17 yaşındaki gencin anneanne ve babaannesinin tarifleriyle yaptığı yemekler ilgi görüyor

Bayburt'ta yaşayan 17 yaşındaki Metehan Demirhan, unutulmaya yüz tutan yöresel yemekleri geleceğe taşımak için çaba gösteriyor

Magazin - 7 ay önce

Bayburt
Küçük yaşlardan beri yemek yapmaya ilgi duyan Demirhan, teyzesinin tavsiyesiyle Bayburt'a özgü geleneksel lezzetlere yöneldi.
Anneannesi ve babaannesi başta olmak üzere aile büyüklerinden yemeklerin yapılışını öğrenip not eden Demirhan, bu lezzetleri usulüne uygun şekilde hazırlıyor.
Demirhan yemek hazırladığı içerikleri sosyal medya ve çeşitli etkinlikler aracılığıyla paylaşarak insanlarla buluşturuyor.
Kentin zengin mutfağından lor dolması, galacoş, tatlı çorba ve ekşi lahana gibi geleneksel yemekleri özenle yapan Demirhan, kısa videolarını ve fotoğraflarını "meteşef" adlı sosyal medya hesabından yayınlıyor.
Demirhan, yaptığı yemeklerle zaman zaman kentteki etkinliklere de katılarak gençlere bu lezzetleri sevdirmeyi ve Bayburt'un gastronomi kültürünü yaşatmayı amaçlıyor.

"Yemeklere olan ilgimden dolayı gastronomi okumayı düşünüyorum"

Lise son sınıf öğrencisi Metehan Demirhan, çocukluğundan beri yemek yapmaya karşı yeteneğinin olduğunu, teyzesinin yönlendirmesiyle de yöresel yemekleri araştırıp yapmaya başladığını söyledi.

Yaptığı yemekleri ve tariflerini sosyal medyada paylaşınca büyük bir ilgiyle karşılaştığını belirten Demirhan, "Bu ilgiyi görünce insanların yöresel yemekleri özlediğini fark ettim ve dolayısıyla ben de bu tür yemekleri daha fazla yapmaya yöneldim. İzleyenlerden güzel yorumlar almaya başladım. Anneannesinin, babaannesinin yemeklerini özleyenler özellikle çok fazla ilgi gösterince ben de mutlu oldum. Amacım da inşallah bu tür yöresel yemekleri tüm coğrafyaya yaymak." dedi.
Yemeklerin tariflerini genellikle anneannesi ve babaannesi başta olmak üzere büyüklerinden öğrendiğini aktaran Demirhan, en doğru tarifi bulmak için oldukça titiz davrandığını anlattı.
Binlerce kişinin yaptığı yemeklerin tarifini aldığını ve çok güzel yorumlarla karşılaştığını dile getiren Demirhan, "Bu yorumlar bana büyük mutluluk veriyor. İnsanlar benim yaptığım tarifleri alıyorlar. Bakıyorum 10 bin, 20 bin kişi benim yaptığım yemeklerin tarifini kaydetmiş. Bu şekilde Bayburt kültürüne ait yöresel yemekleri gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyorum." diye konuştu.

Demirhan, her yöresel yemeğin ayrıca bir hikayesi olduğunu, bunları da yemeği yaparken paylaştığını aktardı.
Yemekleri Bayburt'un kültürünü yansıtan Bayburt Üniversitesine ait Bilgi Evi'nde yaptığını sözlerine ekleyen Demirhan, şunları kaydetti:
"Bu da bana ayrıca bir motivasyon veriyor. Yemeklere olan ilgimden dolayı gastronomi okumayı düşünüyorum. Daha sonra da kendi yöresel yemek restoranımı açarak insanları bu lezzetlerle buluşturmak istiyorum. 'meteşef' adıyla bir hesabım var ve birçok yöresel yemeği tarifleriyle birlikte orada paylaşıyorum. Bayburt'un yaklaşık 40 çeşit yöresel yemeği var. Köyden köye bile değişen yemekler var."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Nijeryalı futbolcu Chibuike Nwaiwu, Trabzonspor için İstanbul'a geldi

2026-01-07 10:47 - Spor

ASELSAN, AESA radarlarla hava platformlarına güç katıyor

2026-01-07 16:48 - Gündem

Kars'ta köylerden geçen menderesler hayvancılığa can suyu oluyor

2026-01-08 11:17 - Çevre-Hayat

Biraz dur! -Arzu Leyal yazdı-

2026-01-11 08:14 - En Son Yazılar

Şara’ya suikast iddiasında son gelişmeler ve Suriye'de kurdun dişine nasıl kan değdi! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

2026-01-08 11:11 - En Son Yazılar

Hakkari'de kan bağışında "rekor" seferberliği

2026-01-08 12:02 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli tekvandocu Sude Yaren ve Sıla Irmak Uzunçavdar'ı kabul etti

2026-01-06 17:17 - Spor

Tüberkülozda düzenli ilaç kullanımı hayat kurtarıyor

2026-01-09 11:38 - Sağlık

Sanal Eğitim ve Simülasyon ile Takım Performansı

2026-01-09 15:13 - İnsan-Hayat

'Uçan karakol' GÖKÇERİ sınırları zorluyor

2026-01-12 14:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Ata Demirer, "Ata Demirer Gazinosu" ile Harbiye'de sahne aldı

12:32 - Magazin

Lübnanlı şarkıcı Ragheb Alama, 15 Kasım'da İstanbullu müzikseverlerle buluşacak

10:52 - Magazin

İngiliz müzik grubu Massive Attack'e, konserde Filistin bayrağı açtıkları gerekçesiyle soruşturma

13:57 - Magazin

'DatJazz Festivali' Akdeniz'in tarihi dokusunda ilk kez düzenlenecek

12:28 - Magazin

5. İstanbul Festivali 1 Ağustos'ta başlayacak

11:18 - Magazin

Günün Manşetleri

CANLI-TBMM Başkanı Kurtulmuş, AA Editör Masası'nın konuğu

11:37 - Gündem

Küresel havacılık ekosisteminin ekonomiye katkısı 4,1 trilyon dolara ulaştı

11:33 - Ekonomi

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Denizüstü rüzgar enerjisi Türkiye'nin yenilenebilir enerji görünümünü yeniden şekillendirebilir

11:18 - Ekonomi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında can kaybı 2 bini aştı

11:12 - Dünya