?>

AB Yüksek Temsilcisi Kallas, Gazze konusunda üye ülkelerin bölünmüşlüğüne işaret etti

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, üye ülkelerin fikir ayrılıklarının, İsrail'in Gazze'deki eylemleri karşısında hareket etmeyi engellediğini söyledi.

Dünya - 3 ay önce

Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, yaz dönemi arasının ardından ilk kez toplanan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda "Gazze kırılma noktasında: AB'nin kıtlıkla mücadele için attığı adım, esirlerin serbest bırakılması ve iki devletli çözüme doğru ilerleme ihtiyacı" başlıklı oturumda konuştu.

AB'nin Gazze konusunda pasif kaldığı ve çifte standart uyguladığı eleştirilerine yanıt veren Kallas, bunun üye ülkelerin bölünmüşlüğünün bir sonucu olduğunu belirtti.

Kaja Kallas, bu nedenle üye ülkelerin Filistin Devleti'ni tanıma ve İsrail'e yaptırımlar konusunda artık kendi girişimlerine odaklandığını anlattı.

????

Hollanda'nın talebi üzerine, İsrail'in AB ile Ortaklık Anlaşmasının "insan haklarına uyum" kriterini öngören 2. maddesine riayet edip etmediğiyle ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapıldığına değinen Kallas, "İsrail hükümetine eylem planını değiştirmesi için baskı yapmak üzere olası seçeneklerin bir listesini çıkardık. Komisyon daha sonra İsrail'in Horizon Europe (Ufuk Avrupa) programına katılımıyla ilgili bazı bölümlerin askıya alınmasını önerdi ancak henüz gerekli destek yok. Bunun nitelikli çoğunluk kararı olduğunu da belirtmek isterim. Bu adımlar desteklense de bundan sonra ne yapılması gerektiği konusunda bir fikir birliği yok." diye konuştu.

Kallas, şöyle devam etti:

"Avrupa değerlerini uluslararası alanda nasıl savunacağımız, kolektif bir 'Avrupa' tepkisi gerektiren kolektif bir sorumluluktur. Kendi adıma, ilerleme çabalarımda hiçbir ayrıntıyı atlamadığımdan emin olabilirsiniz. Bu şekilde devam edeceğim. Daha fazla eylem için seçeneklerimiz açık ve masada, ancak (AB'ye) üye ülkeler İsrail hükümetinin tavrını nasıl değiştireceği konusunda fikir ayrılığına düşüyor."

Bu birlik sağlanmadığı sürece AB olarak seçeneklerin sınırlı olduğunu vurgulayan Kallas, milletvekillerine hitap ederek, "Size soruyorum, daha ne yapabiliriz?" sorusunu yönetti.

Kaja Kallas, "İsrail hükümetiyle diplomatik çabalarımızı sürdürmemiz gerektiğine inanıyorum, çünkü konuşmazsak hiçbir yere varamayız." dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ile yaptığı görüşmelerde uluslararası STK'lerin kayıt ve vize başvurularına getirilen kriterler konusunu ele aldığını belirten Kallas, Saar'ın kendisine bunun için son tarihin aralık ayına uzatıldığını bildirdiğini aktardı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel Eğilimler: Spor, Ekonomi ve İnovasyon

2025-09-03 15:35 - İnsan&Hayat

Fenerbahçe, Avrupa Ligi kadrosunu UEFA'ya bildirdi

2025-09-03 23:08 - Spor

Türkiye Varlık Fonunun eurobond ihracına rekor talep

2025-09-05 17:18 - Ekonomi

ABD'de tarım dışı istihdam ağustosta beklentilerin altında kaldı

2025-09-05 16:42 - Ekonomi

Balıkesir'de 4,9 büyüklüğünde deprem

2025-09-07 12:58 - Gündem

9 ayda 474 bin 18 Suriyeli ülkesine döndü

2025-09-07 11:02 - Gündem

Bakan Işıkhan: Tam 20 çeyrektir kesintisiz büyüme sürecimiz devam ediyor

2025-09-07 15:07 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'ye saldırıları Paris ve İsveç'te protesto edildi

2025-09-06 20:32 - Dünya

Kayseri'de keçe fabrikasındaki yangına müdahale sürüyor

2025-09-04 00:43 - Asayiş

Türkiye sağlık turizminde kardiyolojide de öne çıkıyor

2025-09-03 11:58 - Sağlık

İlgili Haberler

ABD'de Brown Üniversitesindeki saldırıya ilişkin yanlış şüphelinin gözaltına alındığı duyuruldu

09:12 - Dünya

Şili'de devlet başkanı seçimini 16 puan farkla aşırı sağın adayı kazandı

04:12 - Dünya

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan, "silahlı greve" başlayan isyancı grup ELN'ye

23:38 - Dünya

Gazze'de bir emniyet mensubunun "İsrail ajanları" tarafından öldürüldüğü bildirildi

23:28 - Dünya

İsrail ordusu ekim başından bu yana Lübnan'ın güneyinde 40 kişiyi öldürdü

23:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Küresel piyasalar haftaya negatif başladı

09:33 - Ekonomi

ABD'de Brown Üniversitesindeki saldırıya ilişkin yanlış şüphelinin gözaltına alındığı duyuruldu

09:12 - Dünya

Siber suçlarla mücadele operasyonlarında son 6 günde 301 şüpheli yakalandı, 50'si tutuklandı

08:52 - Gündem

Türkiye, BM'nin Sudan'daki lojistik merkezine yönelik saldırıyı kınadı

08:47 - Gündem

Otomotiv Sanayii Derneği, 2025'in 11 aylık verilerini açıkladı

07:22 - Ekonomi