AB Komisyonu üyesi Brunner, schengen sınır kontrollerinin kademeli kaldırılması çağrısında bulundu

Avrupa Birliği (AB) İçişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Magnus Brunner, düzensiz göç rakamlarında önemli düşüşler olduğunu, schengen içi sınır kontrollerinin de kademeli olarak kaldırılması gerektiğini söyledi.

Dünya - 2 ay önce

AB içişleri bakanları toplantısı öncesinde Brüksel'de basına açıklamalarda bulunan Brunner, Göç ve İltica Paktı'nın uygulanmasının Avrupa'nın göç reformunun temelini oluşturduğunu ifade etti.
Paktın uygulanmasına ilişkin hazırlıkların genel olarak olumlu ilerlediğini kaydeden Brunner, "Her şeyin ilk günden kusursuz işlemesini beklemiyoruz ancak üye ülkeler doğru yolda." dedi.
Brunner, son iki yılda Avrupa genelinde düzensiz göçte yüzde 55 düşüş yaşandığını, Batı Balkan güzergahında bu oranın yüzde 90'a ulaştığını söyledi. Türkiye'den Ege adalarına yönelik düzensiz geçişlerde de yüzde 67 azalma görüldüğünü belirten Brunner, dış sınır korumasının güçlendirilmesi ve iltica prosedürlerinin daha etkin uygulanmasının sonuç verdiğini dile getirdi.
Brunner, göç rotalarının kaynak ülkelerde ele alınmasının önemine işaret etti.
Bangladeş ile Pakistan'dan ve Libya üzerinden Avrupa'ya uzanan güzergahlara dikkati çeken Brunner, insanların Akdeniz veya Atlantik üzerinden tehlikeli yolculuklara çıkmasının önlenmesi gerektiğini söyledi.
Bazı üye ülkelerin paktın uygulanmasına ilişkin hazırlıklarını tamamlamadığı yönündeki eleştirilerle ilgili Brunner, "Son aşamalar her zaman en zor olanıdır ancak çok iyi bir noktadayız." değerlendirmesinde bulundu.
Brunner, düzensiz göçteki düşüş ve reformların uygulanmaya başlamasıyla birlikte schengen bölgesindeki iç sınır kontrollerinin kademeli olarak kaldırılması gerektiğini savundu.
Almanya'nın uyguladığı sınır kontrollerine anlayış gösterdiklerini belirten Brunner, "schengen işlemeli. Reformlar uygulandıktan ve rakamlar düştükten sonra sınır kontrollerinden adım adım uzaklaşmanın zamanı geldi." ifadelerini kullandı.
İsviçre'de yakında oylanacak ve ülkenin nüfusunu 10 milyonla sınırlandırmayı amaçlayan girişime ilişkin soruyu da cevaplayan Brunner, İsviçre ile AB arasındaki işbirliğinin güçlü olduğunu belirterek referandum sonucuna ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.
Brunner, Ukraynalılara sağlanan geçici koruma statüsünün geleceğinin de toplantıda ele alınacağını söyledi.
Koruma statüsünün kapsamına ilişkin çeşitli önerilerin masada bulunduğunu kaydeden Brunner, askerlik çağındaki erkeklerin geçici koruma kapsamı dışında bırakılması veya belirli bölgelerin kapsamdan çıkarılması gibi seçeneklerin tartışıldığını belirtti.
Brunner, özellikle Polonya, Çekya, Almanya, Avusturya ve Baltık ülkeleri gibi Ukraynalı sığınmacılardan en fazla etkilenen üye ülkelerin görüşlerinin dikkate alınacağını ifade ederek, toplantının ardından Komisyonun konuya ilişkin bir öneri sunmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Meksika Milli Takımı'nın 2026 FIFA Dünya Kupası kadrosu açıklandı

2026-06-01 14:43 - Spor

Küresel Sumud Filosu'nun Fransız aktivisti Hadjal: Dövüldük, cinsel saldırıya uğradık, işkence gördük

2026-06-02 11:57 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Aksakov: Rusya Merkez Bankası, politika faizini 2026 yılı sonuna kadar yüzde 10 seviyesine indirebilir

2026-06-01 18:32 - Özel Haber

Sberbank, yurt dışında QR kod ile ödeme yapılan ülke sayısının 11’e yükseldiğini açıkladı

2026-06-03 18:16 - Özel Haber

Türkiye'de sinema seyirci sayısı geçen yıl 27,7 milyon kişi oldu

2026-06-02 10:57 - Kültür Sanat

Mavi bayraklı 3 plaja sahip Akçakoca'nın 38 kilometrelik sahil şeridi sezona hazırlanıyor

2026-06-03 17:28 - Çevre-Hayat

D-100 kara yolunun Çankırı kesiminde ağır tonajlı araçların geçişi 1 Haziran'a kadar yasaklandı

2026-05-30 16:37 - Çevre - Seyahat

Tatilcilerin dönüşe geçmesiyle Anadolu Otoyolu'nun Sakarya kesiminde akıcı yoğunluk yaşanıyor

2026-05-30 04:41 - Çevre - Seyahat

ABD'de 2026 FIFA Dünya Kupası öncesi bazı havalimanlarında Ebola tarama merkezleri kurulacak

2026-06-03 00:13 - Spor

İnsanlığa karşı Şionizm tehdidi -Prof. Dr. Bedri Gencer yazdı-

2026-06-03 13:06 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

Günün Manşetleri

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Gündem

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya