?>

ABD'de başkanlık yarışının galibi Joe Biden'ın yardımcısı Kamala Harris kimdir?

56 yaşındaki Senatör Kamala Harris, ABD Başkan Yardımcılığına seçilen ilk kadın olarak tarihe geçti.

Gündem - 5 yıl önce

NEW YORK

ABD’de 3 Kasım'da yapılan 46. başkanı olarak seçilen Demokrat aday eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'in kazanmasıyla, gözler başkan yardımcısı olarak yarışa giren Senatör Kamala Harris'e çevrildi.

56 yaşındaki Harris, ülke tarihinde bu makama seçilen ilk siyahi, Hindistan ve Karayip kökenli kadın olarak tarihe geçti.

1964’te California’nın Oakland şehrinde Hindistan’dan ABD’ye öğrenci olarak gelen biyolog bir anne ile Jamaika’dan ABD’ye yine öğrenci olarak gelen ekonomi profesörü siyahi bir babadan dünyaya gelen Harris, hukuk okudu ve uzun yıllar San Francisco’da savcılık yaptı.

Harris, 2010’da siyasete ilk adımını atarak California Başsavcılığına adaylığını koydu ve eyalet tarihinde seçilen ilk siyahi ve ilk kadın oldu. 2014 yılında ikinci dönem eyalet başsavcılığına tekrar seçilen Harris, 4 yıl sonra 2016’da yapılan başkanlık seçimlerinde de California’dan Kongre’ye giren ilk Güney Asya kökenli ve ikinci siyahi senatör ünvanını aldı.

2020 başkanlık seçimlerine Demokratik Parti'den aday adayı olan Harris, ön seçimlerde elendi. Demokrat Parti adaylığını kazanan Joe Biden, 11 Ağustos 2020’de Harris’i "Başkan Yardımcısı" olarak yarışa soktuğunu duyurdu.

Adını Rusya soruşturması sırasında duyurdu

Kongre'ye girdikten sonra Harris, adını ilk kez ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelir gelmez 28 Ocak 2017’de imzaladığı 7 Müslüman ülkeden ABD’ye yapılan seyahatleri yasaklayan genelgesine gösterdiği tepkiyle duyurdu.

Harris, 2017’de Trump’ın kabine ve üst düzey atamalarına yönelik sorgulayıcı tutumunu sürdürürken, 2018’de Senato Yargı Komitesi üyeliğine seçilerek Rusya’nın 2016 Başkanlık seçimlerine müdahalesiyle ilgili senatodaki soruşturmalarda aktif rol aldı.

Bu bağlamda, Adalet Bakanı William Barr’ı açıklanan "Müeller raporu" üzerine senatoda sorgulayan Harris, medyada adından sık sık söz ettirdi.

Harris, Yargı Komitesinin yanı sıra Senato İç Güvenlik ve Devlet İşleri Komitesi, Seçilmiş İstihbarat Komitesi ve Bütçe Komitesinde de görev aldı.

İki çocuğun üvey annesi olan Harris’in, ABD Başkan Yardımcılığı görevine geldikten sonra sivil haklar ve ırkçı adaletsizlik üzerine etkili çalışmalar yapmasının beklendiği kaydediliyor.

Öte yandan, 2020 Başkanlık seçimleriyle ilgili hararetli tartışmalar devam ederken, 78 yaşında ABD tarihinde en yaşlı başkan olarak göreve gelen Biden’in ikinci dönem adaylığını koymaması durumunda Harris’in ismi şimdiden 2024 başkanlık seçimleri için en kuvvetli aday olarak öne çıkıyor.

Harris, 49. başkan yardımcısı olarak ABD'nin seçilmiş Başkanı Biden'la birlikte 20 Ocak 2021'de yapılacak devir teslim töreninde yemin ederek göreve başlayacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

PKK terörüne ve şiddetine karşı ortak mutabakat çağrısı

2020-11-07 00:41 - Gündem

İstanbul'da salgına karşı mesai düzenlemesi

2020-11-04 18:50 - Siyaset

İzmir açıklarında 4,2 büyüklüğünde deprem

2020-11-03 01:56 - Gündem

ABD başkanlık seçimlerinde ilk sonuçlar gelmeye başladı

2020-11-04 06:06 - Dünya

Bakan Dönmez: Hasarlı binalar dışında depremden etkilenen tüm bölgelere elektrik sağladık

2020-11-01 16:28 - Ekonomi

'Karaoğlan'ın vefatının üzerinden 14 yıl geçti

2020-11-04 14:56 - Gündem

TFF Tahkim Kurulundan Josef de Souza'nın cezasına indirim

2020-11-06 00:15 - Spor

İzmir'deki depremde can kaybı 79 oldu

2020-11-02 10:21 - Gündem

Sağlık Bakanı Koca: Hayat bir kez daha kazandı

2020-11-01 10:36 - Gündem

Fenerbahçe ile Antalyaspor 49. randevuda

2020-11-01 12:45 - Spor

İlgili Haberler

Çakmak Barajı'nın havzası Meriç Nehri'nden getirilecek suyla doldurulacak

09:27 - Gündem

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde deprem

06:52 - Gündem

Karareis Barajı'nın devreye alınmasıyla Çeşme'deki su kesintileri sona erdi

22:52 - Gündem

Türkiye, İsrail'in Suriye'deki askeri saldırılarını "güçlü şekilde" kınadı

18:08 - Gündem

Sinop'ta sezonun ilk torikleri tezgahlarda yerini aldı

15:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Samsunspor, UEFA Avrupa Ligi play off rövanş maçında Panathinaikos'u ağırlayacak

10:43 - Spor

BDDK, banka dışı mali kuruluşlara ilişkin yeni düzenlemeler yaptı

10:37 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda 7 Filistinli canından oldu

10:33 - Dünya

İngiltere'de bu yazın kayıtlardaki en sıcak yaz olacağı öngörülüyor

10:22 - Dünya

Antalya'da iki depoda çıkan yangın kontrol altına alındı

10:08 - Asayiş