?>

AB'den Almanya'ya Türkiye cevabı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Alman siyasilerin, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasına ilişkin açıklamaları hakkında, "Önemli olan sonuç ve atılabilecek adımlardır." dedi.

Dünya - 8 yıl önce

BLED

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Slovenya'da düzenlenen 12. Bled Stratejik Forumu kapsamındaki bir panelde Türkiye'ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye ile AB arasında zaman zaman zorlu görüşmeler yapıldığını kaydeden Mogherini, "Ama bir şey çok açık: Her şeyden önce diyalog devam ediyor, müzakerelere ilişkin görüşmeler devam ediyor. Türkiye şu an için aday bir ülke. Biz AB'de, onlar da Türkiye'de bunun değişip değişmeyeceğine ilişkin bir iç tartışma yapabilir. Ancak şu an için böyle bir durum yok." diye konuştu.

AB-Türkiye ilişkilerine hep üyelik müzakereleri kapsamında odaklanıldığına dikkat çeken Mogherini, "Bazen Türkiye'nin stratejik olarak bizim için önemli olan bölgede, Ortadoğu'da ve Akdeniz'de kilit bir oyuncu olduğunu unutma eğilimindeyiz. Hem bizim için hem de onlar için stratejik olan terörle mücadeleden, Kıbrıs ve Suriye kadar farklı dosyalar üzerinde çalıştığımız bir ülke." değerlendirmesinde bulundu.

Mogherini, sıklıkla tekrar etmedikleri bir konuyu dile getirmek istediğini belirterek şunları kaydetti:

"Üyelik müzakerelerinin ötesinde, AB ve Türkiye ortaktır, bazen iki taraf da zorlu ortak olabiliyor. Ancak birçok farklı dosyada birlikte çalışıyoruz. Komşularınızla çalışmak bir zorunluluk. Coğrafyayı seçemezsiniz, tarihi değiştirmezsiniz. Fakat birbirinizi daha iyi anlama yöntemlerini bulabilirsiniz. Her iki taraf için de stratejik açıdan önemli olan konularda işbirliği içinde, yapıcı ve her iki tarafın da çıkarına çalışabilirsiniz. Üyelik müzakerelerinin kendi kriterleri var. Farklı tarafların ifadeleri bu konudaki ruh halini etkilemekte. Ancak önemli olan sonuç ve atılabilecek adımlardır. Zorlu birkaç yıl yaşadık. Gelecekte, Türkiye ve AB'deki seçim kampanyalarında söylenelerin ötesine bakmamızı öneririm. Oturup ilişkilerimizin geleceğini tartışacağımız anı sabırsızlıkla bekliyorum."

Muhabir: Hasan Esen

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'nün itirafçı paniği ByLock yazışmalarında

2017-08-31 16:47 - Genel

Milliler Hırvatistan'ı konuk ediyor

2017-09-04 12:57 - Spor

Narkotim ekiplerinden çocuk yuvasına bayram ziyareti

2017-09-04 17:12 - Asayiş

Demba Ba'dan Arakan hassasiyeti

2017-09-03 18:53 - Genel

Balkanlar'da Kurban Bayramı

2017-09-01 14:42 - Dünya

Benfica, Barcelona'dan Douglas'ı kiraladı

2017-09-01 02:01 - Spor

FETÖ'nün itirafçı paniği ByLock yazışmalarında

2017-08-31 14:52 - Gündem

Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı tamamlandı

2017-08-29 18:27 - Kültür Sanat

Wushu'da bronz madalya

2017-08-29 01:12 - Spor

Demba Ba'dan Arakan hassasiyeti

2017-09-03 17:02 - Spor

İlgili Haberler

Beyaz Saray yakınlarında 2 Ulusal Muhafız askerinin vurulduğu bildirildi

23:52 - Dünya

ABD, 2026'de Miami'de yapılacak G20 Zirvesi'ne Güney Afrika'yı davet etmeyecek

23:33 - Dünya

AP: Beyaz Saray yakınlarında 2 Ulusal Muhafız askerinin vurulduğu bildirildi

23:17 - Dünya

Lafarge davasında firma ve terör örgütleri arasındaki "müzakereler" mahkemenin odağında

22:37 - Dünya

Gine Bissau'da bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurdu

20:19 - Dünya

Günün Manşetleri

TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon sağlıklı bir şekilde sürüyor

00:03 - Ekonomi

Beyaz Saray yakınlarında 2 Ulusal Muhafız askerinin vurulduğu bildirildi

23:52 - Dünya

Türk Kızılay, Kerküklü gençlere spor malzemesi desteğinde bulundu

23:47 - Gündem

Fed'in Bej Kitabı, ABD'de ekonomik faaliyetin çok az değiştiğini gösterdi

23:43 - Ekonomi

ABD, 2026'de Miami'de yapılacak G20 Zirvesi'ne Güney Afrika'yı davet etmeyecek

23:33 - Dünya