?>

AB tarımda bürokratik işlemleri azaltacak

Avrupa Birliği (AB), çiftçilerin tarımsal desteklemelere erişimini kolaylaştıracak, bazı çevre kurallarını hafifletecek ve resmi işlemleri azaltacak paket hazırladı.

Dünya - 3 ay önce

Brüksel

AB Komisyonundan yapılan açıklamada, üye ülkelerdeki çiftçileri desteklemek ve rekabet güçlerini artırmak için Ortak Tarım Politikası'nı basitleştirmek üzere torba yasa teklifi hazırlandığı bildirildi.

????

Açıklamada, torba yasanın çiftçilerin idari yükünü hafifletmeyi, kontrolleri etkinleştirmeyi, uygulamayı geliştirmeyi, kriz müdahalesini artırmayı ve yatırım ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediği kaydedildi.

Yapılacak değişikliklerle çiftçiler için yıllık 1,58 milyar avro ve ulusal idareler için de 210 milyon avro tasarruf sağlanacağına işaret edilen açıklamada, ödemeler konusundaki belirli şartların ve kriz araçlarının daha esnek hale geleceği ifade edildi.

Açıklamada, AB genelindeki çiftçilerin genellikle alandaki gerçekleri yansıtmayan ağır idari yükümlülüklere tabi olduğu anımsatılarak, bu bürokratik yükün zaman kaybına yol açtığı, çiftçiler ile idareler için maliyet doğurduğu ve yatırıma engel olduğu vurgulandı.

Küçük ölçekli çiftçiler için basitleştirilmiş ödeme planı sunulacağı belirtilen açıklamada, çiftçiliği daha cazip hale getirmek için küçük ölçekli çiftçilere yönelik yıllık toptan ödeme miktarının iki kat artırılarak 2500 avroya çıkarılacağı kaydedildi.

Açıklamada, küçük ölçekli çiftçilerin ayrıca belirli çevre kurallarından koşullu olarak muaf tutulacağı ve çevre dostu çiftçiliği ödüllendiren ödemelerden de faydalanabilecekleri ifade edildi.

Sertifikalı organik çiftliklerin bir işlem yapmadan AB fonları için gereken çevresel şartlardan bazılarını karşıladığı kabul edileceğine işaret edilen açıklamada, bunun organik üreticilerin finansmana erişimini kolaylaştıracağı bildirildi.

Açıklamada, çiftçilere yönelik kriz yönetiminin ve acil durumlardaki desteklerin güçlendirileceğine ve basitleştirileceğine dikkat çekildi.

Söz konusu torba yasa teklifinin yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı gerekiyor.

Avrupa ülkelerindeki çiftçiler, özellikle geçen yıl artan üretim maliyetleri karşısında tarımsal ürünlere daha yüksek fiyat ödenmesi talebiyle yoğun protestolar düzenlemişti. Çiftçiler, AB kurumları önünde de şiddetli protestolar gerçekleştirmişti.

Birliğin tarım politikaları, çevre, iklim ve doğa restorasyon hedefleri, desteklemelerdeki kesintiler, yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri ile Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerden gelen ucuz tahıl ürünleri, Avrupa'daki çiftçileri rahatsız eden konular arasında yer alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kağıthane'de servis aracının çarptığı 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

2025-05-11 22:03 - Asayiş

Madrid'deki savunma ve güvenlik fuarına 32 firmayla katılan Türkiye ilgi odağı oldu

2025-05-12 16:23 - Teknoloji

Galatasaray Erkek Basketbol Takımı, Basketbol Şampiyonlar Ligi'ni ikinci sırada bitirdi

2025-05-11 23:32 - Spor

Milli sporcu, muaythaide madalya koleksiyonuna yenilerini eklemek istiyor

2025-05-12 11:58 - Spor

ABD eski Başkanı Biden, Trump'ın Ukrayna'ya baskı yaparak Putin'i yatıştırmaya çalıştığını söyledi

2025-05-07 16:02 - Dünya

El Clasico'yu kazanan Barcelona şampiyonluk yolunda büyük avantaj yakaladı

2025-05-11 19:57 - Spor

KKTC'de vefat eden İngiliz turistin bağışlanan karaciğeri Antalya'da hayat kurtardı

2025-05-12 12:42 - Çevre-Hayat

İran Cumhurbaşkanı: ABD ile anlaşma konusunda ciddiyiz ama nükleer programı tamamen sonlandırmayız

2025-05-11 21:12 - Dünya

Gazze'de 65 binden fazla çocuk açlık nedeniyle ölüm riski altında

2025-05-09 22:07 - Dünya

İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda 4'ü çocuk, 10 kişi hayatını kaybetti

2025-05-11 09:57 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail’den Gazze Şeridi'nin tamamını işgal hazırlığı: Filistinliler güneye taşınacak

22:42 - Dünya

Trump’ın Zelenskiy’den "Donbas’ın tamamını Rusya’ya bırakmasını" istediği iddia edildi

20:27 - Dünya

Putin, Trump ile Alaska’daki görüşmenin sonuçlarına ilişkin olarak Rus yetkililerle toplantı yaptı

19:48 - Dünya

ABD, Gazze halkına ziyaretçi vizesi verilmesini durdurdu

18:43 - Dünya

Myanmar'da ordunun hava saldırısında 21 kişi öldü

18:28 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail’den Gazze Şeridi'nin tamamını işgal hazırlığı: Filistinliler güneye taşınacak

22:42 - Dünya

Samsunspor, Kocaelispor'u mağlup etti

21:38 - Spor

Trump’ın Zelenskiy’den "Donbas’ın tamamını Rusya’ya bırakmasını" istediği iddia edildi

20:27 - Dünya

Manisa'da Sultani çekirdeksiz üzümde hasat ve kurutma mesaisi başladı

20:08 - Ekonomi

Eve dönüş -Sezgin Onaran, Mariupol/Ukrayna'dan yazdı-

20:02 - En Son Yazılar