?>

AB'den Apple'a rekabet kurallarını ihlal suçlaması

Avrupa Birliği (AB), Apple'ı uygulama mağazası App Store kuralları ile müzik veri akışı piyasasında hakim konumunu kötüye kullanmakla ve rekabet kurallarını çiğnemekle suçladı.

Teknoloji - 4 yıl önce

Brüksel

AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, Apple'a rekabet kurallarını ihlal ettiği için resmi "itiraz beyanı" gönderildiğini açıkladı.

Günümüzde mobil cihazların ve uygulamaların hayatın bir parçası olduğunu ifade eden Vestager, "Bu uygulamaların sayısı arttı ama sadece App Store ve Google Play olmak üzere sadece 2 tane ana uygulama mağazası bulunuyor. " diye konuştu.

Vestager, Apple cihazlara uygulamaların App Store'dan yüklenebildiğini, Google Play'in Apple cihaz sahipleri için etkili bir alternatif olmadığını anlattı.

Müzik uygulamalarının Apple kullanıcılarına ulaşmak için App Store'a gitmek ve Apple'ın onlara "dayattığı kuralları" kabul etmek zorunda kaldıklarına dikkati çeken Vestager, Apple'ın müzik veri akışı uygulamaları alanında önemli miktarda piyasa gücüne sahip olduğunu ve hakim konumunu kötüye kullandığını vurguladı.

Vestager, Apple'ın sadece uygulamaları kontrol etmekle kalmadığını, aynı zamanda sahip olduğu Apple Music ile diğer benzer uygulamalarla rekabet ettiğini de anımsattı.

Apple'ın dijital içerik satın almak için zorunlu bir sistem kullandığına dikkati çeken Vestager, "Apple, sistemdeki bütün satın almalarda yüzde 30 oranında bir komisyon uyguluyor. Bu, müzik veri akışı sağlayanların Apple'a ödeme yapmadan abonelik yapamaması anlamı taşıyor." dedi.

Vestager, söz konusu ücretin kullanıcılara yansıdığını ve fiyatları yükselttiğini belirlediklerini anlattı.

Apple kurallarının müzik veri akışı sağlayıcıları sınırlandırdığını belirten Vestager, müzik uygulamalarının kullanıcılara daha ucuz alternatifler konusunda bilgilendirmede bulunamadıklarını ifade etti.

Vestager, bu nedenle Apple cihaz kullanıcılarının bazı müzik hizmetlerine yüksek fiyat ödediklerini ya da abonelikleri doğrudan alamadıklarını anlattı.

Apple'ın kendi uygulamaları aracılığıyla pek çok uygulama ile rekabet ettiğini anımsatan Vestager, Apple kurallarının rakiplerinin maliyetlerini yükselttiğini ve kar marjlarını düşürdüğünü ifade etti.

Vestager, bu aşamadan sonra Apple firmasının 12 hafta içerisinde AB Komisyona yanıt vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AB, geçen yıl haziran ayında Apple'ın ödeme hizmeti ve uygulama mağazasının rekabet kurallarına uyup uymadığını belirlemek üzere soruşturma başlatmıştı.

Apple'ın uygulama geliştiricilerine yönelik App Store şartlarının ve ödeme hizmeti Apple Pay koşullarının AB rekabet kurallarını ihlal edip etmediğini incelemeye almıştı.

AB ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi AB Komisyonu'nda bulunuyor.

Komisyon, söz konusu soruşturmalarda rekabete aykırı bir durum olup olmadığını değerlendiriyor.

Rekabete zarar verecek durumların tespit edilmesi halinde AB Komisyonu, bu duruma son veriyor ve şirketlere yüksek para cezaları uyguluyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rüyasında görerek 'Başkan Dedeciğim' hitabıyla mektup yazan çocuk, Erdoğan'ın iftar konuğu oldu

2021-04-24 14:56 - Çevre-Hayat

THY, Ankara'dan yurt dışında 8 yeni destinasyona direkt uçuş başlattı

2021-04-27 01:36 - Ekonomi

Antalya yatırımcıların ve konut almak isteyen yabancıların da gözdesi

2021-04-24 15:29 - Gündem

Mescid-i Aksa'da binlerce Filistinli, teravih namazının ardından İsrail'i protesto etti

2021-04-24 02:26 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnanıyorum ki salgında hayatını kaybeden sağlık çalışanları Peygamberimiz'e komşu olacaktır

2021-04-25 01:36 - Siyaset

Pınar Gültekin cinayeti davasının dördüncü duruşması başladı

2021-04-26 19:05 - Gündem

Fransız basınından, Lyon maçında 2 gol atan Burak Yılmaz'a övgü

2021-04-26 19:01 - Spor

Kovid-19 belediyelerin önceliklerini de etkiledi

2021-04-28 20:21 - Gündem

İtalya Futbol Federasyonundan İtalyan kulüplerine 'Avrupa Süper Ligi' tedbiri

2021-04-27 02:46 - Gündem

CENTCOM Komutanı McKenzie'den Türkiye'ye ilişkin açıklama

2021-04-28 03:17 - Dünya

İlgili Haberler

Siber güvenlik dönüşse de son söz insanın

13:08 - Teknoloji

ABD merkezli kuruluştan "Yapay Süper Zeka" araştırmalarının yasaklanması çağrısı

12:33 - Teknoloji

Tuzla Limanı'nın karbon ayak izi yerli üretim elektrikli römorkörlerle azaldı

11:44 - Teknoloji

OpenAI, yapay zeka destekli web tarayıcısı Atlas'ı tanıttı

00:22 - Teknoloji

Çin'de yapay zeka kullanıcılarının sayısı 2025'te iki kattan fazla arttı

21:43 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan, Katar'da İslam Eserleri Müzesi'ni ziyaret etti

14:58 - Gündem

İzlanda'da rekor sıcaklıkların ardından ilk kez sivrisinekler görüldü

14:53 - Dünya

İsrail parlamentosunda Trump'ı protesto eden Milletvekili Avde: Kral çıplak, dedik

14:47 - Dünya

Süper Lig'den 10 kulüp PFDK'ye sevk edildi

14:42 - Spor

Van Gölü'nde kıyıya yakın bazı noktalarda yosun tabakası oluştu

14:37 - Gündem