'AB ile yeni bir sayfa açmalıyız'

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, olası AB zirvesine ilişkin, "Yeni bir sayfa açmalıyız veya nasıl ilerleyeceğimize ilişkin kesin kararlar vermeliyiz ve artık o da işlemiyorsa işlemiyor demektir. Onun işleyebileceği bir safhaya geçmeliyiz." dedi. - Anadolu Ajansı

Siyaset - 9 yıl önce

ANKARA

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, NTV yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Türkiye'nin, ABD Başkanı Donald Trump'ın yaklaşımının yanlış olduğu görüşünün altını çizdiğini belirten Çelik, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'nin düşmanı olan bir terör örgütüne bu şekilde silah verilmesinin, hem bir müttefikimizin, bir başka terör örgütüyle mücadele ederken oradaki terör örgütünün ağır silahlara sahip olmasına müsaade etmesinin, son derece yanlış sonuçları olacağını biliyoruz. Tabii burada başka bir şey daha ortaya çıkıyor. Özellikle son 15 yılda en çok duyduğumuz kavram şu oldu, 'teröre karşı ortak mücadele, teröre karşı küresel mücadele'. Terör örgütleri arasında ayrım yapmanın ya da belli devletlerin kendilerini tehdit eden terör örgütleriyle mücadele ederken müttefiklerini tehdit eden terör örgütlerine sessiz kalmalarının son derece yanlış sonuçlar doğuracağı görüldü. Fakat şimdi yanlışın ötesine geçiliyor. Sessiz kalmanın ötesinde bizzat o terör örgütünü silahlandırma, ağır silahlar verme şeklinde, müttefiklik ilişkisinin ve müttefiklik kavramının içini boşaltan birtakım yaklaşımlar ortaya çıkıyor. Bir ülke çıkıp da terör konusunda çifte standart olmasın, teröre karşı ortak mücadele edelim diye bir çağrıyla dünyanın önüne çıktığında, bunun içini nasıl dolduracak bu uygulamalardan sonra?"
Çelik, bu konuda en tutarlı olması, terörle küresel mücadeleye en çok destek vermesi gereken devletlerin bu şekilde izah edilemeyecek davranışlarda bulunmasının sadece bugün için değil bundan sonrası için de dünyanın pek çok yerinde başka travmalara neden olacağını vurguladı.

Hahn'ın eleştirileri

Çelik, Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın basına yansıyan eleştirilerine ilişkin, şunları kaydetti:
"Hahn'a bizzat sordum. ‘Ne demek bu AB rüyası bitti?’ diye. Bir genişleme komiserinin yetkisinde midir? Ya da buna kim karar veriyor bilelim dedim. Kendisi, kendi ifadesinin öyle olmadığını söyledi. Bir kişi özellikle Türkiye ile ilgili konuştuğunda, kendisinin olmayan bir ifade basına çıktığı zaman, yalanlasın istiyoruz. Aksi takdirde buna cevap vermek durumunda kalıyoruz."

"İşleyebileceği bir safhaya geçmeliyiz"

Bakan Çelik, Türkiye ile AB arasında yapılması muhtemel zirveden beklentinin ne olduğu sorusuna, "Yeni bir sayfa açmalıyız veya nasıl ilerleyeceğimize ilişkin kesin kararlar vermeliyiz ve artık o da işlemiyorsa işlemiyor demektir. Onun işleyebileceği bir safhaya geçmeliyiz." yanıtını verdi. Çelik, Türkiye'nin somut, uygulanabilir bir gelecek istediğine işaret etti.
Avrupa Parlamentosunun müzakereleri askıya almayı öneren taslak raporunun hatırlatılması üzerine Bakan Çelik, halkın karar verdiği bir konuda "değiştirilerek uygulansın" demenin, Avrupa Parlamentosunun yetkisinde bir husus olmadığını belirtti.
Gümrük Birliği sürecine de değinen Çelik, devlet müktesebatı olarak müzakerelere gerek siyasi pozisyon açısından gerek bürokrasinin kapasitesi açısından hazır olduklarını vurguladı.
Türkiye'nin AB ile ilişkilerde gelinen noktadan her halükarda kazançlı çıkacağını dile getiren Çelik, "Onlar karşılarında kasvetli, üzgün ve umutsuz bir AB bakanı görmek istiyorlarsa Türkiye'nin öyle bir AB bakanı yok. Tam tersine, biz geleceğe bakıyoruz, işimize odaklıyız. Son derece enerjik bir şekilde faaliyetimizi yürütüyoruz." dedi.

Muhabir: Meltem Bulur-Ecenur Çolak-Onur Usta

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uğur Okulları’ndan Mersin’e büyük yatırım

2017-05-05 18:32 - Eğitim

Ressam Eşref Armağan metro kullandı

2017-05-10 19:27 - Çevre-Hayat

İsrail askerleri 15 Filistinliyi gözaltına aldı

2017-05-09 13:47 - Genel

Musul'da okula füze saldırısı: 81 ölü

2017-05-05 01:02 - Dünya

Macron'un konuşacağı meydanda şüpheli çanta paniği

2017-05-07 19:07 - Dünya

Bonzai içen gencin hali yürekleri burktu

2017-05-09 14:02 - Asayiş

Fransa'da seçime katılım yüzde 65 oldu

2017-05-07 22:37 - Dünya

Beşiktaş'ta Demba Ba ve Hutchinson sevinci

2017-05-11 16:37 - Spor

FETÖ soruşturmasında meslekten ihraç edilen 2 hakime gözaltı

2017-05-06 16:02 - Gündem

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

2017-05-06 19:35 - Genel

İlgili Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu Macaristan'daki Büyük Hun-Türk Kurultayı'nda konuştu

19:28 - Siyaset

AK Parti'nin 25. yıl vizyon belgesi paylaşıldı

00:12 - Siyaset

Milli Savunma Bakanı Güler: Bordo berelilerimiz terörün bitme noktasına getirilmesinde önemli bir rol oynamıştır

22:28 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarih yeniden yazılıyor, açın yolları, 'Büyük Türkiye Cumhuriyeti' geliyor

21:37 - Siyaset

TBMM'de sandalye dağılımı değişti

18:52 - Siyaset

Günün Manşetleri

Gençlerbirliği Fenerbahçe'yi 2-1 mağlup etti

00:03 - Dünya

İstanbul'da 17. Milli İrade Buluşması "Terörsüz Türkiye" programı düzenlendi

23:57 - Gündem

Macaristan'da Büyük Hun-Türk Kurultayı'nın resmi açılış töreni yapıldı

23:52 - Gündem

İtfaiye merdiveni yetişmeyince 11. kattan iki kat aşağıdaki kurtarma sepetine atlayarak yaralı kurtu

23:48 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırısı sonucu şiddetli patlama yaşandı

23:33 - Dünya