?>

AB tarımda bürokratik işlemleri azaltacak

Avrupa Birliği (AB), çiftçilerin tarımsal desteklemelere erişimini kolaylaştıracak, bazı çevre kurallarını hafifletecek ve resmi işlemleri azaltacak paket hazırladı.

Dünya - 14 saat önce

Brüksel

AB Komisyonundan yapılan açıklamada, üye ülkelerdeki çiftçileri desteklemek ve rekabet güçlerini artırmak için Ortak Tarım Politikası'nı basitleştirmek üzere torba yasa teklifi hazırlandığı bildirildi.

????

Açıklamada, torba yasanın çiftçilerin idari yükünü hafifletmeyi, kontrolleri etkinleştirmeyi, uygulamayı geliştirmeyi, kriz müdahalesini artırmayı ve yatırım ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediği kaydedildi.

Yapılacak değişikliklerle çiftçiler için yıllık 1,58 milyar avro ve ulusal idareler için de 210 milyon avro tasarruf sağlanacağına işaret edilen açıklamada, ödemeler konusundaki belirli şartların ve kriz araçlarının daha esnek hale geleceği ifade edildi.

Açıklamada, AB genelindeki çiftçilerin genellikle alandaki gerçekleri yansıtmayan ağır idari yükümlülüklere tabi olduğu anımsatılarak, bu bürokratik yükün zaman kaybına yol açtığı, çiftçiler ile idareler için maliyet doğurduğu ve yatırıma engel olduğu vurgulandı.

Küçük ölçekli çiftçiler için basitleştirilmiş ödeme planı sunulacağı belirtilen açıklamada, çiftçiliği daha cazip hale getirmek için küçük ölçekli çiftçilere yönelik yıllık toptan ödeme miktarının iki kat artırılarak 2500 avroya çıkarılacağı kaydedildi.

Açıklamada, küçük ölçekli çiftçilerin ayrıca belirli çevre kurallarından koşullu olarak muaf tutulacağı ve çevre dostu çiftçiliği ödüllendiren ödemelerden de faydalanabilecekleri ifade edildi.

Sertifikalı organik çiftliklerin bir işlem yapmadan AB fonları için gereken çevresel şartlardan bazılarını karşıladığı kabul edileceğine işaret edilen açıklamada, bunun organik üreticilerin finansmana erişimini kolaylaştıracağı bildirildi.

Açıklamada, çiftçilere yönelik kriz yönetiminin ve acil durumlardaki desteklerin güçlendirileceğine ve basitleştirileceğine dikkat çekildi.

Söz konusu torba yasa teklifinin yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı gerekiyor.

Avrupa ülkelerindeki çiftçiler, özellikle geçen yıl artan üretim maliyetleri karşısında tarımsal ürünlere daha yüksek fiyat ödenmesi talebiyle yoğun protestolar düzenlemişti. Çiftçiler, AB kurumları önünde de şiddetli protestolar gerçekleştirmişti.

Birliğin tarım politikaları, çevre, iklim ve doğa restorasyon hedefleri, desteklemelerdeki kesintiler, yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri ile Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerden gelen ucuz tahıl ürünleri, Avrupa'daki çiftçileri rahatsız eden konular arasında yer alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

1. Lig'de play-off birinci tur maçları yarın oynanacak

2025-05-14 10:27 - Spor

Erzurum'a Mayıs ortasında lapa lapa kar yağdı

2025-05-14 09:54 - Çevre-Hayat

Samsung, Alman havalandırma şirketi FlaktGroup'u 1,5 milyar avroya satın alıyor

2025-05-14 09:47 - Ekonomi

Küresel piyasalarda geçici tarife indirimlerinin etkisi hissediliyor

2025-05-14 09:17 - Ekonomi

Elektrikli araç satışları ticari belirsizliklere rağmen Nisan ayında yüzde 29 arttı

2025-05-14 09:21 - Ekonomi

Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve yüksek rakımlı geçitler kar yağışıyla beyaza büründü

2025-05-14 15:08 - Çevre-Hayat

İnci kefalinin zorlu göçü festivalle tanıtılıyor

2025-05-14 12:07 - Magazin

10. Uluslararası Edirne Maratonu 1000 atletin katılımıyla koşulacak

2025-05-14 13:52 - Spor

Kahramanmaraş'ta işçi servisi ile otomobil çarpıştı, 12 yaralı

2025-05-14 09:55 - Asayiş

Siirt-Kurtalan arasına 34 kilometrelik yeni demir yolu hattı inşa edilecek

2025-05-12 12:38 - Gündem

İlgili Haberler

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ABD'li mevkidaşı Rubio ile Antalya'da bir araya geldi

01:17 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara: Bugün Suriye’nin modern kalkınmasının başlangıcıdır

00:42 - Dünya

ABD'den, İran'ın balistik füze programına destek veren Çinli firmalara yaptırım

00:28 - Dünya

Putin, Brezilyalı mevkidaşı Lula da Silva ile telefonda görüştü

00:17 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Katar'dan İran ile nükleer müzakerelerde destek istedi

00:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ABD'li mevkidaşı Rubio ile Antalya'da bir araya geldi

01:17 - Dünya

LaLiga'da Real Madrid 3 puanı son dakikada kurtardı

01:12 - Spor

Suriye Cumhurbaşkanı Şara: Bugün Suriye’nin modern kalkınmasının başlangıcıdır

00:42 - Dünya

ABD'den, İran'ın balistik füze programına destek veren Çinli firmalara yaptırım

00:28 - Dünya

İtalya Kupası'nı Bologna kazandı

00:23 - Spor