?>

600 derece ateşin başında çalışan fırıncının yemek çilesi

Şanlıurfa'da Ramazan ayının gelmesiyle birlikte lokanta gibi çalışan fırıncılar, "yeter artık dayanamıyoruz" diye isyan ettiler.

Gündem - 9 yıl önce

Şanlıurfa'da Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her gün vatandaşın getirdiği yüzlerce tava ve tepsi yemeği sıcakla boğuşarak pişirmek zorunda kalan fırıncılar, kimsenin kendilerini anlamamasından yakındı.

TEPSİ VE TAVALAR FIRINLARA SIĞMAZ OLDU 

Pişirilmeyi bekleyen yemeklerin bulunduğu tepsi ve tavalar fırınlara sığmaz oldu. Hatta tepsiler için özel bekleme alanları bile yapıldı.Tava ve tepsilerini getiren vatandaşlar, burada sıraya koyuyor.Sırası geldiğinde pişirilen yemekler ise boş olan yerlere konularak sahibinin gelip alması bekleniyor.

"ARTIK DAYANAMIYORUZ" 

Yaklaşık 30 yıldır fırıncı olduğunu söyleyen Mustafa Karaatlı, her gün yüzlerce tava ve tepsi yemek pişirmekten bıktıklarını ifade etti.Ramazanda özelikle evlerde yemek yapılması gerekirken evde hiç kimsenin yemek yapmadığını söyleyen Mustafa Karaatlı, "Artık olacak gibi değil.Bir evden 3 ya da 4 tepsi yemeği geliyor, dayanamıyoruz.Halkımızı bu konuda duyarlı olamaya davet ediyoruz" dedi.

BİR LOKANTADAN DAHA FAZLA ÇEŞİT VAR 

Şanlıurfa'daki herhangi bir mahalle fırınında lüks lokantalardan daha fazla çeşit yemek pişiriliyor.Vatandaşlar tarafından getirilen yemekler arasında Şanlıurfa'ya has tepsi kebaplarının yanı sıra yüzlerce çeşit yemek bulunuyor.

"BİZİ DÜŞÜNMELERİNİ İSTİYORUZ"

Çocukluğundan beri bunu yaşadığını belirten Mustafa Karaatlı, "Halkımızı fırına tepsi yemeği getirmeleri konusunda biraz daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Aşırı derecede tepsi geliyor. Biraz bizi de düşünmeleri lazım.

"HİÇ KİMSE EVDE YEMEK YAPMIYOR" 

Ocakta çalışan arkadaşımız da oruç tutuyor. Hepimiz oruç tutuyoruz, elhamdülillah. Şimdi durum böyle olunca, bu kadar tepsi yemeğini pişirmek aşırı derecede zor oluyor. Hiç kimse evde yemek yapmıyor. Bütün milletimiz tutturmuş bir fırındır. Gönderiyor tepsilerini fırına.

"HER FIRINDA GÜNDE 300 ÇEŞİT YEMEK PİŞİRİLİYOR" 

Halkımızı bu konuda biraz duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bir tane değil, iki tane değil, ortalama günde 250 ile 300 tepsi ve tava yemeği fırında pişiriyoruz.Hiç kimse evde bir yemek yapmıyor. Bir evden 3 ya da 4 tepsi geliyor. Bu durum nasıl olacak. Kimse fırıncıyı düşünmüyor. İnsanlarımızı tepsi yemeği konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye konuştu. Bir başka fırın ustası Mehmet Doğan ise her çeşit yemeği fırında pişirdiklerini belirtti. Yaklaşık 600 derece ateşin önünde oruç tutarak günde 250 tava yemek pişirdiklerini söyleyen Cezmi Atak ise, “ Çok zorlanıyoruz. 600 derece ateşin önünde çalışıyoruz. Şanlıurfa tavasız olmaz, tava Şanlıurfasız olmaz. Günde yaklaşık 250 tava ve tepsi yemek pişiriyoruz burada” şeklinde konuştu.

KUCAĞINDA TEPSİLERLE GELİYORLAR 

Fırına patlıcan ve biber getirdiğini söyleyen Mustafa Kaya da, “ Fırında közlenmiş gibi oluyor. Hem buralarda alışkanlık olmuş. Evdeki fırında bu tadı sağlayamıyoruz. Hem burada ekmek aldığımız için kolay oluyor. Bir de bedava” dedi. Evde pişen ile fırında pişenin odun ateşi olduğu için bir olmadığını dile getiren İbrahim Kırmızı ise, tadının bambaşka olduğunu belirtti.

Ramazan ayı olması nedeniyle tepsi ve tava yemekleriyle birlikte patlıcan ve biberlerin yoğun bir şekilde fırına getirildiğini dile getiren Erdal Rendecioğlu da, herkesin fırında pişen yemekleri daha çok beğendiğini söyledi.

Evde pişirilen yemekle fırında pişirilen yemeğin tadının farklı olduğunun söyleyen Kadir Demir, “Her ikisi arasında çok fark var. Fırındaki sıcakta pişince tadı daha güzel oluyor. Fırınlara çok sayıda yemek geliyor. Bizim Şanlıurfa halkı buna alışmış. Artık sadece fırınla iş yapılıyor. Evde yemek nadiren yapılıyor” şeklinde konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Müezzinoğlu ve Başkan Demir, patlamada zarar gören camide cuma namazı kıldı

2016-06-10 19:22 - Gündem

Avrasya Tüneli'nin geçiş ücreti belli oldu

2016-06-09 20:22 - Gündem

Uzmanından uyarı: 'Bahar alerjilerine hazırlıksız yakalanmayın'

2016-06-13 18:09 - Sağlık

Dr. Ender Saraç: ‘İftarımızı sakin yapalım’

2016-06-08 16:32 - Sağlık

Siyasi liderler peş peşe İzmir'de

2016-06-14 14:09 - Siyaset

Canlı bombanın adını parka veren belediyeye soruşturma

2016-06-09 19:36 - Asayiş

Dursun Özbek’ten Sneijder’e ceza sinyali

2016-06-09 12:47 - Spor

Portekiz, İzlanda ile berabere kaldı

2016-06-15 03:03 - Spor

CHP'li kadınlar Kılıçdaroğlu için toplandı

2016-06-11 17:17 - Siyaset

MYP lideri Ahmet Reyiz Yılmaz'dan Bahçeli'ye sürpriz destek

2016-06-09 18:33 - Siyaset

İlgili Haberler

ABD'li Temsilciler Meclisi üyeleri, Cumhuriyet Bayramı için kutlama mesajı paylaştı

23:18 - Gündem

Emine Erdoğan'dan Cumhuriyet Bayramı paylaşımı

22:58 - Gündem

Nefes borusuna sakız kaçan oğlunu Heimlich manevrasıyla kurtardı

17:03 - Gündem

Türkiye'deki yabancı misyon temsilcilikleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı

16:52 - Gündem

Sındırgı'da enkaz kaldırma ve hasar tespit çalışmaları sürüyor

16:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Samsun'da geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

02:03 - Asayiş

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a anlamlı hediye

00:08 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Cumhuriyet'in 102. yaşını tebrik eden ülkelere teşekkür

23:42 - Siyaset

Bakü’nün simge yapıları Türk bayrağının renkleriyle aydınlatıldı

23:38 - Dünya

Guardian: İsrail, Google ve Amazon’dan verileri incelendiğinde 'uyarı' talep etti

23:33 - Medya