?>

AB nakit ödemeleri sınırlandırmayı planlıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) komiteleri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde nakit yapılan ödemeleri 7 bin avro ile sınırlandırmayı ve 1000 avronun üzerindeki kripto işlemleri sıkı denetlemeyi talep etti.

Dünya - 2 yıl önce

Brüksel

AP ekonomik ve mali işler ve sivil özgürlükler komiteleri, AB'nin kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadelesini güçlendirmeyi amaçlayan tasarıları görüştü.

Komiteler, bu alanda katı önlemler içeren yeni kurallar konusunda AP'nin tutumunu ve AB ülkeleriyle müzakere pozisyonunu belirleyen belgeleri kabul etti.

Buna göre, banka, fon, kripto varlık ve emlak ile profesyonel futbol kulübü gibi çeşitli kuruluşların, mal varlıklarını ve şirketi kimin kontrol ettiğini kanıtlaması ve müşterilerinin kimliğini teyit etmesi gerekecek.

Bu kuruluşlar, faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki risk türlerini belirleyecek ve merkezi bir sisteme iletecek.

Nakit ve kripto varlık işlemleri kısıtlanacak. Mal veya hizmet sağlayan kişiler tarafından kabul edilebilecek nakit ödemeler sınırlanacak. Nakit ödemeler için 7 bin avroya kadar limit getirilecek.

Kripto varlık transferleri 1.000 avro ile sınırlandırılacak.Suçlular tarafından suistimal edilme riskinin açık olduğu yatırım yoluyla vatandaşlık "Altın pasaport" yasaklanacak, "Altın vize" gibi programlar da biçimde sıkı denetlenecek.

AB üyesi bütün ülkeler, kara para aklama ve terörün finansmanını önlemeye yönelik bir mali istihbarat birimi kuracak. Kara para aklama sistemlerini tespit etmek ve varlıkları zamanında dondurmak için ulusal yetkili makamlar, intifa hakları, banka hesapları, tapu veya emlak sicilleri hakkındaki bütün bilgilere erişebilecek.

Üye ülkeler, yat, uçak ve araba gibi değeri 200 bin avroyu aşan malların mülkiyeti hakkında bilgi toplayacak. Tasarılar, bu aşamadan sonra AP Genel Kurulu'nda oylanacak. Düzenlemenin son hali, AB ülkeleri ile AP arasındaki müzakereler sonucunda belirlenecek.

Mevcut durumda, AB'nin nakit ödemeler konusunda bir sınırlaması bulunmuyor. Ancak pek çok üye ülke kendi sınırlarını belirliyor. Nakit ödemeler, Fransa'da 1.000 avro, İtalya, Belçika ve Portekiz'de 3 bin avro, Polonya'da 15 bin avroya kadar yapılabiliyor.

Bu sınırların üzerindeki ödemelerde bankacılık sisteminin kullanılması gerekiyor. Mevcut durumda Almanya'da nakit ödemek için bir sınır bulunmuyor ancak 10 bin avro üzeri ödemelerde kimlik göstermek gerekiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Brent petrolün varil fiyatı 77,56 dolar

2023-03-28 10:17 - Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 76,18 dolar

2023-03-24 10:57 - Ekonomi

Togg, Samsun'da mobil deneyim merkezi açtı

2023-03-25 15:52 - Teknoloji

MotoGP'de sezonun ilk yarışını Francesco Bagnaia kazandı

2023-03-26 18:48 - Spor

Muhsin Yazıcıoğlu vefatının 14. yılında törenle anıldı

2023-03-25 18:02 - Siyaset

İran'ın kuzeydoğusunda 5 büyüklüğünde deprem

2023-03-22 14:38 - Dünya

Bankacılık sektörü kredi hacmi geçen hafta 8 trilyon 246,7 milyar lira oldu

2023-03-23 15:14 - Ekonomi

Enkazdan kurtarılıp devlet korumasına alınan Musa bebek ailesine kavuşturuldu

2023-03-28 15:43 - Çevre-Hayat

Irak Başbakanı Sudani: Türk yatırımcılarla ciddi projeleri hayata geçirme arzusundayız

2023-03-21 19:58 - Dünya

İstanbul'da mide botoksu ameliyatı olan kişinin ölümüne ilişkin 2 kişi yakalandı

2023-03-24 14:57 - Asayiş

İlgili Haberler

Gazzeli baba, çocuklarına yiyecek bulmaya gitti, beynine yediği kurşunla komaya girdi

14:18 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Azerbaycan, çeşitli hatlarla 12 ülkeye doğalgaz ihraç ediyor

13:57 - Dünya

Fas'ta akademiden "İsrail ile akademik normalleşmeye" tepki

13:43 - Dünya

Paris Belediye Meclisi, Gazzelilere fahri hemşehrilik tanıyan kararı kabul etti

13:28 - Dünya

ABD ordusu, Meksika sınırında yeni askeri bölgeler kurdu

13:17 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul Havalimanı uçuş sayısıyla bir kez daha Avrupa'nın zirvesinde

14:23 - Ekonomi

Gazzeli baba, çocuklarına yiyecek bulmaya gitti, beynine yediği kurşunla komaya girdi

14:18 - Dünya

Eskişehir'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

14:12 - Gündem

Bilecik, İzmir ve Hatay'da orman yangınlarından etkilenenlere yaklaşık 12,3 milyon liralık dest

14:08 - Gündem

Son bir haftada çıkan 624 yangından 622'si kontrol altına alındı

14:02 - Gündem