?>

2 bin 750 yıllık nekropolu belediye koruyacak

Van'ın Gürpınar Belediyesi, Çavuştepe Kalesi kazı çalışmasında çıkarılan 2 bin 750 yıllık Urartu nekropolunun korunması için çalışma başlattı.

Kültür Sanat - 8 yıl önce

VAN

İçişleri Bakanlığınca KHK ile görevlendirme yapılan Gürpınar Belediyesi, Çavuştepe Kalesi kazı ve onarım çalışmalarında ortaya çıkarılan 2 bi̇n 750 yıllık Urartu nekropolunun korunması için çalışma başlattı.

Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında sürdürülen çalışmalar sırasında ortaya çıkarılan 2 bin 750 yıllık nekropol alanını korumak amacıyla çevresinde tel örgü çalışması yürütüyor.

Bölgede izinsiz kazıların önüne geçmek için alanın güvenliği sağlanırken, belediye de kazı çalışmalarında kullanılmak amacıyla 2 su deposu temin edecek.

Doç. Dr. Çavuşoğlu, kaledeki kazı çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle sürdürdüklerini belirterek, Gürpınar Belediyesinin çalışmalara büyük destek verdiğini söyledi.

Urartu dönemi mezarlığının bulunduğu alanın korunması için başlatılan çalışmaların memnuniyet verici olduğunu aktaran Çavuşoğlu, geçmiş yıllarda definecilerin nekropole çok ciddi zarar verdiğini kaydetti.

Ele geçirilen eserlerin korunarak geleceğe aktarılacağını bildiren Rafet Çavuşoğlu, şöyle dedi:

"Urartu dönemi insanlarının sosyal yaşantıları, dini inanışları ve ölü gömme adetleri hakkında bilgi edinmek ve definecilerden nekropolu kurtarmak üzere başlatılan çalışmalarda 2 farklı gömme geleneği tespit edildi. Bu geleneklerden ilki, ölülerin yakılarak (kremasyon) küllerinin bir çömleğin içine konulduğu Urne tipi gömü, ikincisi ise ölülerin toprağa, anne karnındaki duruş biçimi olan 'hoker' tarzında yerleştirildiği toprak tipi. Kazı alanının güneye bakan kısmında ve yüzeyin yaklaşık yarım metre altında ise büyük ölçüde kırık 8 adet Urne mezar ortaya çıkarıldı."

Muhabir: Ahmet ILIKAN

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Genelkurmay Başkanlığından SİHA açıklaması

2017-09-12 22:47 - Gündem

Milli tekvandocunun hedefi Avrupa şampiyonluğu

2017-09-15 15:12 - Çevre-Hayat

Beşiktaş yatırımcısını da sevindirdi

2017-09-14 15:22 - Ekonomi

Doktorlardan öğrencilere 'hastalık' uyarısı

2017-09-17 15:22 - Sağlık

Trabzonspor'da Abdülkadir'in sözleşmesi uzatıldı

2017-09-15 20:02 - Spor

Yurt genelinde sıcak hava etkisini sürdürecek

2017-09-14 17:29 - Genel

Metrelerce sürüklenen otomobil, refüjde asılı kaldı

2017-09-15 12:52 - Asayiş

Beşiktaş yatırımcısını da sevindirdi

2017-09-14 13:32 - Spor

Hatay merkezli FETÖ/PDY operasyonu: 20 gözaltı

2017-09-15 00:07 - Gündem

Yalova merkezli 6 ilde ByLock operasyonu

2017-09-15 10:47 - Gündem

İlgili Haberler

Iraklı genç, kurşun kalemin ucunu işleyerek minimal heykeller yapıyor

12:22 - Kültür Sanat

'Buğday Tanesi'ne Uluslararası Bodrum Film Festivali’nden ödül

01:37 - Kültür Sanat

Mısır'da 226 yıl önce keşfedilen firavun mezarı, 20 yıllık restorasyonun ardından bugün yeniden açılıyor

16:18 - Kültür Sanat

Yetim Vakfı, 81 ilde 'Filistinli Çocuklar İçin Çiz' etkinliği düzenledi

17:08 - Kültür Sanat

Gazze'deki Filistinli ressamlardan Küresel Sumud Filosu'na duvar resimli teşekkür

10:47 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İstanbul Altın Rafinerisi AŞ'ye yönelik soruşturmada gözaltına alınan 23 zanlı adliyede

11:49 - Gündem

Kuraklıkla mücadelede çiftçinin bilgilendirilmesi önemli rol oynuyor

11:42 - Ekonomi

Türkiye otomotiv ihracatında AB pazarında "gaza bastı"

11:38 - Ekonomi

Samsun Çarşamba Havalimanı yılın 9 ayında 1 milyon 187 bin yolcuya hizmet verdi

11:18 - Çevre & Seyahat

TürkAkım, bölgesel gaz arzında stratejik rolünü sürdürüyor

11:13 - Ekonomi