AB'den Rusya'nın Venedik Bienali'ne katılması halinde buraya sağladığı hibeyi geri çe

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İtalya'da her iki yılda bir yapılan Venedik Bienali öncesinde Rusya'nın etkinliğe katılmasına izin verilmesi üzerine bunun gerçekleşmesi halinde etkinlik için sağladığı hibeyi geri çekme tehdidinde bulundu.

Dünya - 5 ay önce

İstanbul
AB Komisyonunun Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen ve Komisyonun Nesiller Arası Adalet, Gençlik, Kültür ve Spor'dan sorumlu üyesi Glenn Micallef, konuya ilişkin ortak açıklama yaptı.
????
Açıklamada, etkinliğin organizatörü "Fondazione Biennale"nin 9 Mayıs'ta kapılarını açacak Venedik Bienali'nde Rusya'nın ulusal pavyonunu yeniden açmasına izin verme kararının şiddetle kınandığı belirtildi.
Bu kararın AB'nin savaşa karşı "kolektif cevapıyla" bağdaşmadığı belirtilen açıklamada, "Fondazione Biennale, Rusya'nın katılımına izin verme kararını uygulamaya koyarsa, Bienal Vakfına devam eden AB hibesinin askıya alınması veya sona erdirilmesi dahil daha fazla önlem almayı değerlendireceğiz." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, AB Komisyonunun Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin tutumunun net olduğu vurgulanarak "kültürün propaganda platformu olarak kullanılmaması" gerektiği kaydedildi.
Ayrıca açıklamada, "Üye ülkeler, kurumlar ve kuruluşlar, AB yaptırımlarına uygun hareket etmeli ve Kremlin'in Ukrayna'ya karşı saldırganlığını aktif olarak destekleyen veya haklı çıkaran kişilere platform vermekten kaçınmalıdır." görüşü paylaşıldı.
Küratörlüğünü Brezilyalı Koyo Kouoh'un üstleneceği, "Minör Tonlarda" başlıklı Venedik Bienali 61. Uluslararası Sanat Sergisi, 9 Mayıs'ta kapılarını açacak ve 22 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.
Fondazione Biennale'den 4 Mart'ta yapılan açıklamada, davet edilen ülkeler ve sanatçılar arasında Rus sanatçıların isimleri de yer almıştı.
Açıklamada ayrıca, organizasyonun "kültür ve sanatın her türlü dışlanması ve sansürünü" reddettiği ifade edilmişti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Anadolu'nun "yüce dağı" Ilgaz'da kayak sezonu ilkbaharda da sürüyor

2026-03-11 12:32 - Çevre-Hayat

Standart dışı plakalara 27 Şubat'tan itibaren kesilen idari para cezaları iptal edildi

2026-03-11 01:18 - Gündem

Süper Lig'den 4 kulüp PFDK'ye sevk edildi

2026-03-06 12:43 - Spor

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Indian Wells’te elendi

2026-03-07 11:13 - Spor

Çocuklar için dijital dünyayı daha güvenli hale getiren "Uppy" uygulaması Türk Telekom

2026-03-11 12:53 - Ekonomi

Adalet Bakanı Gürlek: Mahkeme salonları siyaset arenası değildir, burada yalnızca yargılama yapılır

2026-03-11 14:12 - Siyaset

Irak’ın başkenti Bağdat’ta patlama sesleri duyuldu

2026-03-07 21:32 - Dünya

Adıyaman'da resim öğretmenleri okulları geleneksel oyunlarla renklendiriyor

2026-03-09 12:48 - Çevre-Hayat

"Erkeklerin ağırlıkta olduğu sektörde yerin yok" denmişti, TİM'de sektör başkanı oldu

2026-03-07 12:38 - Ekonomi

Tüketiciler Birliğinden "ev, araç, uçak, tekne kiralanır, IBAN kiralanmaz" uyarısı

2026-03-11 12:28 - Gündem

İlgili Haberler

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya