?>

ABD'de federal yargıç, Rümeysa Öztürk'ün salıverilmesi veya Vermont'a getirilmesi taleplerini değerlendirecek

ABD'de Filistin'e destek verdiği gerekçesiyle 25 Mart'ta gözaltına alınan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk ile ilgili Vermont'ta görülen duruşmada avukatların taleplerinin değerlendirilmesi için erteleme kararı verildi

Dünya - 5 ay önce

NEW YORK

Federal Bölge Yargıcı William Sessions, Burlington kentindeki duruşmada Öztürk'ün serbest bırakılması veya Vermont'a getirilmesi yönündeki talepleri değerlendireceğini ifade etti.

Sessions, Öztürk'ün avukatların gerekçeleriyle sundukları isteklerle ilgili araştırma yaptıktan sonra mayıs ayında yeni bir duruşma gerçekleştireceğini söyledi.

Türk öğrencinin davasını Vermont'a taşımaya istekli olduğuna yönelik ifadeler kullanan yargıç, bir sonraki duruşmaya kadar bu davanın yetki alanına girip girmediği konusunda daha fazla araştırma yapmasının gerektiğini dile getirdi.

Amerikalı yargıç, bununla birlikte yorumlarında Öztürk'ün kefalet duruşması için Vermont'a getirilmesi olasılığına yer verdi.

Gözaltının tek dayanağı Öztürk'ün üniversite gazetesindeki yazısı...

Rümeysa Öztürk'ün avukatlarından Jessie Rossman, duruşma esnasında ABD Adalet Bakanlığı avukatlarının Türk öğrencinin gözaltına alınmasında Tufts Üniversitesinin gazetesinde yazdığı yazının dışında bir gerekçe gösteremediklerini söyledi.

Rossman, bu sebeple yapılan gözaltının ise "ABD Anayasası'nın birinci maddesine aykırı olduğunu" savundu.

Adalet Bakanlığı avukatları ise Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesinin (ICE) sınır dışı işlemleri başlatması nedeniyle federal mahkemelerin Federal Göçmenlik Yasası kapsamında Öztürk'ün davası üzerinde "yargı yetkisine sahip olmadıklarını" iddia etti.

Duruşma sonunda Öztürk'ün avukatları, mahkeme binası dışında bekleyen basın mensuplarına yaptıkları açıklamada, ifade özgürlüğü vurgusunda bulundu, Türk öğrencinin Vermont'a getirilmesi konusunda mahkemeden haber bekleyeceklerini ifade etti.

Mahkemenin önünde toplanan yüzlerce aktivist, Öztürk'ün salıverilmesi çağrısında bulundu.

Öztürk'ün sonraki duruşma tarihine kadar Louisiana'daki gözaltı tesisinde tutulması öngörülüyor.

Öztürk'ün gözaltına alınması...

Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesinde doktora yapan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftara giderken yüzleri maskeli 6 Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk'ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

Rubio, "Hamas destekçisi" ve (İsrail karşıtı) "deliler" olarak nitelediği 300'den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtmişti.

ABD'de federal yargıç, ICE görevlilerince gözaltına alınan Türk öğrenci Öztürk'ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı almıştı.

Massachusetts Bölge Yargıcı Denise Casper, 4 Nisan Cuma geç saatlerde avukatların dilekçelerini incelemesinin ardından hazırladığı raporda, Louisiana'da tutulan Öztürk'ün yargılanmasının Vermont eyaletinde yapılmasının uygun olduğunu kaydetmişti.

Casper, kararına gerekçe olarak Öztürk'ün avukatlarının 25 Mart gecesi mahkemeye dilekçe sunduğu saatlerde Türk öğrencinin ICE görevlileri tarafından Vermont'ta tutuluyor olmasını, henüz Louisiana'ya transfer edilmemiş olmasını göstermişti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

NBA'de normal sezon, 15 maçla sona erdi

2025-04-14 11:27 - Spor

Bursa'da sıvılaşma alanlarını tespit eden akademisyenler deprem risk haritasını çıkarıyor

2025-04-10 14:08 - Teknoloji

NBA'de normal sezon 15 maçla sona erdi

2025-04-14 11:13 - Spor

Luka Doncic'in 45 sayısıyla Lakers, Mavericks'i 112-97 yendi

2025-04-10 11:19 - Spor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonu düşürmeyi başaracağız

2025-04-10 17:08 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan: Antalya Diplomasi Forumu’nda 6 bini aşkın kişiyi ağırladık

2025-04-13 21:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Batı karşısında el pençe divan duranlar bizim dik duruşumuzu anlayamaz

2025-04-12 18:28 - Siyaset

Fenerbahçe Opet, Avrupa Ligi yarı finalinde yarın ZVVZ USK Prag'la karşılaşacak

2025-04-10 11:34 - Spor

Bayrampaşa'da trafik kazasında 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

2025-04-13 09:17 - Asayiş

Valencia'yı 68-66 yenen Çimsa ÇBK Mersin finale yükseldi

2025-04-11 23:56 - Spor

İlgili Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

22:47 - Dünya

Cezayir: Fransa ile imzalanan diplomatik pasaport sahiplerine karşılıklı vize muafiyeti anlaşması iptal edildi

20:07 - Dünya

İtalya'da aşırı yağış sel ve taşkınlara yol açtı

20:48 - Dünya

Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı: Havalimanlarındaki aksaklıklara fidye yazılımı neden oldu

20:08 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, İsrail ile güvenlik müzakerelerinde ileri aşamaya geçildiğini söyledi

19:52 - Dünya

Günün Manşetleri

CANLI-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davası artık dünyaya mal olmuştur

23:27 - Siyaset

Yeni KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Oflaz'dan açıklama

23:07 - Ekonomi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

22:47 - Dünya

MSB, Rize'de selden etkilenen vatandaşların helikopterle tahliyesine ilişkin paylaşım yaptı

22:43 - Gündem

Bakan Uraloğlu: Bugünden itibaren Çamlıhemşin'den gitmek isteyenlerin tahliyelerini sağlamış olacağız

22:37 - Siyaset