?>

AB: İran ile nükleer anlaşma ancak yükümlülükler yerine getirilirse canlı kalabilir

AB, İran'ın uranyumu yüzde 20 zenginleştirme çalışmalarına yeniden başlayacaklarına yönelik açıklamasının "uygulamasına" bakılacağını, İran ile nükleer anlaşmanın yükümlülükler yerine getirildiği sürece "canlı" kalacağını bildirdi.

Dünya - 4 yıl önce

Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, günlük basın toplantısında İran ile küresel güçler arasında imzalanan nükleer anlaşmanın artık "ölü" sayılıp sayılmadığına yönelik soruyu yanıtladı.

Stano, "Eğer bu açıklama uygulamaya koyulursa bu İran'ın nükleer taahhütlerinden ciddi anlamda ayrılması demek olur. Bunun da nükleer silahların yayılmasını önlemede ciddi sonuçları olacaktır." dedi.

İran ile nükleer anlaşmaya imza atan ülkelerin bu anlaşmayı canlı tutmak istediğini vurgulayan Stano, "Bu anlaşma tüm taraflar yükümlülüklerini yerine getirdiği sürece canlı kalacaktır." diye konuştu.

İran'ın açıklamasının uygulamaya koyulup koyulmadığının Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından henüz teyit edilmediğini kaydeden Stano, UAEA'nın bugün anlaşmaya taraf ülkeleri bilgilendireceğini, AB'nin de İran'ın eylemlerine göre hareket edeceğini aktardı.

Nükleer anlaşma, İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya ve AB ile İran arasında 2015'te imzalanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetime gelmesiyle Washington anlaşmadan çekilmiş ve İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. Bunun üzerine İran, Temmuz 2019'da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak'ta da anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütleri askıya aldığını açıklamıştı.

Nükleer anlaşma İran'a uranyumu en fazla yüzde 3,67 zenginleştirebilme izni veriyordu. ABD'nin yaptırımlarına karşı anlaşmadaki taahhütlerini durduran İran zenginleştirilmiş uranyum seviyesini yüzde 4,5 oranında tutuyordu.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştireceklerini UAEA'ya bildirdiklerini söylemişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kanada'da Kovid-19 ölümleri 15 bini geçti

2020-12-31 01:41 - Dünya

Borsa günü rekorlarla tamamladı

2020-12-30 21:30 - Ekonomi

NBA'de Lakers bu sezon ikinci kez kaybetti

2020-12-29 18:59 - Spor

Trabzonspor Abdullah Avcı döneminde 3'e katladı

2021-01-04 14:16 - Spor

Resmi Gazete'de enerji tebliğleri yayımlandı

2020-12-31 12:51 - Gündem

Tekirdağ'da işçi servislerinin çarpışması sonucu 19 kişi yaralandı

2021-01-03 13:51 - Asayiş

Sağlık Bakanı Koca: Çin'den gelen aşının yarın sabah burada olmasını bekliyoruz

2020-12-30 02:20 - Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev ile görüştü

2020-12-30 22:56 - Siyaset

İngiltere Başbakanı Johnson'ın babası Fransız vatandaşlığına başvurdu

2020-12-31 20:21 - Dünya

İngiltere'nin Gümrük Birliği kapsamından çıkarılmasına ilişkin karar ve yönetmelik Resmi Gazete

2020-12-31 21:06 - Ekonomi

İlgili Haberler

Rusya: ABD, ikili ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik görüşmeyi iptal etti

23:32 - Dünya

Netanyahu, Hamaney'e suikastı işaret ederek: Ne gerekiyorsa yapacağız

23:12 - Dünya

Avrupa Parlamentosu, İsrail'in İran'a saldırısını kınamayı reddetti

22:47 - Dünya

AB'nin Kırım nedeniyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresi uzatıldı

21:57 - Dünya

ABD'li Senatör Sanders: ABD, Netanyahu'nun yasa dışı savaşına sürüklenmemeli

21:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Rusya: ABD, ikili ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik görüşmeyi iptal etti

23:32 - Dünya

İletişim Başkanı Altun'dan, İsrail'in, İran Devlet Televizyonuna saldırısına tepki

23:27 - Gündem

Netanyahu, Hamaney'e suikastı işaret ederek: Ne gerekiyorsa yapacağız

23:12 - Dünya

Avrupa Parlamentosu, İsrail'in İran'a saldırısını kınamayı reddetti

22:47 - Dünya

Türkiye, UEFA'nın komite ve heyetlerinde 12 isimle temsil edilecek

22:43 - Spor