?>

25 yıldır 25 dilde notaya dokunan grup: Pink Martini

Dünya turnesini Türkiye'deki konserleriyle sürdüren çeyrek asırlık ünlü Pink Martini grubu, Türkçe dahil 25 dilde şarkılar söyleyerek müziğin evrenselliğine katk��da bulunuyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

Bursa

Dünya turnesi kapsamında Türkiye'ye gelen ünlü ABD'li müzik grubu Pink Martini, 25 yılda 25 dilde söyledikleri şarkılarla müzikseverlerin gönüllerinde ayrı bir yer edindi.

Klasik piyano eğitimi alan Harvard mezunu Thomas Mack Lauderdale tarafından 1994'te ABD'nin Portland kentinde kurulan grup, The Boston Pops, San Francisco Senfoni Orkestrası, Hollywood Bowl Orkestrası ve Los Angeles Filarmoni Orkestrası gibi ünlü orkestralarla sahneye çıktı.

Başlangıçta politik tavrı olan, sivil toplum kuruluşlarının yardım ve bilinçlendirme amaçlı organizasyonlarında sahneye çıkan orkestraya 1995'te, Lauderdale'in Harvard'dan sınıf arkadaşı China Forbes de katıldı.

Albümleriyle kısa sürede büyük satış rakamlarına ulaşan Pink Martini, "Sympathique" adlı ilk albümünü 1997'de yayımladığında, Fransa'nın Victoires de la Musique Ödülleri'nde "Yılın Şarkısı" ve "En İyi Yeni Sanatçı" kategorilerindeki adaylığıyla uluslararası üne kavuştu.

The West Wing'den Desperate Housewives'a kadar birçok dizi ve filmde müzikleriyle yer bulan Pink Martini, samurayların aşk şarkılarından 1930'ların Küba müziğine, Fransız şansonlarından Brezilya sokak şarkılarına birçok farklı eser seslendiriyor.

Amerikan müzisyenler, 2013'te yayımladıkları "Get Happy" albümünde "Quizas Quizas Quizas", "Sway", "Smile" gibi sevilen eserlerin yanı sıra Türk müzikseverlere sürpriz yaparak "Üsküdar" şarkısına da yer verdi. 2016'nın sonbaharında 8 dilde 15 şarkının yer aldığı "Je Dis Qui" albümünü çıkaran Pink Martini, Türk müzikseverler için "Aşkım Bahardı" şarkısını yorumladı.

Favorisi Zeki Müren ve eski Türk film müzikleri

Türkiye turnesine Bursa Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'ndaki konserleriyle başlayan grubun kurucusu Thomas Mack Lauderdale, AA muhabirine, Pink Martini'nin müzik yolculuğuna çeyrek asır önce Fransa'da yaptıkları albümle başladığını hatırlattı.

Fransa'daki ünlerinin tüm Avrupa'ya, Türkiye'ye yayıldığını dile getiren Lauderdale, farklı kültürlere ait enstrümanları kullanarak İngilizce, İspanyolca, Japonca, Yunanca gibi pek çok dilde söyledikleri şarkılarla müziğin evrenselliğine katkıda bulunduklarını belirtti.

Pink Martini'nin dünya çapında sevilen ve tanınan bir grup olduğunu anlatan Lauderdale, şunları kaydetti:

"25 yıldır tüm dünyada çalıyoruz, 25 dilde şarkı söylüyoruz. The Hollywood Bowl'dan İstanbul'a kadar her yerde olan bir senfoni orkestrası bu. Grubun perküsyondan kemana, bas gitardan piyanoya 10-15 üyesi var. Ağustosun sonunda Hollywood Bowl'da üç konserimiz olacak. Bazı orkestralarla, şarkıcılarla iş birliklerimiz olacak, belki yeni bir tatil albümü, muhtemelen yeni bir stüdyo albümü, belki başka bir şiir albümü..."

Grubun kurucusu, son olarak "I Am Woman" (Ben Kadınım) şarkısını yaptıklarını anımsattı.

