?>

AB, firmalarının çoğunu sınırda karbon vergisinden muaf tutmayı planlıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İklim, Net Sıfır, Temiz Büyüme ve Vergiden Sorumlu Üyesi Wopke Hoekstra, sınırda karbon vergisi kapsamına girmesi öngörülen şirketlerin yüzde 80'ini bundan muaf tutmayı değerlendirdiklerini söyledi.

Ekonomi - 5 ay önce

Brüksel

Hoekstra, Brüksel'de mevcut durumda geçiş aşamasında olan ve 2026 başında tam olarak yürürlüğe girmesi öngörülen, AB'nin kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithal mallar için ödenen karbon fiyatını eşitlemeye yönelik Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) hakkında açıklamalarda bulundu.

Sınırda karbon vergisi kapsamındaki emisyonların neredeyse tamamının ilgili şirketlerin sadece yüzde 20'si tarafından üretildiğini belirlediklerini anlatan Hoekstra, AB'nin CBAM'i en büyük ithalatçılarla sınırlamayı değerlendirdiğini ifade etti.

Hoekstra, AB'de bürokrasiyi azaltma ve üretkenliği artırma çabalarının bir parçası olarak, çoğu işletmeyi CBAM uyum sürecinden ve maliyetlerden kurtarmak istediklerini anlattı.

Karbon yoğun sektörler olan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına uygulanacak CBAM kapsamında, bu aşamada AB ithalatçılarının ürünlerin hacmini ve üretim sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyon miktarını raporlaması gerekiyor.

AB, halihazırda 2026'da başlaması planlanan nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için bilgi toplamaya ve çalışmalar yapmaya devam ediyor.

2026'dan itibaren ise ithalatçıların ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alıp teslim etmesi gerekecek. AB ile denk seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip olunması durumunda ise fark ödenmeden AB'ye ihracat yapabilecek.

AB'nin CBAM uygulaması başta ABD ve Hindistan gibi ülkeler tarafından sert biçimde eleştiriliyor.

​​​​​​​Öte yandan, AB’deki şirketler, Birliğin sürdürülebilirlik ve çevre politikalarını karmaşık ve maliyetli buluyor.

AB Komisyonu, son dönemde iş ortamını geliştirmek ve AB’yi daha rekabetçi hale getirmek için çeşitli politikaların basitleştirilmesini içeren bir paket üzerinde çalışıyor. CBAM’de yapılacak değişiklik teklifinin de bu pakete dahil edilebileceği düşünüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD Başkanı Trump, Kanada Başbakanı Trudeau ile konuştu

2025-02-03 18:42 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Hamas yetkilileriyle Katar'da görüştü

2025-02-02 21:31 - Siyaset

TFF Tahkim Kurulu, Galatasaray'ın takım harcama limitlerine itirazını reddetti

2025-02-06 00:33 - Spor

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

İsrail basınına göre, "Gazze'nin devralınması Trump'ın kendi fikriydi"

2025-02-05 17:13 - Dünya

Ege'deki sismik hareketlilik nedeniyle yaklaşık 9 bin kişi Santorini Adası'nı terk etti

2025-02-04 14:33 - Dünya

TCMB'den parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecek adım

2025-02-04 01:43 - Ekonomi

Galatasaraylı Nelsson, Roma ile transfer görüşmeleri için İtalya'ya gitti

2025-02-03 12:53 - Spor

Anadolu Efes, THY Avrupa Ligi'nde yarın Panathinaikos AKTOR'a konuk olacak

2025-02-05 17:27 - Spor

Fransa, tek kullanımlık elektronik sigaraların satışını yasaklamaya hazırlanıyor

2025-02-04 23:07 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa günü yükselişle tamamladı

19:08 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı'nı değerlendirdi

20:07 - Ekonomi

Bitcoin'in fiyatı artan risk iştahı ve kurumsal taleple rekor tazeledi

20:03 - Ekonomi

Alman ihracatçılar, ABD ile "her ne pahasına olursa olsun anlaşması" istemiyor

19:48 - Ekonomi

Altının kilogram fiyatı 4 milyon 295 bin liraya yükseldi

19:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kamu Başdenetçisi Akarca'yı kabul etti

23:03 - Siyaset

Kastamonu için yüksek sıcaklık ve orman yangını uyarısı

22:43 - Gündem

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesimindeki otobüs yangını nedeniyle İstanbul istikameti ulaşıma kapa

22:22 - Gündem

Bursa'da Arap tayların satışından 23 milyon lira gelir elde edildi

22:12 - Gündem

Zelenskiy: Patriot sistemleri konusunda Başkan Trump ile olumlu bir diyaloğumuz var

22:08 - Dünya