AB, Ukrayna'yla "Dron Anlaşması" imzalandığını duyurdu

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'yla "AB-Ukrayna Savunma Sanayi Ortaklığı"nı başlattıklarını, bu kapsamda "Dron Anlaşması" imzaladıklarını bildirdi.

Dünya - 4 hafta önce

Kiev'de Ukrayna Devlet Günü kapsamında düzenlenen törende konuşan von der Leyen, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlangıcından bu yana 11'inci kez Kiev'i ziyaret ettiğini söyledi.
Von der Leyen, "(Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e hitaben) Seninle birlikte yeni bir AB-Ukrayna Savunma Sanayi Ortaklığı'nı başlatmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bugün imzaladığımız anlaşma, bizim kendi dron anlaşmamız." diye konuştu.
Ukrayna'nın son aylarda Avrupa'dan Orta Doğu'ya kadar birçok ülkeyle benzer dron anlaşmaları imzaladığını kaydeden von der Leyen, bu durumun Ukrayna'nın savaş sahasında edindiği deneyime duyulan ilginin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Ukrayna'nın dron ve dron karşıtı sistemlerin kullanımı konusunda kazandığı bilgi ve tecrübenin önemine işaret eden von der Leyen, şu şekilde konuştu:
"Bu, dron teknolojisi ve üretiminden, üretim kapasitesini sürdürecek tedarik zincirlerine; radar sistemleri, yer kontrol istasyonları ve sensörlerin kullanımına ilişkin kritik bilgi birikimine kadar uzanmaktadır. Bu bilgi ve deneyimden birlikte yararlanmamız gerekiyor. Çünkü Avrupa'nın bu alanda karşı karşıya olduğu tehditleri biliyoruz."
Von der Leyen, birçok üye ülkenin hava sahası ihlalleri ve güvenlik uyarıları yaşadığını gördüklerini anımsatarak, "Buradaki ve dünyanın diğer bölgelerindeki gelişmeler, güvenliğimiz açısından savaşta kendini kanıtlamış dron sistemlerini büyük ölçekte ve hızlı şekilde konuşlandırabilmenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu." değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa'nın seferber edilebilecek büyük bir teknolojik ve sanayi kapasitesine sahip olduğunu aktaran von der Leyen, ayrıca üretimi hızla artırabilecek güvenli ve emniyetli üretim tesislerinin de bulunduğunu belirtti.
Von der Leyen, "Ancak Ukrayna'nın savaş koşullarında geliştirdiği ve sınadığı bilgi birikimi ile uzmanlığa sahip değiliz." dedi.
Bu nedenle AB ve Ukrayna'nın güçlerini birleştirmesi gerektiğine vurgu yapan von der Leyen, "Bu anlaşma, Ukrayna'nın yenilikçi yaklaşımını Avrupa'nın sanayi ölçeğiyle bir araya getirecek. Verdiğimiz mesaj da nettir: Artık Ukrayna'ya yatırım yapmanın zamanıdır. Avrupa'ya yatırım yapmanın zamanıdır. Ortak güvenliğimize ve ortak geleceğimize yatırım yapmanın zamanıdır." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ankara’da atılan imzalar, Moskova’da alınan nefes: NATO Zirvesi kimin lehine sonuçlandı? -Erhan Kuadzba, Moskova’dan yazdı-

2026-07-11 06:04 - En Son Yazılar

Filistin’de 20 yıl sonra yapılacak seçimlerde yeni meşruiyet arayışı çekinceler ve zorluklarla karşı karşıya

2026-07-10 18:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bakan Fidan: Tarihi zirveye tüm müttefiklerin lider düzeyinde katılmış olması ülkemize duyulan güvenin göstergesi

2026-07-09 00:17 - Siyaset

TRT Sinema ortak yapımı "On Kere Daha" kısa filmi 15 Temmuz'da izleyiciyle buluşacak

2026-07-11 12:38 - Kültür Sanat

Türkiye, 86 milyon 92 bin 168 kişiyle nüfus büyüklüğüne göre 194 ülke arasında 18'inci sırada

2026-07-09 12:17 - Çevre-Hayat

Yönetmen İsmail Güneş'ten sanat dünyasının 15 Temmuz yaklaşımına eleştiri

2026-07-13 12:08 - Kültür Sanat

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde "İrade Bizim, Zafer Bizim" yürüyüşü düzenlendi

2026-07-15 12:17 - Çevre-Hayat

Yazar Zeki Bulduk, 15 Temmuz'un kültür ve sanattaki sonuçlarını anlattı

2026-07-13 16:04 - Kültür Sanat

Öğrenci affına ve yükseköğretime ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

2026-07-15 04:58 - Siyaset

CerModern, İtalyan ve Fransız filmlerini açık hava sinemasında sunacak

2026-07-13 12:43 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

BM'den Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'a destek aç

22:28 - Dünya

BM, Gazze'de yaşanan su kıtlığına ve hijyen sorununa dikkati çekti

22:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

BM'den Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'a destek aç

22:28 - Dünya

BM, Gazze'de yaşanan su kıtlığına ve hijyen sorununa dikkati çekti

22:22 - Dünya