Müzik endüstrisinin değiştiğine dikkati çeken Lauderdale, tüm zamanı bir albümle harcamak ve onu piyasaya çıkarmanın pek mantıklı olmadığını söyledi. Günümüzde insanların albüme para vermediğini dile getiren Lauderdale, bu nedenle her seferinde küçük projeler yaptıklarını ifade etti.

Türk müzik kültürüne de değinen Lauderdale, "Özellikle 1960'ların sonuna ve 1970'lere damga vuran film müziklerini seviyorum, çokça dinliyorum. Tabii ki Zeki Müren'i ve diğer eski Türk şarkılarını da severek dinliyorum. Bu süper dönemi gerçekten çok seviyorum." dedi.

"Seyircilerin enerjisi bize hayat veriyor"

Grubun solisti China Forbes ise Türkiye'ye ilk kez 2000 yılında geldiklerini ve güzel vakit geçirdiklerini ifade etti.

Türkiye'de şu ana kadar 15 konser verdiklerini, bu turnede üç yeni şehirde sahne alacakları için heyecanlı olduklarını aktaran Forbes, şöyle konuştu:

"Seyircilerin enerjisi bize hayat veriyor. Türkçe iki şarkı yaptık. Çok uzun süredir burada değildik, yeniden Türkiye'de olmak güzel. Türkiye'de insanlar çok sıcakkanlı ve misafirperver. Bundan dolayı ne zaman gelsek seviyoruz. Herkes bize çok ilgi gösteriyor. Özellikle Bursa'da yemeklerini tadıp Kapalı Çarşı'dan hediyelik alışveriş yapmayı seviyoruz. Türkiye'ye her geldiğimizde alışveriş yaparak bağ kuruyoruz. Mesela Türkiye'den aldığım bir pufun üzerinde oturuyorum. Yani biz biriz. Bu ülkede güzel anılar ediniyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Valerie Garnier: “Biz Fenerbahçeyiz”

2019-05-15 23:17 - Spor

1907 Fenerbahçe Engelli Yıldızlar şampiyon

2019-05-16 23:06 - Spor

Kayıp gazeteci 8 gündür aranıyor

2019-05-17 13:57 - Asayiş

Hamile eşini defalarca kez bıçakladı

2019-05-16 22:40 - Asayiş

Kayıp gazeteci için özel ekip görevlendirildi

2019-05-10 21:14 - Asayiş

Artvin’de milyonluk boğa üretim çiftliği

2019-05-13 19:33 - Genel

'Çöpten orkestra'ya bakan dokunuşu

2019-05-15 16:42 - Çevre-Hayat

Uğurlu öğrenci, İtalya’dan dünya birinciliği ile döndü

2019-05-13 16:02 - Gündem

Bakan Akar’dan Doğu Akdeniz mesajı

2019-05-13 13:05 - Genel

İYİ Parti'li Nuhoğlu'na Meclisten çıkarma cezası

2019-05-15 21:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Moskova'da konser verdi

07:55 - Kültür Sanat

'Yazma ve Nadir Basma Eserlerin Tesbit ve Tescili Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı

17:25 - Kültür Sanat

Ankara Devlet Opera ve Balesi, yeni sezonda temsil sayısını artırmayı hedefliyor

16:14 - Kültür Sanat

Doğa ve hayvan sevgisini taş, toprak, ağaç dalı gibi malzemelerle tuvale yansıtıyor

16:33 - Kültür Sanat

Kadın meddah, okul okul gezerek geleneği yaşatıyor

11:53 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İran: ABD ile müzakereye hazırız ancak Washington'un aşırı talepleri yeni müzakereleri engelliy

15:47 - Dünya

Balıkesir'de cezaevi firarisi tarafından öldürülen uzman çavuş Ekri'nin cenazesi toprağa v

15:42 - Gündem

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine hava saldırısı düzenledi

15:37 - Dünya

AB Komisyonu önünde "İsrail'le normalleşme karşıtı" protesto

15:33 - Dünya

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yarın hapse girecek

15:28 - Dünya