulduğu aktarıldı.
Çok sayıda şirketin yanı sıra yurt dışından doğrudan ürün alarak gümrük vergisi ödeyen bazı bireylerin de bu kapsama girdiği kaydedildi.
Öte yandan, geri ödeme için açılan davaların sonuçlanmasının birkaç yılı bulabileceği değerlendiriliyor.
ABD merkezli kargo ve lojistik şirketi FedEx de ABD Yüksek Mahkemesinin hukuka aykırı bulduğu gümrük vergilerinin iadesi talebiyle federal hükümete dava açmıştı.
ABD Yüksek Mahkemesi, 20 Şubat'ta Başkan Donald Trump tarafından yürürlüğe konulan tarifelerin dayandırıldığı Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası'nın (IEEPA) Başkan'a tarife koyma yetkisi vermediğine hükmetmişti.
Söz konusu karar üzerine ABD Başkanı Trump, aynı gün 1974 Ticaret Yasası'nın 122. bölümü uyarınca tüm ülkelere yüzde 10 küresel gümrük vergisi getirilmesine ilişkin kararı imzalamıştı.
Trump, 21 Şubat'ta ise ABD'nin diğer ülkelerden ithal ettiği ürünlere uygulanacak yüzde 10'luk küresel tarife oranını yüzde 15'e çıkaracağını duyurmuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çevre bilinci vatan bilincidir

2026-02-20 16:07 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu an dünyada Türkiye rüzgarı esiyor

2026-02-23 19:43 - Siyaset

İnsanların biri-birindən psixoloji asılıqları: necə yaranır və bu asılılıqdan necə azad olmaq olar? -Psikolog Ruhiyya Rustamova, Azerbaycan'dan yazdı-

2026-02-20 10:09 - En Son Yazılar

Isparta'da Heimlich manevrasıyla kurtarılan öğrenci Sultan Çetin yaşadıklarını anlattı

2026-02-20 17:33 - Gündem

Türkiye'de geçen yıl evlenen çiftlerin sayısı 552 bin 237 oldu

2026-02-24 10:48 - Ekonomi

İran’ın asimetrik sürprizi ve ABD uçak gemilerine karşı Avrasya’nın akıllı füzeleri! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

2026-02-20 08:04 - En Son Yazılar

Hindistan'da ambulans uçağın düşmesi sonucu 7 kişi öldü

2026-02-24 07:42 - Dünya

PORTRE / ZİRVEDEKİ TÜRKLER - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol

2026-02-19 14:43 - Ekonomi

Teknoloji mi tehlike mi? -Erdinç Cündübeyoğlu, Moskova'dan yazdı-

2026-02-20 08:49 - En Son Yazılar

Kiev’in namlusunun ucundaki Türk Akımı -İlber Vasfi Sel, St. Petersburg'dan yazdı-

2026-02-25 07:39 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

Küresel havacılık ekosisteminin ekonomiye katkısı 4,1 trilyon dolara ulaştı

11:33 - Ekonomi

Denizüstü rüzgar enerjisi Türkiye'nin yenilenebilir enerji görünümünü yeniden şekillendirebilir

11:18 - Ekonomi

Tavuk eti üretimi haziranda yıllık bazda yüzde 14,7 arttı

10:52 - Ekonomi

TÜİK haziran ayı dış ticaret endekslerini açıkladı

10:42 - Ekonomi

Borsa güne yatay seyirle başladı

10:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AJet'ten gençlere yurt dışı uçuşlarda yüzde 20 indirim

11:43 - Gündem

CANLI-TBMM Başkanı Kurtulmuş, AA Editör Masası'nın konuğu

11:37 - Gündem

Küresel havacılık ekosisteminin ekonomiye katkısı 4,1 trilyon dolara ulaştı

11:33 - Ekonomi

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Denizüstü rüzgar enerjisi Türkiye'nin yenilenebilir enerji görünümünü yeniden şekillendirebilir

11:18 - Ekonomi