?>

9 il üretiyor Bursa şekerliyor

Türkiye'de yılda 3 bin ton olan kestane şekeri üretiminin yüzde 95'ini, adı bu ürünün üretimiyle özdeşleşen Bursa'daki firmalar, 9 ilden aldığı kestaneyi şekerleyip ülkenin dört bir yanına gönderiyor.

Ekonomi - 8 yıl önce

BURSA - Sergen Sezgin

"Kestane şekeri" denilince ilk akla gelen Bursa'da sezonu açan firmalar, kent dışında 8 ilden aldıkları kestaneleri işleyip şekerleyip ülkenin dört bir tarafına gönderiyor.

Sonbaharda hasat edilmesi dolayısıyla "hüznün meyvesi" olarak nitelendirilen kestanenin kebabı kadar şerbetli kazanlarda kaynatılarak yapılan şekeri ve çikolatalısı da ilgi görüyor. Kavanozlarda ya da hediyelik paketlerde satışa sunulan kestane şekeri, yerli ve yabancı turistlerin özellikle Bursa'ya uğradığında mutlaka tattığı lezzetler arasında yer alıyor.

Bursa'da kestane şekeri üreten firmalardan İlka Şekerleme Mamulleri ve Gıda Sanayi Limited Şirketi'nin ortağı ve genel müdürü Mümin Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestane şekerinin üretimine 23 yıl önce başladıklarını söyledi.

Kestane üretiminin bu yıl Bursa'da ve diğer bazı noktalarda fazla olmadığını belirten Akgün, "Bu durum, fiyat açısından bizi etkiledi. Ham madde fiyatlarımız yüzde 70'e varan oranlarda yükseldi. Bu doğrultuda kestane şekerinin de fiyatı artacak." dedi.

Türkiye'de 55-60 bin ton civarında kestane üretimi olduğunu ve bunun yaklaşık yüzde 20'sinin Bursa'da yapıldığını dile getiren Akgün, şöyle konuştu:

"Bu konuda dünyada ikinci sıradayız. Çin, 1 milyon tonluk üretimle birinci sırada yer alıyor. Bursa olarak kestane şekeri konusunda söz sahibi olduğumuzu söyleyebiliriz. Ham maddeyi Bursa ile Yalova, Kütahya, Balıkesir, Kocaeli, İzmir, Manisa, Aydın ve Çanakkale'den alıyoruz. Bu illerdeki bazı kırsal bölgelerde kara elmas diye geçiyor kestane. Bu yerler göç vermiyor göç alıyor çünkü son yıllarda kestaneden iyi gelir elde ediyorlar."

Türkiye'de 42 kestane şekeri üreticisi firma bulunduğunu ifade eden Akgün, bunun 40'ının Bursa'da, 2'sinin Aydın'da olduğunu aktardı.

Akgün, kestane şekerinde yıllık 3 bin ton olan ülke üretiminin yüzde 95'inin Bursa'da gerçekleştiğine dikkati çekerek, "Bursa'daki firmalar, 9 ilden aldığı kestaneyi şekerliyor, çikolatalıyor ve ülkenin dört bir tarafına gönderiyor. Yurt dışına da kestane şekeri satıyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Dünya takımı olma yolunda hızla ilerliyoruz'

2017-12-01 14:32 - Spor

'Kültürün, sanatın dili aynıdır'

2017-11-29 06:07 - Dünya

Arda’nın Eto’o hayali gerçekleşti

2017-11-29 05:02 - Spor

Suriye Türkmenleri 'kurucu halk' statüsü istiyor

2017-11-27 21:52 - Dünya

ABD Taliban sorunu çözülene kadar Afganistan'da

2017-11-29 02:02 - Dünya

'Sinema bizim var oluşumuzu çok önemli noktalara taşıyor'

2017-11-27 20:37 - Kültür Sanat

CHP'li eski vekil hakkında FETÖ'den yakalama kararı

2017-11-28 18:41 - Genel

'Darbe gecesi yorgunluktan uyuyakalmış'

2017-11-27 19:22 - Gündem

Budapeşte'de otizmli Türk piyanistten konser

2017-11-29 02:32 - Kültür Sanat

Hakkari'de kayalıktan düşen asker şehit oldu

2017-11-28 01:32 - Gündem

İlgili Haberler

Fed Başkanı Powell para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

22:07 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, ABD'li iş insanlarına yatırım çağrısında bulundu

20:07 - Ekonomi

Erbil fuarına katılan Türk şirketleri Ortadoğu'daki pazar paylarını arttırmak istiyor

17:32 - Ekonomi

ABD'nin cari açığı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 42,9 azaldı

16:27 - Ekonomi

OECD, küresel ekonomide bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,2'ye yükseltti

16:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi

03:17 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'ın BM'deki "KKTC'yi tanıyın" çağr

02:53 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 2025 seçim bildirgesini açıkladı

01:53 - Dünya

AFAD'dan Doğu Karadeniz'deki yağışların ardından yapılan çalışmalara ilişkin açıklama

01:18 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç, Suudi Arabistan'ın Milli Gün resepsiyonunda konuştu

00:47 - Siyaset