?>

AB, Rus gazı olmadan devam etmeye kararlı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, AB'nin Ukrayna transit güzergahından sağlanan Rus gazı olmadan yaşamaya hazır olduğunu söyledi.

Dünya - 1 yıl önce

Brüksel

Simson, Brüksel'de Avrupa'nın enerji dönüşümünde attığı adımların değerlendirildiği "AB Enerji Birliği 2024" raporuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.

AB'nin son iki yılda yenilenebilir enerji kurulumunda hızla ilerlediğini anımsatan Simson, "2024'ün ilk yarısında rüzgar ve güneş enerjisi yeni rekor kırarak elektrik üretiminde ilk kez fosil yakıtları geride bıraktı." diye konuştu.

Simson, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşmasını sağlamak için pazar entegrasyonu, şebeke ve altyapı yatırımlarının önemine işaret etti.

Rus fosil yakıtlarına on yıllardır süren "bağımlılığı" sona erdirmeyi başardıklarını belirten Simson, geçmişte AB'nin her yıl Rusya'dan 150 milyar metreküp gaz ithal ettiğini bunun artık 50 milyar metreküpün altına indiğini kaydetti.

Simson, "Rusya'ya olan bağımlılığımız 2021'de yüzde 45 seviyesindeyken geçen yıl yüzde 15'e düştü." ifadesini kullandı.

AB gaz depolarının yüzde 90 doluluğa hedeflenen tarih olan 1 Kasım'dan haftalar önce ulaştığını anımsatan Simson, Avrupa'nın 2022 ile 2024 arasında gaz tüketimini yüzde 18 oranında azalttığını vurguladı.

Simson, AB'nin temiz enerji dönüşümünü sağlaması, iklim taahhütlerini yerine getirmesi ve sanayisinin rekabet gücünü koruması için gelecek 5 yılın kritik önem taşıdığına işaret etti.

"Rus gazını, Avrupa'nın enerji arz güvenliğini tehdit etmeden aşamalı olarak kaldırılma sürecini tamamlamaya kararlıyız." diyen Simson, AB'nin Ukrayna transit güzergahından gelen Rus gazı olmadan yoluna devam etmeye hazır olduğunu söyledi.

Simson, Avrupa'da enerjinin halen çok pahalı olduğunu belirterek, "Yüksek enerji fiyatları özellikle Çin ve ABD karşısında Avrupa'nın uluslararası rekabet gücünü etkiliyor." dedi.

Enerji fiyatlarının 2022'deki zirve seviyesinden indirmek için çok çalıştıklarını vurgulayan Simson, bu aşamada yapısal sorunların ele alınması gerektiğini söyledi.

Simson, fiyatları düşürmekte ana yöntemin yenilenebilir enerji kurulumunu hızlandırmak olduğunu ifade etti.

Enerji altyapı ve şebeke gelişimine daha fazla destek sağlamaları gerektiğini belirten Simson, rekabet gücünü, arz güvenliğini ve ekonomik dayanıklılığı garanti altına almak için temiz enerjiye daha fazla yönelmeleri ve daha az fosil yakıt ithal etmeleri gerektiğini anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsveç'te, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları protesto edildi

2024-09-07 18:37 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Kalkınma Partisini ve kurucusu Nuri Demirağ'ı andı

2024-09-05 16:43 - Siyaset

Yamaç paraşütü tutkunları Van semalarında uçtu

2024-09-10 14:38 - Çevre-Hayat

Beyaz Saray: Ayşenur Ezgi Eygi'nin trajik ölümünden derin şekilde rahatsızlık duyuyoruz

2024-09-06 19:12 - Dünya

Antalya'nın Çıralı sahilinde 4 bin caretta caretta denizle buluştu

2024-09-10 14:07 - Çevre-Hayat

Gazze müzakerelerinin tıkanmasıyla İsrail-Lübnan hattında beklenen 3 senaryo

2024-09-11 11:52 - Dünya

İsrail askerleri, Batı Şeria'da Filistin bayrağını ateş ederek indirmeye çalıştı

2024-09-11 15:17 - Dünya

Fenerbahçe'nin 193'üncü yabancısı Filip Kostic

2024-09-10 11:32 - Spor

Papa ve Güneydoğu Asya'nın en büyük camisinin başimamı Ömer'den şiddetle mücadele çağrısı

2024-09-05 11:32 - Dünya

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda mücadele eden özel sporcular yurda döndü

2024-09-07 19:33 - Spor

İlgili Haberler

Fransa'da güzellik salonunda el bombası patlaması sonucu 6 kişi yaralandı

23:35 - Dünya

Yemen’de Şai Muhsin ez-Zindani liderliğinde yeni hükümet kuruldu

22:39 - Dünya

TİKA'dan Vietnam'da tayfundan etkilenen çiftçilere sera desteği

21:59 - Dünya

NATO'dan 6 Şubat depremleri nedeniyle Türkiye'yle dayanışma mesajı

21:08 - Dünya

İtalya'da Milano-Cortina Kış Olimpiyatları öncesinde "ICE"ın varlığı protesto edildi

20:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Futbolda "ara transfer" dönemi sona erdi

00:39 - Spor

Beşiktaş, kaleci Devis Vasquez transferini duyurdu

00:08 - Spor

Fransa'da güzellik salonunda el bombası patlaması sonucu 6 kişi yaralandı

23:35 - Dünya

Erzurum'da tır ile çarpışan araçtaki 4 kişi hayatını kaybetti

23:17 - Asayiş

Türkiye ile AB arasında ekonomik bütünleşmenin önemi teyit edildi

22:45 - Siyaset