?>

AB, Ukrayna'dan sonra diğer çatışma bölgelerindeki ortaklarına da silah sağlamayı planlıyor

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna gibi dünyanın diğer çatışma bölgelerindeki partnerlerine de silah yardımı yapacaklarını belirterek, Nijer ve Somali'nin ilk örnekler olabileceğini söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Brüksel'de AB ülkelerinin savunma bakanlarının yanı sıra AB'nin ortaklarından temsilciler, düşünce kuruluşları, akademi dünyasından katılımcılarla ilki düzenlenen Schuman Güvenlik ve Savunma Forumu sona erdi.

Avrupa Parlamentosunda yapılan toplantıda konuşan Borrell, forumda Avrupa'nın karşı karşıya olduğu ortak zorluk ve tehditlerin nasıl ele alınacağının görüşüldüğünü bildirdi.

Borrell, forumu iki yılda bir düzenlemeyi hedeflediklerini ifade ederek, gelecek toplantıyı bir sonraki senenin sonundan önce yapmayı önerdi.

Ukrayna'daki savaşın ardından AB'nin profilinin değiştiğine işaret eden Borrell, "Neler yaptığımızı gören bazı ortaklar, isteklerine aynı derecede hızlı ve verimli yanıt vermemizi bekliyor. 'Ukrayna için yaptıklarınız, çabalarınız, kapasiteleriniz, iradeniz, tepki verme şekliniz, birlik olmanız, hızlı bir şekilde, siyasi, mali, diplomatik kaynaklarınızı harekete geçirmeniz, aynı şeyi bizim için de yapmanızı bekliyoruz' diyor. Bu cevaplanması gereken bir taleptir. Bu bizim için yeni bir girişim olacak." diye konuştu.

Borrell, "Örneğin, operasyonel eğitim veya ortaklarımızı istihbarat, lojistik, siber ve hibrit savaş gibi kritik alanlarda destekleme konusunda beklentileri karşılayabilmeli ve bir 'eğit ve donat' yaklaşımını sürdürebilmeliyiz." dedi.

Birçok ortaktan Avrupa Barış Fonu kapsamında silah teslimi için çağrılar aldığını ifade eden Borrell, "Nitekim önümüzdeki aylarda bu tür ekipmanları Afrikalı ortaklarımıza teslim etmeye başlamak için çalışıyoruz. Nijer'e helikopterler için mühimmat konusunda yardım etmek, bir örnek. Eğitim amaçlı mühimmat ile Somali'ye yardım etmek." tespitini yaptı.

Borrell, "Savaş halindeki bir ülkeye silah sağlamak için Avrupa Barış Fonu'nu kullanarak yaptıklarımız, dünyadaki diğer çatışmalarda diğer ortakları desteklemek için yapılmalıdır, yapılabilir ve yapılacaktır." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adıyaman'da selin ardından başlatılan aramada bir çocuğun cansız bedenine ulaşıldı

2023-03-20 21:03 - Asayiş

Baharı müjdeleyen leylekler Bilecik'teki sulak arazilerde konakladı

2023-03-18 16:37 - Çevre-Hayat

İskenderun'da hasar tespit çalışmaları tamamlandı

2023-03-21 13:07 - Gündem

YSK'nın Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi'ne ilişkin genelgesi Resmi Gazete'de

2023-03-20 10:48 - Gündem

Afetzede emekli öğretmen ailesiyle KYK yurdunda depremi unutmaya çalışıyor

2023-03-19 11:47 - Çevre-Hayat

Malatya'da 3,9 büyüklüğünde deprem

2023-03-18 11:52 - Gündem

Bakan Akar: PKK/YPG destekçileri teröristlere helikopter vererek bir kez daha suçüstü yakalandı

2023-03-17 21:17 - Gündem

ABD'de üretici enflasyonu şubatta beklentilerin altında geldi

2023-03-15 15:58 - Ekonomi

Avustralya'da bir finans şirketinin 330 bin müşterisinin verileri siber saldırıyla çalındı

2023-03-18 15:57 - Dünya

ABD bombardıman uçaklarının sınır ihlalini önlemek üzere Rus savaş uçağı havalandı

2023-03-20 23:52 - Dünya

İlgili Haberler

Trump, göçmenlerin "ABD dışına ücretsiz uçuş" yapmalarına izin veren kararnameyi imzaladı

13:43 - Dünya

Arnavutluk'ta 3,5 milyondan fazla seçmen yarın sandık başına gidiyor

12:48 - Dünya

Trump'ın yabancı film tarifesi sinema sektöründe ortak yapımların geleceğini tehlikeye atıyor

11:43 - Dünya

ABD Savunma Bakanı Hegseth, Trump'ın Orta Doğu gezisi için İsrail ziyaretini erteledi

11:37 - Dünya

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 5'i aynı aileden, 7 kişi hayatını kaybetti

11:25 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Kurum: 2025 yılı sonuna kadar 74 bin ev ve iş yerinin daha teslimini gerçekleştireceğiz

15:03 - Gündem

Çanakkale'de yolcu otobüsü, kamyon ve otomobil çarpıştı, 5 kişi öldü, 11 kişi yaralandı

14:57 - Gündem

Sinop'ta öğrencileri taşıyan otobüs ile otomobilin çarpışması sonucu 28 kişi yaralandı

14:52 - Gündem

Ankara'da çok sayıda işletmeye yönelik vergi denetimi yapıldı

14:48 - Ekonomi

28 il için "sarı" meteorolojik uyarı

14:43 - Gündem