?>

ABD Başkanı Biden, Asya turunun ikinci durağı Japonya'ya geldi

ABD Başkanı Joe Biden, Asya'ya yaptığı ziyaretin ikinci ayağı Japonya'nın başkenti Tokyo'ya ulaştı.

Dünya - 3 yıl önce

Tokyo

Asya turu kapsamında Güney Kore'den ayrılan Biden'ı taşıyan uçak, yerel saatle 17.00'de ABD'nin Tokyo'daki Yokota Hava Üssüne indi.

Biden'ı, havalimanında Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa karşıladı.

Ziyareti kapsamında Biden yarın başkentteki İmparatorluk Sarayı'nda, Japonya İmparatoru Naruhito ile bir araya gelecek.

Daha sonra Biden, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile yüz yüze ilk ikili görüşmesini gerçekleştirecek.

Japon Başbakanı zirvede, Çin ve Rusya'nın bölgesel faaliyetleri karşısında ülkesinin askeri caydırıcılığını artırmayı planlıyor.

İki liderin, yarı iletken üretimi, siber güvenlik ve dış uzay sahalarında savunma iş birliğinin güçlendirilmesi fırsatlarını ele alması ve Tayvan Boğazı'nda istikrar vurgusu yapması bekleniyor.

Görüşme sonrası iki lider basın toplantısı düzenleyecek.

IPEF

ABD Başkanı'nın Japonya ziyaretinde Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi'nin (IPEF) lansmanını yapacağı kaydediliyor.

"Yeni partnerlik" şeklinde tanımlanan inisiyatif, yüksek standartlarda ticaret, ekonomilerin dijitalleşmesi, tedarik zincirlerinin geliştirilmesi ve altyapı yatırımlarının kolaylaştırılmasını kapsıyor.

Aynı gün, Kuzey Kore'nin alıkoyduğu Japon vatandaşlarının aileleriyle bir araya gelecek Biden, akabinde Japon Başbakan ile akşam yemeğinde buluşacak.

4 lider buluşuyor

Kişida ve Biden, 24 Mayıs'ta Tokyo'nun ev sahipliğinde düzenlenecek Avustralya ve Hindistan liderlerinin de katılacağı Quad Zirvesi'nde bir araya gelecek.

Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi'nde seyrüsefer emniyetinin öneminin vurgulanacağı zirvede, "Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vizyonu üzerinde kapsamlı görüş alışverişi yapılması bekleniyor.

Quad liderleri, zirvede Kovid-19 aşılarının durumu, ülkelerdeki altyapı yatırımları, yarı iletken çipler dahil kritik teknolojilere yönelik iş birliği imkanlarını ele alacak.

Yoon ile görüştü

Çin'e karşı gayriresmi stratejik forum şeklinde bilinen ve "Asya'daki demokrasi yayı" olarak nitelendirilen ittifak, kısmen düzenli toplantılar yapıyor ve bilgi alışverişinde bulunuyor.

Quad liderlerinin ilk yüz yüze toplantısı Eylül 2021'de Washington'da gerçekleştirilmişti.

Ocak 2021'de göreve gelen Biden, ilk Asya turunda önceki gün gittiği Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeleri görüşmüştü.

Biden en son 2013'te, Barack Obama yönetiminde üstlendiği ABD Başkan Yardımcılığı döneminde Japonya'yı ziyaret etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Begüm Polat, SMA Çocukları Derneği’nin yüzü oldu

2022-05-19 06:50 - Magazin

Briket evler savaştan kaçan Suriyeli ailelere yuva oluyor

2022-05-20 12:10 - Dünya

Amasya'da tarihi Kızlar Sarayı'nda çıkan yangın söndürüldü

2022-05-17 23:09 - Asayiş

Emine Erdoğan: Bağımlılıkların, iç dünyamızdaki çiçekleri soldurmasına asla izin vermeyelim

2022-05-17 16:45 - Gündem

Basketbol THY Avrupa Ligi'nde 2021-2022 sezonunun ödül töreni yapıldı

2022-05-18 19:50 - Spor

İsveç parlamentosu NATO üyeliği başvurusunu tartışıyor

2022-05-16 15:20 - Dünya

Basketbolda THY Avrupa Ligi kupası, sahibini bekliyor

2022-05-18 15:04 - Spor

İHH, Şirin Ebu Akile adına Çad'da su kuyusu açtı

2022-05-21 13:41 - Dünya

Kadıköy Belediyesindeki rüşvet operasyonu

2022-05-20 12:20 - Gündem

Türkiye'nin ihracat rekorlarında pazarlara yakınlığı ve ürün kalitesi etkili

2022-05-20 12:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 33 Filistinli hayatını kaybetti

10:03 - Dünya

Küresel Sumud Filosu’na Yunanistan SAR bölgesinde dronlarla saldırı yapıldı

09:18 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'ın BM'deki "KKTC'yi tanıyın" çağrısına teşekkür

02:53 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 2025 seçim bildirgesini açıkladı

01:53 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rus tarafıyla liderler düzeyinde görüşmeye hazırım

23:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan, Gabon Cumhurbaşkanının eşi Nguema ve Kosova Cumhurbaşkanının eşi Sadriu ile görüştü

11:37 - Gündem

Kuraklık endişelerinin azalması ve rekolte artışıyla kakao fiyatları yüzde 40'tan fazla geriled

11:33 - Ekonomi

Bakan Göktaş, Dördüncü Dünya Kadın Konferansı Genel Kurul Üst Düzey Toplantısı'nda konuştu

11:23 - Gündem

Emine Erdoğan, Gabon Cumhurbaşkanının eşi Nguema ile görüştü

11:07 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'a sivil toplum kuruluşlarından "Gazze" mektubu

10:53 - Gündem