?>

AB'den kimyasal silah kullanımı nedeniyle Rusya'ya karşı ortak uluslararası tepki çağrısı

Avrupa Birliği, Rus muhalif Navalnıy'ın Rusya topraklarında kimyasal silahla suikast girişimine maruz kaldığını belirterek, kimyasal silah kullanımı nedeniyle ortak uluslararası tepki çağrısında bulundu.

Dünya - 5 yıl önce

Brüksel

Avrupa Birliği (AB) adına açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'a yönelik sinir sistemine etki eden Noviçok grubu askeri bir kimyasalla suikast girişimini en güçlü şekilde kınadıklarını bildirdi.

Alman hükümeti Rus muhalif Navalnıy'ın kesinlikle zehirlendiğini duyurduRusya Navalnıy'ın zehirlenmesiyle ilgili suçlamaları reddetti

Benzer bir kimyasalın 2018'de İngiltere'de eski çifte ajan Sergei Skripal ve kızı Yulia'ya yönelik suikast girişiminde de kullanıldığını belirten Borrell, kimyasal silah kullanımının hiçbir şart altında kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Borrell, "AB, ortak bir uluslararası tepki çağrısı yapmaktadır ve kısıtlayıcı tedbirler dahil uygun şekilde harekete geçme hakkını saklı tutmaktadır." ifadesini kullandı.

Navalnıy'a yönelik girişimin Rus topraklarında meydana geldiğini hatırlatan Borrell, Rusya'nın acilen şeffaf soruşturma açmasını ve bunun için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ile iş birliği yapmasını istedi.

Ağustos ayında Sibirya'dan Moskova'ya dönüşü sırasında uçakta rahatsızlanan 44 yaşındaki Rus muhalif lider Alexei Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. Navalnıy, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla tedavi için Berlin'e getirilmişti. Almanya, Rus muhalifin kesin olarak zehirlendiğinden emin olduklarını duyurmuştu.

Navalnıy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli rakibi olarak kabul ediliyor. Ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle bilinen eski avukat Navalny, Kremlin önünde düzenlediği protestolarla biliniyor.

Sık sık cezaevine giren Aleksey Navalnıy, 2012-2014 yıllarında cezaevinde kalırken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Moskova'yı insan hakları ihlalinden suçlu bulmuştu. Mahkeme Navalnıy'ın politik saiklerle içeride tutulduğuna hükmetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Borsa güne yükselişle başladı

2020-09-03 13:02 - Ekonomi

'Delice tuzu'na 80 milyon dolarlık ortaklık teklifi

2020-09-01 15:46 - Ekonomi

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan 'sivil devlet' çağrısı

2020-08-31 03:06 - Dünya

At yarışlarında 94. 'derbi' heyecanı

2020-08-29 14:26 - Spor

Kırtasiye alışverişlerinde standartlara uygunluğa dikkat

2020-08-28 16:48 - Ekonomi

Türkiye'de en itibarlı meslek doktorluk

2020-09-02 16:56 - Gündem

TİM Başkanı Gülle: Pandemi öncesi dönemdeki günlük ihracat rakamlarını yakaladık

2020-09-02 16:01 - Ekonomi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Birisi dilekçe verdi hemen ihraç edelim, olmaz öyle bir şey

2020-09-03 16:26 - Siyaset

Medipol SABİTA araştırmacılara kapılarını açtı

2020-08-31 15:19 - Genel

Borsa İstanbul'da seyri bankacılık endeksi belirleyebilir

2020-09-02 15:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Atina'da Filistin'e destek eylemi düzenlendi

23:02 - Dünya

İspanya tarihinin en sıcak günleri ağustos ayında yaşandı

22:02 - Dünya

Ukrayna ve Kanada, güvenlik ve savunma alanlarında anlaşmalar imzaladı

18:28 - Dünya

ABD Başkan Yardımcısı Vance, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın bitmesi konusunda iyimserliğini koruyor

18:17 - Dünya

İspanya'da devam eden orman yangınlarında 407 bin hektardan fazla alan kül oldu

17:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Galatasaray, Kayserispor'u farklı geçti

00:28 - Spor

Galatasaray, deplasmanda Zecorner Kayserispor'ı yendi

23:52 - Spor

Atina'da Filistin'e destek eylemi düzenlendi

23:02 - Dünya

Balıkesir'de 4,8 büyüklüğünde deprem

22:17 - Gündem

İspanya tarihinin en sıcak günleri ağustos ayında yaşandı

22:02 - Dünya