?>

AB liderleri, rekabetçilik, Ukrayna ve savunma ana gündemiyle toplandı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, rekabetçiliğin artırılması, kıtanın güvenliği ve savunmasına dair yeni planlar, Ukrayna'ya desteğin sürdürülmesi gibi konuları görüşmek üzere olağan zirve toplantısında Brüksel'de bir araya geldi.

Dünya - 1 ay önce

Brüksel

AB üyesi 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, AB Konseyi Başkanı Antonio Costa'nın liderliğinde Brüksel'de toplandı.

Liderler, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ile yapacakları istişarenin ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile çevrim içi görüşecek.

Zirve, Orta Doğu, rekabetçilik, Avrupa'nın savunması, "AB'nin Çok Yıllık Mali Çerçevesi" olarak adlandırılan bütçesinde yer alması beklenen yeni öz kaynaklar ve göç gibi başlıklarla devam edecek.

Oturumların bir bölümüne Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de katılacak.

AB Konseyi Başkanı Costa, zirve öncesinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rekabet gücü, Avrupa'nın refahı ve savunması için anahtardır. Eğitime, yeteneklere, araştırmaya ve inovasyona yatırım yapmalıyız. Bu, bugünün gündeminin önemli bir teması olacak." ifadelerini kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da zirve öncesinde yaptığı açıklamada, "İlk olarak Ukrayna'yı tartışacağız ve Başkan Zelenskiy'den haber almayı, dün ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmeyle ilgili hislerini duymayı gerçekten sabırsızlıkla bekliyorum. Başkan Trump'ın ABD'nin Ukrayna için ek hava savunması bulmaya çalıştığına dair açıklamasını çok memnuniyetle karşılıyorum. Bu son derece önemli." diye konuştu.

Kallas, şöyle devam etti:

"Ukrayna için ve ayrıca kendi savunmamız için neler yapabileceğimizi tartışıyoruz. Ukrayna için Başkan Zelensiky'nin gerçekten ihtiyaç duyduğu şeyle uyumlu bir girişim önerdim, 5 milyar avroluk mühimmat yani gerçekten somut bir adım atmaya başlamalıyız."

Zirvenin ana temalarından rekabetçiliğin savunma yatırımlarıyla yakından ilişkili olduğunu belirten Kallas, ek finansman seçeneklerini tartışacaklarını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel inşaat sektörü kaynaklı emisyonlardaki artış 2020'den beri ilk kez durdu

2025-03-17 15:22 - Dünya

Çanakkale'de yuvasından düşen yavru sincap fındıkla beslendi

2025-03-18 12:52 - Çevre-Hayat

Yurt geneli yarından itibaren soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek

2025-03-17 16:58 - Çevre-Hayat

Sivas'ta yemekhane görevlisi, boğazına zeytin takılan hasta yakınını Heimlich manevrasıyla kurt

2025-03-17 14:28 - Çevre-Hayat

Basketbol ING Kadınlar Türkiye Kupası'nda Dörtlü Final heyecanı, Edirne'de yaşanacak

2025-03-20 10:17 - Spor

Dünya kupası ve Türkiye şampiyonu kick boksçunun hedefi dünya şampiyonluğu

2025-03-14 13:22 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Schoof ile telefonda görüştü

2025-03-18 16:22 - Siyaset

Türkiye'den Kuzey Makedonya'daki yangında hayatını kaybedenler nedeniyle taziye mesajı

2025-03-16 15:43 - Gündem

'Yaren' leylek göl manzaralı yuvasının bulunduğu Bursa'ya 14'üncü yılında da geldi

2025-03-15 11:33 - Çevre-Hayat

Çin'de doğrudan yabancı yatırımlardaki düşüş sürüyor

2025-03-16 16:48 - Ekonomi

İlgili Haberler

İngiltere'de yerel seçimler ve milletvekili ara seçiminin galibi aşırı sağcılar oldu

09:32 - Dünya

Nike ve Adidas'ın da aralarında bulunduğu ayakkabı üreticileri Trump'tan tarife muafiyeti istedi

01:17 - Dünya

Amazon'un kurucusu Bezos, 25 milyon adet hisse satmayı planlıyor

01:12 - Dünya

İsrail, Suriye'de hava saldırıları düzenledi

00:32 - Dünya

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Deyrizor'daki varlığını azaltıyor

00:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İngiltere'de yerel seçimler ve milletvekili ara seçiminin galibi aşırı sağcılar oldu

09:32 - Dünya

Resmi Gazete'de EPDK kararı yayımlandı

09:22 - Gündem

Esenyurt'ta tekstil atölyesinde çıkan yangına itfaiye müdahale ediyor

09:02 - Asayiş

İstanbul depremi ve sokak röportajları!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

06:44 - En Son Yazılar

Amazon'un kurucusu Bezos, 25 milyon adet hisse satmayı planlıyor

01:12 - Dünya