ABD'de Anthony Fauci'nin salgın öncesi Çin'deki koronavirüs araştırmalarını fonladığı

ABD'de Ulusal İstihbarat Direktörlüğünden (ODNI) istifasını duyuran Tulsi Gabbard, eski Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Fauci'nin, salgın öncesinde koronavirüs araştırmalarına milyonlarca dolarlık finansman sağladığını söyledi.

Dünya - 2 ay önce

Gabbard, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı videolu paylaşımda, "Ulusal İstihbarat Direktörü olarak görevdeki son gününde, Anthony Fauci'nin virüsün kökenine ve tehlikeli araştırmaların yürütülmesindeki rolüne ilişkin gerçekleri gizlemek amacıyla istihbarat topluluğundaki siyasallaşmış yetkililerle nasıl işbirliği yaptığını ortaya koyan, daha önce görülmemiş yazışma ve belgeleri kamuoyuyla paylaşıyorum." dedi.
Belgeler doğrultusunda, Fauci'nin virüsün kökenine ilişkin gerçekleri gizlemeye çalıştığını savunan Gabbard, salgın öncesinde Fauci'nin, Çin'deki Vuhan Viroloji Enstitüsünde yarasalardaki koronavirüs üzerinde yürütülen ve "fonksiyon kazanımı" olarak da bilinen araştırmalara milyonlarca dolarlık finansman aktardığını belirtti.
Gabbard, "Fauci, büyük ilaç şirketleriyle bağlantılı ve değeri trilyonlarca doları bulan küresel aşı çalışmalarına hizmet eden koronavirüs araştırmalarını finanse etti." dedi.
Fauci'nin Kovid-19'a ilişkin istihbarat değerlendirmelerini etkilediğini savunan Gabbard, 2024'te ABD Kongresindeki ifadesinde Fauci'nin, istihbarat yetkilileriyle konuya ilişkin temaslarını gizlediğini söyledi.
Gabbard, virüsün kökenine ilişkin Fauci'nin değerlendirmelerine itiraz eden istihbarat analistlerinin, tehditlerle karşı karşıya kaldığını savundu.
Fauci, ABD'nin Kovid-19 salgınıyla mücadelesindeki rolü nedeniyle Kongre'de Cumhuriyetçi Parti üyelerinin şiddetli siyasi eleştirilerine maruz kalmış, Cumhuriyetçi temsilciler Fauci'nin "Kovid-19'un kökenleri ve nasıl yayıldığı" konusunda kamuoyunu bilerek yanılttığını ileri sürmüştü.
Haziran 2024'te Temsilciler Meclisi oturumunda ifade veren Fauci, Cumhuriyetçi temsilcilerin yönelttikleri "virüsün kökenlerinin örtbas edilmesini organize etmek" suçlamasını "mantıksız" bulmuş ve şiddetle reddetmişti.

Anadolu Ajansı © 2026

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin Portekiz'e tarihi askeri gemi ihracatında ikinci geminin üretimi başladı

2026-06-18 17:58 - Teknoloji

Gençler ve çocuklar için önemli çalışmalara imza atan Hüseyin Goncagül'ü sahne arkadaşları anlattı

2026-06-13 15:13 - Kültür Sanat

Bakan Çiftçi: Türkiye Yapay Zeka Eylem Planı, Türkiye Yüzyılı vizyonumuza güç katacaktır

2026-06-14 00:32 - Siyaset

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki trafik kontrol kulesi kırmızı beyaza bürünecek

2026-06-12 17:47 - Çevre-Hayat

Osmanlı'dan Avrupa'ya uzanan müzikal yolculuk İngiltere'de sahnelendi

2026-06-14 19:32 - Kültür Sanat

Türk savunma sanayisi Fransa'da Eurosatory Fuarı'nda boy gösteriyor

2026-06-15 21:43 - Teknoloji

A Milli Futbol Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası'ndaki ilk maçında Avustralya'ya yenildi

2026-06-14 09:13 - Spor

FIFA 2026 Dünya Kupası F Grubu maçında Hollanda'yla Japonya berabere kaldı

2026-06-15 01:13 - Spor

Mikumi Milli Parkı, Tanzanya'nın zengin yaban hayatına ev sahipliği yapıyor

2026-06-18 14:38 - Çevre-Hayat

2026 FIFA Dünya Kupası'nda Philadelphia Stadı, 6 maça ev sahipliği yapacak

2026-06-13 12:02 - Spor

İlgili Haberler

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

BM'den Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'a destek aç

22:28 - Dünya

BM, Gazze'de yaşanan su kıtlığına ve hijyen sorununa dikkati çekti

22:22 - Dünya

İspanya'dan düzensiz göçmenlere "hayatınızı tehlikeye atmayın" mesajı

21:57 - Dünya

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 234'e yükseldi

21:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

BM'den Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'a destek aç

22:28 - Dünya

BM, Gazze'de yaşanan su kıtlığına ve hijyen sorununa dikkati çekti

22:22 - Dünya

İspanya'dan düzensiz göçmenlere "hayatınızı tehlikeye atmayın" mesajı

21:57 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakal

21:43 - Gündem