?>

8 bin 600 yıllık flüt ilk kez sergilendi

Bilecik'te 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla Bahçelievler ve Gedikkaya kazılarında çıkarılan buluntular ziyarete açıldı.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Bilecik

Bilecik Müze Müdürlüğü tarafından 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Bilecik Müzesi'ndeki kutlama programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Bilecik Müzesi Müdürü Harun Küçükaydın'ın konuşmasıyla başladı.

Ertuğrul Gazi İlkokulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisi sonrası Bahçelievler ve Gedikkaya Mağarası kazılarında çıkarılan buluntuların sergileneceği alanın açılışı yapıldı.

Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, BŞEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Sarı ve müze yetkililerinden buluntular hakkında bilgi aldı.

Gazetecilere, kentte 4 adet müze bulunduğunu ve Bilecik'te müzecilik anlamında yeni adımların atıldığını belirten Kızılkaya, "İnhisar ilçemizde bulunan Gedikkaya Mağarası'nda milattan önce 14 bin 500 yıllarına kadar uzanan buluntular ile il merkezindeki Bahçelievler Mahallesi yerleşkesindeki kurtarma kazısıyla ortaya çıkan çok önemli eserler Bilecik Müzemizde sergilenmeye başlandı." diye konuştu.

3 delikli flüt

Müze Müdürü Harun Küçükaydın ise Bahçelievler yerleşkesinde yapılan kurtarma kazısında yaklaşık 9 bin yıl öncesine ait buluntular tespit edildiğini söyledi.

Batı Anadolu'daki ilk mimari yapıların bölgede olduğuna dair buluntuların çıkarıldığını dile getiren Küçükaydın, şunları kaydetti:

"Oval yapılar ortaya çıktı. Yine bu bölgede yaklaşık 9 bin yıl öncesine ait bir iskelet bulduk. 8 bin 600 yıl öncesine ait bir flüt bulundu. Bu çalışmalar bilimsel olarak TÜBİTAK tarafından da yapıldı. Eserlerin milattan önce 9 bin sene öncesine gittiğini böylece teyit ettik. Bu bölgede insanların hayvancılıkla ilgilendiğini, ilk yerleşime geçildiğini ve insanların evlerde yaşadığını avluda günlük hayatlarının çeşitli şekillerde devam ettiğini gördük. Aynı zamanda iskeletlerini bu avlularda gömdükleri ortaya çıktı. Bu kazılarda 12 iskelet çıkarıldı."

Bölgedeki en eski tabakanın milattan önce 7 bin yıllarına ait olduğunu vurgulayan Küçükaydın, "1000 yıllık kesintisiz bir yerleşimin olduğunu gördük. Daha sonra bir kesinti olmuş. Yaklaşık 5 bin sene sonra da Helenistik Dönemde bir duvara rastladık. Fibula bir çengelli iğne bizi destekleyen bulgu olarak elimize geçti. Biz buranın ikinci defa Helenistik Dönemde de kullanılmış olduğunu anladık." ifadelerini kullandı.

BŞEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Sarı da Karbon 14 analizlerine göre, Gedikkaya Mağarası'ndaki çalışmalarda elde edilen buluntuların en erken olanının 16 bin 500 yıl öncesine ait olduğunu kaydetti.

Ertuğrulgazi Lisesi öğrencilerinin drama gösterisinin de sunulduğu programa, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, kurum müdürleri ve diğer ilgililer katıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hatay Arkeoloji Müzesi antik dönemlere ait eserlere ev sahipliği yapıyor

2022-05-17 12:28 - Kültür Sanat

Zelenskiy: Kırım Tatar halkının soykırımının tüm kurbanlarını asla unutmayacağız

2022-05-18 15:20 - Dünya

Bakan Kurum: Türkiye'ye örnek olacak bir kentsel dönüşüm süreci başlattık

2022-05-15 13:12 - Gündem

Rus saldırılarında bombalanan Ukrayna'nın İvankiv köyü sakinleri yardım bekliyor

2022-05-16 11:32 - Dünya

Biden, Kovid-19 teknolojilerini DSÖ üzerinden dünya ile paylaşacaklarını duyurdu

2022-05-12 17:07 - Dünya

İmam ve hafızlardan oluşan koro, tasavvuf müziğini dinleyicilerle buluşturacak

2022-05-14 16:44 - Kültür Sanat

Ukrayna: Rus ordusu 27 bin 900 askerini, 1235 tankını kaybetti

2022-05-17 12:45 - Dünya

Amasya'da tarihi Kızlar Sarayı'nda çıkan yangın söndürüldü

2022-05-17 23:09 - Asayiş

İBB, Müze Gazhane'de tepki çeken çizimleri kaldırdı

2022-05-16 16:40 - Gündem

Basketbolda THY Avrupa Ligi kupası, sahibini bekliyor

2022-05-18 15:04 - Spor

İlgili Haberler

Semih Kaplanoğlu'na Kuzey Makedonya'daki film festivalinde özel ödül verildi

00:05 - Kültür Sanat

Ankara Kültür Yolu Festivali kapsamında CSO açılış konseri verdi

00:05 - Kültür Sanat

Kudüs'ün yüzlerce yıllık tapu ve vakıf belgeleri Tapu ve Kadastro arşivinde korunuyor

17:12 - Kültür Sanat

Ağabeyine bakarak öğrendiği maket ustalığını 36 yıldır sürdürüyor

11:52 - Kültür Sanat

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç: Kalbim Gazze'nin acı çeken halkıyla

22:23 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketinden 24'ü Ankara'da

12:37 - Ekonomi

Türkiye küresel enerji dönüşümünde enterkonneksiyonlarla kritik rol oynayacak

12:33 - Ekonomi

Filistin direnişinin sembolü "Hanzala" okul sıralarında hayat buldu

12:28 - Gündem

Türk şirketleri dünyaya tarım teknolojisi ihraç ediyor

12:22 - Ekonomi

Şanlıurfa'da anıza ekim yönteminin yaygınlaştırılması hedefleniyor

12:17 - Ekonomi