?>

ABD Başkan Yardımcısı Vance, Türkiye'nin ateşkeste yapıcı rol oynadığını söyledi

ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Gazze'deki ateşkes planında "Türkiye'nin yapıcı bir rol oynadığını" belirterek İsrail'e Gazze'de konuşlanacak yabancı güçlerin kim olacağı konusunda bir zorlama yapmayacaklarını söyledi.

Dünya - 2 ay önce

Kudüs

Vance, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve damadı Jared Kushner, İsrail'deki temasları sonrasında ABD ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin uygulanması ve gözetimi için kurduğu merkezde basın toplantısı düzenledi.

Dünyadan Gazze'deki ateşkesteki rolü için Türkiye'ye teşekkür

Batı basınını eleştiren Vance, "her ihlal yaşandığında ateşkesin bittiği" başlıkları attıklarını, sürecin ilerlediğini "ancak zaman alacağını" belirterek "Ateşkes bitmedi. İki taraf da uzunca bir süredir çatıştığından bunlar oluyor." ifadesini kullandı.

????

Hamas'ın silahsızlandırılması gerektiğini, silah bırakan Hamas unsurlarına af sağlanacağını aktaran Vance, Hamas'ın sürecin ilerlemesi, Gazze'de yeniden inşanın başlaması için bunu yapması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin "yapıcı" rolüne takdir

Vance, Gazze'deki ateşkes planının süreçlerini, "Hamas'ın silah bırakması, Uluslararası İstikrar Güçlerinin burada konuşlanması ve alternatif bir yönetimin kurulması" olarak sıraladı. ABD Başkan Yardımcısı, tüm bu süreçlerin zaman alacağını belirterek, ABD askerlerinin Gazze'de bulunmayacağını vurguladı.

İsrail ve bazı Körfez ülkelerinde söz konusu Hamas olunca bir sabırsızlık gözlediklerini aktaran Vance, süreç boyunca "esnek olmaları" gerektiğini söyledi.

Vance, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli ölü esirlerin cenazelerini bulmanın zaman alacağını, bazılarının "enkaz dağları altında kaldığını" paylaştı.

Gazze'de konuşlanacak uluslararası askeri güce ilişkin bir soruyu cevaplayan Vance,"Yabancı güçlerden kimlerin buraya geleceğine ilişkin İsraillilere herhangi bir zorlama yapmayacağız. Herkesin oynayacağı bir rol var. Kimileri yeniden yapılanma, kimisi sahada asker, kimisi finansman, kimisi de taraflar arasında iletişim, çatışmasızlığın sağlanması gibi roller oynayacak. Türklerin de bu anlamda şu ana kadar yapıcı bir rol oynadığını görüyoruz. Bunun için de minnettarız." diye konuştu.

Kushner: Plan tasarlandığı gibi işliyor

Gazze'deki ateşkesin müzakere sürecinde de rol alan ABD Başkanı'nın danışmanı ve damadı Kushner, Gazze'de Hamas'ın kontrol ettiği bölgelere herhangi bir yeniden imar projesi ya da finansmanın sağlanmayacağını, İsrail kontrolündeki bölgelerde bazı projelerin değerlendirildiğini dile getirdi.

Kushner, "planın tasarlandığı gibi işlediğini" belirterek insani yardımların girişi için ABD, İsrail ve uluslararası kuruluşlar arasında gelişen bir koordinasyon sağlandığını belirtti.

ABD Başkanı Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff da, sürecin beklenenden hızlı ve olumlu yönde geliştiğini vurgulayarak "bugün olmayı planladıkları yerin çok ötesinde olduklarını" söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'den 45 Filistinlinin daha naaşını teslim aldık

2025-10-15 17:47 - Dünya

Artvin'de lezzet ödüllü "Butko zeytini" hasadı başladı

2025-10-21 19:27 - Ekonomi

Johnson&Johnson ruh sağlığının önemini göstermek amacıyla Moda Merdivenleri'ni renklendirdi

2025-10-21 19:53 - Çevre-Hayat

AB Komisyonu Üyesi Lahbib: Gazze'de silahların susması gerekiyor

2025-10-20 16:07 - Dünya

Prof. Dr. Sözbilir, İzmir ve Batı Anadolu'daki sismik hareketliliği değerlendirdi

2025-10-15 13:02 - Gündem

ABD, Gazze'deki esirlerin cenazelerinin tespit edilmesi sürecinde Türkiye'nin rolüne vurgu yaptı

2025-10-16 02:08 - Dünya

Kenan Yıldız ve Servet Yardımcı, İtalya'da Akdeniz Mükemmeliyet Ödülleri'ne layık görüldü

2025-10-20 20:13 - Spor

Suriye'nin Süveyda ilinde Dürzi silahlı gruplar ile Arap aşiretler arasında esir takası

2025-10-19 16:27 - Dünya

UNICEF: Batı Şeria'da 9 yaşındaki bir çocuk İsrail güçleri tarafından öldürüldü

2025-10-18 14:13 - Dünya

Bakan Uraloğlu: Kepezüstü Farklı Seviyeli Kavşağı ile bölgede trafik yoğunluğunu rahatlattık

2025-10-17 15:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD'nin Alaska eyaletinde 7 büyüklüğünde deprem

01:38 - Dünya

Yunanistan'da 4,6 büyüklüğünde deprem

00:58 - Dünya

Katar ve Mısır dışişleri bakanları, Doha Forumu kapsamında Gazze'yi görüştü

20:22 - Dünya

İngiltere'de kraliyet tacının cam muhafazasına muhallebili saldırı

16:22 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, Doha'da Katar Emiri Al Sani ile görüştü

15:12 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'nin Alaska eyaletinde 7 büyüklüğünde deprem

01:38 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: (CAATSA) Bu engeli ortadan kaldırmanın bir yolunu yakında bulacağımıza inanıyorum

01:35 - Siyaset

Yunanistan'da 4,6 büyüklüğünde deprem

00:58 - Dünya

Fenerbahçe'den zirve yarışında kritik kayıp

22:48 - Spor

TFF Tahkim Kurulu, bahis soruşturmasında 71 futbolcunun aldığı cezayı onadı

21:42 - Spor