?>

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatının üzerinden 8 yıl geçti

Türk siyasetinde "baba" olarak anılan, renkli kişiliğiyle tanınan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatının üzerinden 8 yıl geçti.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de 1924'te doğan Demirel, ilköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi ise Isparta ve Afyonkarahisar'da tamamladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden Şubat 1949'da mezun olan Demirel, 1950'de Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nde memuriyete başladı.

Süleyman Demirel, 1948'de "Bir elmanın iki yarısıyız" dediği, babası Hacı Yahya Demirel'in yeğeninin kızı Nazmiye Demirel ile evlendi.

Bu süreçte, Elektrik İşleri Etüt İdaresince sulama ve elektrik konularında araştırma yapmak üzere ABD'ye gönderilen Süleyman Demirel, Türkiye'ye döndükten sonra 1953'te Seyhan Barajı inşaatında proje mühendisi olarak görev yaptı.

Başarılı çalışmalarıyla dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in dikkatini çeken Demirel, 1954'te DSİ Genel Müdürlüğünde Barajlar Dairesi Başkanlığına, 1955'te ise DSİ Genel Müdürlüğüne atandı.

Eisenhower Vakfının bursiyeri olarak yeniden ABD'ye giden Demirel, yurda dönüp askerliğini yapmak üzere 1960'ta Genel Müdürlük görevinden ayrıldı.

1962-1964 arasında serbest müşavir-mühendis olarak çalışan Demirel, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) inşaat mühendisliği alanında dersler verdi.

Boğaziçi Köprüsü'nün 1954'teki ilk projesini hazırlayan, ABD'nin uluslararası mühendislik ve müteahhitlik firması Morrison Knudsen'in Türkiye temsilciliğini üstlenen Demirel, bu görevinden dolayı bir dönem "Morrison Süleyman" olarak da anıldı.

Yarım asırlık siyasi hayat

Süleyman Demirel'in, yarım asra yakın süren siyasi yaşamı 1962'de, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) üyeliğiyle başladı. Demirel, 28 Kasım 1964'te bu partiye Genel Başkan seçilmesinin ardından, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965'te görev yapan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı görevini üstlendi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) 10 Ekim 1965 genel seçimlerinde Isparta Milletvekili olarak giren Demirel, seçimlerde Adalet Partisinin tek başına iktidar olması üzerine, Türkiye'nin 12. Başbakanı oldu.

Süleyman Demirel, 4 yıl süren bu hükümetten sonra 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979'da 5 kez daha hükümet kurdu.

"6 kez gitti, 7 kez geldi"

Süleyman Demirel, 12 Eylül 1980'deki askeri müdahale üzerine görevden uzaklaştırıldı ve 7 yıl yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 6 Eylül 1987'de yapılan halk oylamasıyla siyasi yasaklar kaldırılınca Demirel, 24 Eylül 1987'de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığına seçildi.

29 Kasım 1987'de yapılan genel seçimlerde Isparta Milletvekili olarak yeniden TBMM'ye giren Demirel, 20 Ekim 1991'deki seçimler sonrasında Doğru Yol Partisi ile Sosyaldemokrat Halkçı Partinin (SHP) oluşturduğu 49. Hükümet'te Başbakan olarak görev aldı.

TBMM tarafından 16 Mayıs 1993'te 9. Cumhurbaşkanı seçilen Demirel, 16 Mayıs 2000'de görev süresini tamamladı. Kendi deyimiyle 6 kez hükümetten giderken, 7 kez de hükümet kurmayı başaran Demirel, 30 yaşında genel müdür, 40 yaşında parti genel başkanı ve bir yıl sonra da başbakan oldu.

Fötr şapkasıyla bütünleşmişti

Demirel, 7 yıllık görev süresinde Çankaya Köşkü'nde sayısız kabul gerçekleştirdi, 125 ülkeye gitti, yabancı devlet başkanlarını Türkiye'de ağırladı, çok sayıda ili ziyaret etti.

"Gaptırmam" dediği fötr şapkasıyla bütünleşen Demirel, aynı zamanda Türk siyasetine unutulmaz sözler kazandırdı.

"Binaenaleyh" denildiğinde akla gelen tek isim olan Demirel'in, "Memlekette benzin vardı da biz mi içtik?", "Elektriğin komünisti olur mu?", "Dün dündür, bugün bugündür", "Yürümekle sokaklar eskimez" sözleri de siyasi tarihin unutulmazları arasına girdi.

Süleyman Demirel, 65 yıllık hayat arkadaşı Nazmiye Demirel'i, 27 Mayıs 2013'te kaybetti.

Ankara'da 17 Haziran 2015'te, 91 yaşında hayata gözlerini yuman Demirel'in, siyasi hayatı boyunca okuduğu kitaplar, fotoğrafları ve kullandığı eşyalar, doğduğu İslamköy'de açılan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nde sergileniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nisan ayı dış ticaret endeksleri açıklandı

2023-06-13 10:42 - Ekonomi

Filipinler'de 6,2 büyüklüğünde deprem

2023-06-15 09:12 - Dünya

Perakende satış hacmi nisanda yıllık bazda yüzde 27,5 arttı

2023-06-13 10:27 - Ekonomi

Hatay'da ağır hasarlı binaların yıkımına devam ediliyor

2023-06-15 13:12 - Gündem

MSB: 7 terörist etkisiz hale getirilmiştir

2023-06-11 20:08 - Asayiş

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatının üzerinden 8 yıl geçti

2023-06-16 11:38 - Gündem

Alanya'da doktorun, eşi tarafından öldürülmesi protesto edildi

2023-06-15 16:27 - Gündem

Fed'in, haziran toplantısında faiz artırımını pas geçmesi bekleniyor

2023-06-12 11:18 - Ekonomi

Almanya'da NSU terör örgütü saldırısının 19. yılında anma töreni düzenlendi

2023-06-10 00:17 - Dünya

Rusiya və İran 162 kmlik dəmiryolunun inkişafına razılaşıb amma vəsait varmı? -İrada Calil yazdı-

2023-06-16 08:12 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

Trabzon'da selde kaybolan kişinin cansız bedenine ulaşıldı

11:38 - Gündem

Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi e-Devlet'te

11:13 - Gündem

Kars'ta ambulans şarampole devrildi, 4 sağlıkçı yaralandı

10:32 - Gündem

AFAD: Trabzon'daki sel ve taşkın sonrası 120 kişinin acil ihtiyaçları için destek sağlandı

16:37 - Gündem

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 24 şüpheli "etkin pişmanlık" ifadesi verdi

13:52 - Gündem

Günün Manşetleri

MultiPOS ile geleneksel POS cihazı ihtiyacı rafa kalktı

11:53 - Ekonomi

Güven kültürü inşa eden şirketlerin çalışan başına gelirleri 8,5 kat daha fazla

11:47 - Ekonomi

ABD'nin S&P 500 endeksinde 11 sektörden 10'u mayıs ayını yeşil kapattı

11:42 - Ekonomi

Trabzon'da selde kaybolan kişinin cansız bedenine ulaşıldı

11:38 - Gündem

İsrail'in Kurban Bayramı'nın 3. gününde Gazze'ye saldırılarında 21 Filistinli hayatın

11:33 - Dünya