AB, Güney Sudan’da artan güvenlik sorunlarından endişeli

Avrupa Birliği (AB), Güney Sudan’da özellikle Jonglei eyaletinde artan güvenlik sorunlarından endişe duyduğunu bildirerek, taraflara 2018’de imzalanan barış anlaşmasının hükümlerine geri dönme çağrısında bulundu.

Dünya - 6 ay önce

Brüksel
AB Dış İlişkiler Servisi Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, ülkede tırmanan şiddetin barış ve istikrarı ciddi şekilde tehdit ettiği vurgulandı.
Açıklamada, "Derhal sağlanacak bir ateşkes, Güney Sudan’da barış ve istikrarın tek garantisidir." ifadesi kullanıldı.
Sivillere yönelik şiddeti teşvik eden her türlü kışkırtıcı söylemin güçlü şekilde kınandığı açıklamada, sorumluların hesap vermesinin sağlanması için uluslararası toplumla birlikte çalışılacağı belirtildi.
????
AB’nin, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’ni ve barış anlaşması kapsamında oluşturulan kurumları destekleyerek Güney Sudan’da barışa önemli yatırımlar yaptığına işaret edilen açıklamada, milyonlarca Güney Sudanlıya insani yardım sağlandığı hatırlatıldı.
Açıklamada ayrıca, iç çatışmaların yeniden tırmanması nedeniyle çok sayıda kişinin yerinden edildiği, temel ve hayat kurtarıcı yardımlara erişemediği belirtilerek, bu durumdan derin endişe duyulduğu ifade edildi.
AB, insani yardımların engellenmeden ulaştırılması, uluslararası insancıl hukuka uyulması ve insani yardım tesislerinin korunması çağrısı yaptı.

Güney Sudan'da olaylar

Güney Sudan'da, 2018'de imzalanan Canlandırılmış Barış Anlaşması'nın tarafları olan hükümet güçleri ile Sudan Halk Kurtuluş Ordusu-Muhalefet arasında bazı bölgelerde yeniden çatışmalar yaşandığı açıklanmıştı.
Olayların, Sudan Muhalefet Ordusunun son günlerde stratejik bir kasabayı ele geçirerek başkent Juba'ya doğru ilerleme çağrısı yapmasının ardından başladığı öne sürülmüştü.
Güney Sudan Enformasyon Bakanı Ateny Wek Ateny, 27 Ocak'ta, taraflara çatışmaları derhal durdurma ve barış anlaşmasına bağlı kalma çağrısında bulunmuş ve barış sürecini zedeleyen adımların ülkenin istikrarını tehdit ettiğini belirtmişti.
Yürütülen güvenlik operasyonlarının sivilleri korumayı amaçladığını ifade eden Ateny, BM Güney Sudan Misyonu ile işbirliğinin sürdürüleceğini kaydetmişti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İnternet Performansını Etkileyen Faktörler

2026-01-27 08:06 - İnsan-Hayat

Beşiktaş, Tammy Abraham'ın satın alma opsiyonunu kullandı

2026-01-26 16:28 - Spor

Antalyaspor, Süper Lig'de yarın Trabzonspor'u ağırlayacak

2026-01-29 10:00 - Spor

Tammy Abraham, resmen Aston Villa'da

2026-01-27 21:38 - Spor

Avustralya'da sıcak hava dalgası nedeniyle termometreler rekor seviyelere ulaştı

2026-01-27 12:39 - Dünya

ABD'de ICE karşıtı protestolarda gözaltılar sürüyor

2026-01-29 10:04 - Dünya

Antalya'da yağış hayatı olumsuz etkiliyor

2026-01-24 10:52 - Gündem

İsrail meclisinde Netanyahu'yu öven Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'ya tepkiler

2026-01-28 12:49 - Dünya

THY, Tiran seferlerine yeniden başladı

2026-01-24 14:02 - Çevre - Seyahat

Lise öğrencileri Türkiye'nin teknoloji hamlesinde yerini almak için GÖKTİM Akademi'ye katı

2026-01-30 12:47 - Teknoloji

İlgili Haberler

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilinde tarım arazilerini kimyasallarla kullanılamaz hale getiriyor

12:57 - Dünya

Pakistanlı kaynaklar, ABD ve İran'ın ateşkesi uzatmayı kabul ettiğini söyledi

12:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Mülki idare amirlerine yönelik sosyal medya rehberi yayımlandı

13:32 - Gündem

İngiltere'de sıcak hava dalgaları nedeniyle 4,4 milyar sterlinlik ekonomik kayıp öngörülüyor

13:27 - Ekonomi

Ziraat Bankasından yılın ilk yarısında 74,2 milyar lira net kar

13:22 - Ekonomi

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya