?>

10 bin yıllık siyez buğdayı coğrafi işaret olarak tescillendi

Kastamonu'da 10 bin yıllık geçmişi bulunan ve "Hitit buğdayı" olarak bilinen siyez buğdayı da Türkiye'nin tescilli coğrafi işaretleri arasına girdi.

Gündem - 5 yıl önce

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak da bilinen siyez buğdayı Kastamonu Ziraat Odasının girişimiyle coğrafi işaret olarak tescillendi.

Araştırmalara göre 14 kromozomdan oluşan ve Kastamonu'da ilçeler de dahil 40 bin dekar alanda ekimi gerçekleştirilen siyez buğdayı, iç ve dış piyasadan ham ve işlenmiş halde talep görüyor.

Kastamonu Ziraat Odasının yaklaşık 3 yıl önce yaptığı girişimin sonucunda siyez buğdayı coğrafi işaret belgesine kavuştu. Geçen yıl da siyez bulguruna coğrafi işaret alınmıştı.

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, yaptığı açıklamada, siyez buğdayının ulusal bir marka olduğunu söyledi.

Butur, "Artık siyez buğdayı Kastamonu'nun marka ürünüdür. Siyezimizi markalaştırdık. Bir ilçe adına almış olsaydık destekleme olduğu zaman sadece o ilçe faydalanırdı. Bu şekilde Kastamonu'nun tamamı yararlanmış olacak." dedi.

Bu üründe dönüm başına yaklaşık 200 kilogram verim alındığını dile getiren Butur, "70-80 bin ton civarında siyez buğdayı elde edilmiş oluyor. Artık insanlar doğal yiyecekleri tercih ediyor. Şeker hastalarımız maalesef çoğaldı.

Buğdayımız şeker hastalarına zarar vermiyor. 10 bin yıldır genetiği değişmemiş bir üründen bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

Sahip köyünde uzun yıllardır siyez buğdayı yetiştiren İsmail Ayvat da siyezin ata buğdayı olduğuna işaret ederek, "Siyezin tanıtılması bizim için çok iyi oldu. Bunu sevinçle karşılıyoruz. Herkes siyezimizi tanıyacak." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

TBMM Genel Kurulu'nda barolara ilişkin düzenlemenin görüşmelerine başlanacak

2020-07-08 20:52 - Siyaset

NASA, Ankara'nın uzaydan çekilmiş fotoğrafını paylaştı

2020-07-06 19:11 - Gündem

Okinawa'daki ABD üslerinde Kovid-19 salgını

2020-07-11 19:12 - Dünya

Sivasspor Yeni Malatyaspor'u konuk ediyor

2020-07-07 15:07 - Spor

Fildişi Sahili Başbakanı Coulibaly hayatını kaybetti

2020-07-09 03:08 - Genel

Suriye kamplarındaki sivilleri açlık korkusu sardı

2020-07-11 00:52 - Dünya

Kuzeni tarafından sigara içirmeye çalıştırılan çocuk ve ailesi hakkında tedbirler alındı

2020-07-07 23:52 - Gündem

Fransa'da Macron'un yeni hükümeti açıklandı

2020-07-07 01:02 - Dünya

Hong Kong'da polise yeni yetkiler verildi

2020-07-07 01:27 - Dünya

Efes Antik Kenti'nin güvenliği atlı jandarmaya emanet

2020-07-07 01:42 - Asayiş

İlgili Haberler

Türkiye COP31'e ev sahipliği yapmak için adaylık sürecinde işbirliğini öne çıkarıyor

15:58 - Gündem

Türkiye, KDC ile isyancı gruplar arasında imzalanan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı

15:32 - Gündem

Ulaştırma ekiplerinin karla mücadele mesaisi başladı

15:13 - Gündem

Beyoğlu'ndaki metro inşaatında iskele çökmesi sonucu yaralanan 2 işçi taburcu edildi

14:42 - Gündem

Şanlıurfa'da tek katlı inşaatın çökmesi sonucu 2 işçi hayatını kaybetti

14:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Kaptan Hakan Çalhanoğlu, sakatlığı nedeniyle A Milli Takım aday kadrosundan çıkarıldı

16:02 - Spor

Türkiye COP31'e ev sahipliği yapmak için adaylık sürecinde işbirliğini öne çıkarıyor

15:58 - Gündem

Türkiye, KDC ile isyancı gruplar arasında imzalanan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı

15:32 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 69 bin 483'e yükseldi

15:18 - Dünya

Ulaştırma ekiplerinin karla mücadele mesaisi başladı

15:13 - Gündem